Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?

Предложението за рокада в МВнР дойде часове след изказване на Бойко Борисов
16 апр 2024 08:03, Елка Василева
233
Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Още по темата
Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи, посочва БНР.

Бойко Борисов предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, "ще направи да се съобрази впоследствие".

За седмица това на практика е втората промяна за поста дипломат №1, след като в първоначалния проект на Димитър Главчев начело на ведомството трябваше да застане бившият консул на България във Виена Ивайло Ценов.

След като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на служебния кабинет, стана ясно, че поста външен министър поема посланикът ни в Черна гора Стефан Димитров, а Главчев обясни, че Ценов се е отказал по лични причини.

Късно снощи от "Дондуков" 1 съобщиха, че служебният премиер предлага на президента Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна се посочват необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Той беше министър на външните работи във второто правителство на Бойко Борисов. В момента е депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Персоналната промяна в състава на кабинета, предложена от служебния премиер, трябва да бъде одобрена и от президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не би нощяска козяк посланика да е навестил Боко докато спи и да го е стиснал здраво за топурдаците? , та банкянският Винету изрева така истерично посред нощите?!!
108
3
 
15
 
! Отговори
Ами... преди 1 месец
Нека да благодарим още един път на големият ни конституционалист и съдебен рефирматор брадатия Ристьо Бойкикев! Благодарения на неговата поправка, сега ще се "радваме" на подобни назначения и като това на Главчев и на Митов. Евала Ристе, велик си брадат дяволе!
107
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде да завършим комплекта и вместо Главчев премиер да бъде Бойко Борисов. Благодарение на президента така ще започне епизод пореден от управлението на мутрите.
106
2
 
7
 
! Отговори
Бог да прости преди 1 месец
България
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си за герб на изборите, означава че си сляп и това ти харесва! Панахидата за България, ще я организира Магнитски!
104
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев трябва само да си стои настрана и да слага от време на време пръст в дълбоката отворена рана в черепно-въздушната кухина на ДСБ и ПП.
103
1
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Мутрите правят преврат...
102
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера гледах Мутрата по телевизията и забелязах, че беше много нервен !Да не би от Посолството да е получил неприятно съобщение ?
101
4
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
След "великите" промени в конституцията на Бойкикев комуниста и Кире търчи-лъжито, има ли още пaвeтници дето ги подкрепят?!? :))))))))))))))) Търкалям се от смях тука :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В служебното правителство те трябва по конституция да има партийни фигури и партийни водачи.Така, че Къдравата Сю,бая Гелосана,която е сменила всички партии и партиики в България явно не е обвързана с нито една от тях е отговаря на изискванията на Конституцията.Главестия и той...
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Благодаря на Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Делян Пеевски! Благодаря ви, момчета! Добри момчета! С вас се работи добре и за всекиму ще се намери по нещо. За някои пържоли, за други нещо от рода на Булгартабак. Ще се видим след изборите, за да запретнем ръкави и помогнем на България да си заеме полагащото се място!
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП-ДБ в глупостта си, издигна правителство на ГЕРБ, където Борисов решава кой да е министър. КС какво се тутка още дали са противоконституционни промените. Може би трябва да се махне и КС и тогава ще се разбързат.
97
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Митов ще остане в историята като Къдравата Сю, а не като български външен министър
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко отново нарежда и плаши.А Главчо бил независим и никой не можело да му каже какво да прави!Ха,ха,ха!
95
1
 
15
 
! Отговори
Велес преди 1 месец
- До това нещо ли опря държавата? Този, който организира семинар за обучение на ИДИЛ в София - външен министър! Та той е за затвора!
94
3
 
16
 
! Отговори
Кой е Д.Митов преди 1 месец
Митов е платен от Сорос и ЦРУ предател от началото на своята кариера, антибългарин.Той ще е вреден за Блъгария, нова намеса на посолството чрез техния еднокнижен марионет, затиснат с магнитски читал. От това къдраво очилато нищо хубаво не ни очаква в дейността на външната политика на временното правителство. Дефакто Галка от Козяк ще е представляващ Външното ни министерство.
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчев е независим, не е от ГЕРБ и не познава Борисов и Даниел Митов не е външен министър на Борисов и той е независим, защото България е независима. Това е паралелната действителност, която най-нагло се налага. Малък цитат от преди 140 години ,когато България става независима: " "Има постоянен сблъсък с контролиращата Руска империя тя контролира целия процес. Това е невероятен сблъсък. В Учредителното събрание над 15 пъти на нашите първостроители се забранява да правят определени дейности. ()" Сегашните измислени патриоти се кълнат във вярност на Кремъл и забравят,че е в Москва, а не в Со
92
4
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 71 "Виновни за завръщането му са ПП-ДъБъ." - ц. Виновни СТЕ про'с'таците дет гласувате за ЕС и НАТО. Но СТЕ про'с'ти да го вденете. Факт.
91
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От този избор зависи съдбата на президента. Има две възможности.1, Да слугува на Задкулисието.2. Да докаже че е с народа си.Този избор поне за мен че сложи черта на това име. Върху името или под името му.
90
1
 
16
 
! Отговори
ттт преди 1 месец
Прокуратурата да се самосезира,и да образува веднага досъдебно производство за извършено престъпление принуда,спрямо министър-председателя.И веднага 24 часово задържане на лицето БМБ.Клети български народе,докога ще се оставяш улични разбойници да ти сломяват психиката,да те газат безцеремонно,да крадат народната пара,и подкупните магистрати да си траят?