Николай Василев: След 100 г. България няма да я има

Икономистът е на мнение, че трябва да се вземат спешни мерки
30 апр 2024 11:51, Инна Ангелова
267
Николай Василев: След 100 г. България няма да я има
Снимка: Кадър bTV

Без изненда - населението на България продължава да намалява и да застарява. В края на миналата година населението ни е 6 445 481 души, сочат данните на НСИ. Това е 2229 души по-малко от предходната 2022 година.

Икономистът Николай Василев направи разбивка на данните и обощи, че ражданията на година трябва да са над 100 хияди, за да може населението да спре да намалява. По думите му през последните 35 г. страната ни върви стремглаво надолу по отношение на демографията – за този период ражданията са намалели от 120 000 годишно на малко над 50 000.

Икономистът допълни, че през последните години наблюдава как всички са си заровили главата в пясъчкина с принципа, че “нищо не може да се направи”. Пред bTV Василев каза, че ако тези темпове се задържат след сто години е възможно да изчезнем като нация.

Василев даде и конкретни предложения, които да стимулират раждаемостта в България.
 
Основните три от тях са: по 25 000 лв. за всяко новородено дете, незабавно изграждане на детски градини в София и в другите градове, в които липсват места, и детски добавки от 160 лв. за всяко дете в страната. Според Василев тези близо 1 млрд. лева годишно могат да дойдат от  съкращаване на раздутата държавна администрация и отдаване на концесия на големите инфраструктурни проекти.

Поредните предсрочни парламентарни избори той коментира така: "На мен последни три годни години ме се сливат в един общ хаос и на едно нищоправене. За мен няма разлика между първото и второто редовно правителство и всички служебни за този период. Това са години без реформи, без идеи, ще ги запомня с хаос, скандали и безобразно харчене на пари от бюджета", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свършиха евтините раб(роби)отници, едни имигрираха, други по естествени причини, трети нямат условия в собствената си държава да живеят нормално. Загрижил се Н.Василев че няма да има избиратели и консуматори и ще му пропадне бизнеса. Преди 20 години защо не създадохте условия за хората да останат?
229
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През у....хоро ми е.
228
0
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Дигай цените на имотите и цените на храните. Що да чакаме 100 години , не може ли да ги направим 20
227
1
 
7
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
Ами той колко деца има...Май ни едно!!!Аз и жена ми отгледахме три деца и като опря ножът в кокала отидохме на Запад!!!
226
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И този е един говорилник. А какво направи, когато бе министър. Купи мотриси за 300 милиона и не само. Сега нали са избори. Създавме виртуален проблем с многоговорене и преповтаряне и след кратко време предлагаме решение, а като ни припознаят по етажите на власт имащите забравяме и се включваме в проекта Държава за гости в лаквато се опитват да превърнат Европа, в Европейски съюз за гости с ментор баба Меркел и другите джуджета.
225
1
 
8
 
! Отговори
Студен резерв преди 1 месец
Бойко, Пеевски и Доган да грабят , докато е останал някой. После с африканци и азиатци ще е трудно.
224
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно е че трябва недостигът на детски градини да се реши максимално бързо и помощите да се увеличат, коефициентът на фертилитет в българия вече е относително висок за европа 1,72, има пространство да се повиши още 5-10 процента, раждаемостта на малцинствата неизбежно продължава да намалява и не може да се разчита и на тях да подсигурят демографията, трябват ни външни инвестиции.
223
1
 
5
 
! Отговори
до при лошия орбан преди 1 месец
Населението на унгария намалява от 1988г насам от 10,6 на 9,6 млн, търсете сами числена информация по демографски и икономически теми в интернет. Всички бивши съветски сателити и републики в европа имат ниска раждаемост и намаляващо население от падането на комунизма насам.
222
0
 
5
 
! Отговори
Мъка преди 1 месец
Аз мислех , че за да оцелеем трябва да правиме деца и те да не емигрират , а то помощите били проблемът .
221
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости на търкалета. Писна ми да слушам някакви черногледци как се опитват да всяват смут за собствена угода. Откакто се помня все с нещо ни плашат. То не бяха ядрени войни, озонова дупка, глобално затопляне. Дрън дрън. Същевременно има държави с много по ниска раждаемост от нашата а никой не казва че ще изчезнат
220
3
 
4
 
! Отговори
долу ес преди 1 месец
най сетне малко откровение, стига мъки 1350 г.... да сте наясно, че раждате деца емигранти и че нищо няма да остане след вас, само ЕС е вечен
219
5
 
4
 
! Отговори
При лошия Орбан преди 1 месец
Унгария си е увеличила жителите с 1,2 милиона докато българите са намалели с 3 милиона, а бяхме почти равни! Целта на Орбан е Унгария над 10 милиона, българската цел ми се струва, че е като евроатлантическата цел - НУЛА! За какви 100г. говори този чичак? Още през 40-та или 45 г. ще бъдем малцинство, защото го и заслужаме! Ходете за гъби вместо на избори!
218
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще я има България - тебе няма до те има Ники.Тоя гл.упак и демограф ли става сега - да казва кой ще го има и кой не.
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, на позна бе. Аз си мислех че само у Курило го знаем.
216
4
 
7
 
! Отговори
Ninja преди 1 месец
Ако парите бяха основен фактор, нямаше Южна Корея да има два пъти по-ниска раждаемост от нашата, а Унгария щеше да е с много по-висока раждаемост от нас след десет години финансиране, а това не се случи. Парите са фактор, но съвсем не са основния проблем, комплексно е и е навсякъде. Дървен философ!
215
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ехх,пред каква неразрешима дилема са българите! Ни да ги дадат тия 25хил.ни да не ги дадат!Дадат ли ги-поощряват таджмахалистите да се размножават а българина е ра...сист по душа,по скоро е готов самия той да се затрие като народ,но други да не рахатуват на неговата земя! А бе така или иначе заминавате на кино дайте ги тия пари на братчедите та един ден да могат да кажат:ааа,имаше тука наоколо едни никаквици ама се затриха,и помен не остана от тях!Пък може и свещичка да запалят за вас.Кой знае..
214
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По време на Османската империя българите и другите немюсюлмански народности са се размножавали най бързо!По закон те нямали право да служат в армията ,вместо това са плащали данък за това.Тогава Империята е водила непрекъснато войни за нови земи-представете си тези малки народи да са участвали и те във войните!Досега ни българи,ни сърби,гърци,арменци да са останали като народ!Има го и в архивите-най много сме се размножавали тогава-нормално е било да се правят 8-10 деца! Това е истината!
213
0
 
5
 
! Отговори
Попов преди 1 месец
До Анонимен 8.Напротив, Борисов, Петков, А.Василев, Костов, Софиянски и Бакърджиев трябва да останат като учебникарски примери за падение и простотия и далавери, изкачили се на върха и присвоили си държавата. И никога повече да не се повтарят. Но кой ти учи от историята... само я повтаряме
212
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами че то и теб няма да те има!
211
5
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
Природата си знае работата. Пригодното оцелява. Излишното изчезва.