Николай Рашков: Разхищаваме над 300 млн. лева годишно защото не ни приемат в Шенген

До момента страната ни е загубила 1 млрд. лева
21 апр 2024 19:30, Нели Христова
46

"Цифрата на загубите за България от неприемането ни в Шенген по суша е стряскаща. Това, което обявихме в началото на тази седмица, е, че ние направихме доклад, който измери точните последици. Най-големият губещ е нашата държава с пропуснати данъци в бюджета в размер на 303 млн. лева на годишна база. Това е стряскаща сума, при положение, че ние говорим за бюджетен дефицит и се чудим откъде могат да дойдат допълнителните пари, а ние разхищаваме над 300 млн. лева годишно", каза членът на експертната група по транспорт в Европейската комисия Николай Рашков в студиото на предаването "Брюксел 1".

Пропуснатите ползи за икономиката са над 1 млрд. лева, допълни той. Средно между 15 и 18% се оскъпяват и стоките в магазина.

В ефира на Bulgaria ON AIR, той коментира още, че България отговаря на всички изисквания, които бяха поискани за пълноправно членство, включително защита на външните ни граници. Според него, ако България беше станала пълноправен член, тези загуби значително щяха да намалеят на първи етап и след това да бъдат елиминирани.

"Изключително важно е какво се случва в Европейския парламент, в Брюксел и при положение, че това е институция, която се бори за все по-голяма законодателна власт, в нашия случай е изключително важно какви хора нашата държава ще изпрати в ЕП и е много важно те да разбират от транспорт и логистика. Ако ние не позволим на транспорта да функционира възпрепятствано, това ще има пагубни последствия", заяви Рашков.

На въпроса на Милена Милотинова дали след шумните скандали с главния секретар на МВР, "Осемте джуджета" и Нотариуса, зад Австрия не се крият и други страни, които не искат да ни пуснат пълноправно в Шенген, той отговори, че неговата надежда е това да не се случи, защото смята, че пълноправното приемане в Шенгенското пространство е въпрос на време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от Политика
Димитър Ганев призова Петков: Кажи кои анализатори са ти искали пари!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупости, цените били високи щото не сме в шенген. И какво когато ни приемат какво да очакваме да паднат цените на продуктите ли/? Глупости
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ШЕНГЕН НЯМА ДА ИМА ДОКАТО ИМА ГЕРБ И БОРИСОВ
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ЧикоОТ ЕС НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕШ. АКО ИСКАШ ОПЛАЧИ СЕ НА ПУТИН
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами искайте си ги от Европейския съюз,що не ги искате...и да видим какво ще кажат...
40
0
 
6
 
! Отговори
Чико преди 1 седмица
Чак сега сметнахте загубите, а колко губим от влизането ни в ЕС тъпите им закони.
39
4
 
2
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 1 седмица
Ако герб ДПС управляват със сигурност няма да има пари и Шенген. Бандата на прехода ДПС ГЕРБ БСП ИТН дъното. И копейката. Респект към ПП ДБ
38
1
 
3
 
! Отговори
Браво ПП ДБ преди 1 седмица
Ако управляват ГЕРБ ДПС никога няма да има Шенген!!!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Губим от визите за САЩ по 100 милярда.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
300 МИЛИОНА ТОВА СА ПРАТКИТЕ ОТ ИРАН НАЛИ?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До alexгерб такива издигат, там нормален образован човек не издигат никога
34
1
 
1
 
! Отговори
alex преди 1 седмица
тоя има вид на нискочел охранител от 90-те . Кой му е казал че разбира от сметки и икономика не мие ясно
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДОБРЕ БЕ, БОРИСОВ ЗАЩО НЕ ВКАРА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН? ЗАЩО ТРЯБВАШЕ ДА ДОЙДЕ ПРАВИТЕЛСТВО НА ПП-ДБ ЗА ДА ВЛЕЗЕ БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН?
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тогава е загубила 100 милиона милярда за 1300 г.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ И БОРИСОВ ЗАЩО НЕ ПРИЕМАХА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН?
30
0
 
3
 
! Отговори
Тъй, де! преди 1 седмица
Какъв Шенген, каква еврозона?! В България е важно Буци и Гуци да могат да крадат!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НЕ ВИ ПРИЕМАТ В ШЕНГЕН-, ЗАЩОТО ИСКАТЕ ДА КРАДЕТЕ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ МАНИЕР ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ И ЕВРОПАЗАРА И НЯМА ДА ИМА ВЕЧЕ ПАРИ ЗА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!
28
1
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 седмица
ИЗОБЩО НЕМИ ПУКА , КОЙ ИМА ПАРИ ...И КОЙ -НЕ---------ВАЖНОТО Е АЗ ДА СЪМ ДОБРЕ И ДА ИМАМ ПАРИ ЗА МЕН И СЕМЕЙСТВОТО МИ И УСПЯВАМ ЗА СЕГА! А , ВИЕ ЧАКАЙТЕ ДЪРЖАВАТА , ПАРТИЯТА И ПРОФСЪЮЗИТЕ ДА СЕ ПОГРИЖАТ ЗА ВАС , ДОКАТО ОПЪНЕТЕ ПЕТАЛАТА ...ХА,ХА,ХАААААА.....ХА , ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
27
0
 
5
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 1 седмица
Здравейте забелязахте ли че като Боко тиквата и Пеевски свинята нямат допир до финансите на България има пари за безплатни учебници за всички има безплатни децки градини за всички.че има увеличение на заплатите и пенсиите със 100% виждам че ГЕРБ ДПС ИТН БСП бандата на прехода 33 години лъжи и мачкане на народа страдат от Асен Василев за яхти лодки къщи за гости милиарди долари магистралите тунелите обществени поръчки и търгове и границата с Турция. Кой лъже Бойко Борисов и Пеевски злото на Бълга
26
1
 
2
 
! Отговори
По силата преди 1 седмица
На кой закон и кой пре зарватив някакви фирмаджии държавата ще им връща ДДС а на обикновенния човек ще го стриже само?!!!Съществува ли такова нещо като НАП соето да провери как някои хора карат коли за поровин милион и имат хотели яхти заведения и тн.
25
1
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 1 седмица
От личен опит ви казвам че от честност полза няма.Аз нямам полза а ги Гледам разни измамници мутри и пишман безтесмети скъпи кори карат демонстрират охолен живот и тн.