Приемането на България и Румъния в Шенген е важна стъпка

Еврокомисар: Необходими са допълнителни подобрения за обмен на данни
16 апр 2024 17:22, Инна Ангелова
6
Приемането на България и Румъния в Шенген е важна стъпка
Снимка: БГНЕС

Обновеното законодателство за Шенген и първата, но важна стъпка с приемането на България и Румъния в пространството без гранични проверки, както и укрепването на европейската гранична служба "Фронтекс", са важен напредък. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон по повод представянето на доклад за състоянието на Шенген година преди навършването на 40 години от премахването на вътрешните европейски граници.

Според документа миналата година Шенгенското пространство е останало най-посещаваното място в света. Били са издадени над 10 милиона шенгенски визи. Пътувания са осъществили половин милиард посетители и това е 92 на сто от бройката преди пандемията от ковид.

ЕК посочва, че предстои приложението на последните законодателни промени, насочени към повишаване на сътрудничеството между силите на реда и може да се очаква отпадането на вътрешните гранични проверки там, където все още продължават. Добавя се, че са необходими допълнителни подобрения на системата за обмен на разузнавателни данни между държавите от Шенген. Комисията отново отбелязва, че предлага граничните проверки да бъдат заменени от съвместни полицейски патрули между съседни шенгенски държави.

Според Комисията проверките трябва да са по-качествени, трябва да се повиши броят на връщанията на мигрантите без основания за престой в ЕС и Шенгенската информационна система да бъде използвана повече. ЕК предлага държавите в ЕС да съгласуват по-добре действията си, свързани с Шенгенското пространство и да подобрят сътрудничеството с чужди страни, да взимат решения на основата на разузнавателни данни и да цифровизират изцяло процесите по границите, да взаимодействат за връщането на незаконните мигранти и да възпрепятстват тяхното неразрешено движение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
СЕТИЛА СЕ МАРА преди 1 месец
ДА СИ ПОБАРА ЧЕРНАТА,ЧЕРНАТА ГАЛЕ ГАЛЕ МО.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези след евроизборите и тези в САЩ ще отрезнеят, за 2 години ни върнаха 50 години назад толкова некадърни, корумпирани и нагли същества управлявали историята не помни!
3
4
 
0
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
юрохатлантическите драми нямат край.... У кой шенгеня са ви приели бре... Колкото кравите са махнали визите за третото качество юрохатлантици... ===)))
2
0
 
1
 
! Отговори
Е и? преди 1 месец
Нещо по въпроса?!?
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май приеха само Ковида