Първите F-16 идват в началото на 2025 г., тази есен пилоти ще се обучават в САЩ

Запрянов: Армията е в добро състояние
Обновена: 6 май 2024 13:14 | 6 май 2024 10:00, Камелия Цветанова
197
Първите F-16 идват в началото на 2025 г., тази есен пилоти ще се обучават в САЩ
Снимка: БГНЕС

Първите изтребители Ф-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., тъй като тази есен пилоти ще се обучават на тях в САЩ. Следващата година ще получим и новите машини "Страйкър". Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Ако догодина има парад, надявам се да има повод, може да летят и първите Ф-16", каза министърът.
Българската армия е в добро състояние и посреща празника си с удовлетворение от постигнатото, посочи той.
"Всички планове и подготовки са проведени, дежурствата се носят, въздушния и морският суверенитет е осигурен от Въоръжените сили", каза служебният министър.

Още по темата

Тази година няма военен парад, защото 6 май съвпадна с Възкресение и съгласно религиозната традиция се дава приоритет на великденските празници, така че военнослужещите ни да бъдат в семейна среда, каза Атанас Запрянов.

По думите му модернизацията на армията е в ход и хората виждат бъдещето с нови самолети, бойни машини и
кораби.

Увеличението на заплатите в армията е мъдро държавно решение и висока оценка на парламента за
Въоръжените сили, смята Запрянов.

"Финансовият инструмент е важен, но не е достатъчен. Сега отговорността ляга върху политическото ръководство на Министерството на отбраната, военното ръководство, да разработим и други механизми, които да направят военната професия привлекателна", коментира той.

Недокомплектът е най-тревожен в Сухопътните войски и по-специално в основните ни бойни бригади, които съгласно новите изисквания на НАТО трябва да поддържат висока степен на готовност.

Обстановката около страната ни се следи с повишено внимание, защото недалеч от нас се води война. Въоръжените сили са готови да защитават страната ни, но въпреки това няма директна военна заплаха за България, категоричен е Запрянов.

"България е на кръстопът на Източния фланг на Алианса, следователно за нас заплахите са същите като за Румъния, Полша, балтийските страни. Затова има разположени сили на НАТО на целия източен фланг. За 75 години НАТО е показало решителност и готовност да отбранява територията си", посочи Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: армияЗапрянов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Идват първите прахосмукачки на дребни предмети.Предназначени са да почистват пистата за МИГ 29.
168
3
 
14
 
! Отговори
Дядо Йоцо гледа преди 1 месец
Идат ли първите Ф-16 по жицата.
167
5
 
11
 
! Отговори
Трагедия преди 1 месец
НРБ - 200 000 армия и 1 000 000 запасняци. Демократична БГ - 35 000 армия и 5 000 запасняци. Демокрацията/капитализмът унищожиха не само армията, но и българския народ.
166
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая сутрин гледах едно интервю с началника на ВВС в нашата армия,ами толкова жалък главнокомандващ не съм виждал,жалък позьор!
165
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Армията е в добро състояние"Абе смешниk,на кое викаш добро състояние,35 години след промените нашата армия ползва в основната си част съветско(руски)въоръжение!
164
1
 
7
 
! Отговори
Ша видим, казва преди 1 месец
пишман европееца от Балканите!
163
3
 
12
 
! Отговори
Изправи се. преди 1 месец
Toя фашист е толкова зле, че фъфли като говори.
162
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 157 "Армия, която тогава беше в състояние да даде отпор на агресора," Какъв "отпор" Отпор даваха само на хартия. Условните наклонения са специалитет на съветските фашисти и техните марионетки в България. И там както и у нас на хартия и някъде в бъдещетп всичко щеше да е "супер", в реалността БНА се използваше за репресии, а СССР буквално ни ИЗТОЧВАШЕ.
161
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 157 Идииот, само послучай 1300 годишнината на България руснаците ни подариха цяла ескадрила самолети с цена милиарди долари. Сега ни подттискат агентите на световния поробител и нищо не ни подаряват. Виждам, че ти е увреден мозъка и затова служиш на Сорос и посолството, но това не се оправя. Все пак, един преглед в Карлуково, може да ти осигури спокойствие да съчиняваш следващи измислици
160
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ало Фейк БГ, допуснали сте печатна грешка в заглавието. Не 2025, а 2085 г и директно за музея, като пример за слугинаж и национално предателство.
159
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ний не ги ли поръчахме миналия век,очаквах да ги получим през следващия.
158
2
 
3
 
! Отговори
Кравар преди 1 месец
Ноу шит?
157
1
 
7
 
! Отговори
до 157 преди 1 месец
Армия, която тогава беше в състояние да даде отпор на агресора, днес, дори не бихме могли да пръ:::м, просто ще се събудим бидейки част от територията на друга държава, с друг език, религия, култура и закони! Миналото си е минало, реалноста не търпи съслагателни наклонения, каквото си постелихме/надробихме - това и получихме!
156
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до всъщност Ми тогава за каква "велика" армия говорите по времето на комунизма, какви пет лева на по 13 стотинки? Истината е, че "армията" служеше на тогавашния режим за две неща 1) за РЕПРЕСИИ срещу населението и защита на режима и 2) за ИЗТОЧВАНЕ на България аот съветските другаре, които ни ПРИНУЖДАВАХА да се въоръжаваме до зъби с тяхно въоръжение, без икономиката ни да може да поддържа такова нещо. 12% от БВПто на НРБ отиваше за руско оръжие. Ако това не е пладнешки обир ...
155
3
 
6
 
! Отговори
до всъщност преди 1 месец
"""""официалната доктрина на БНА беше да ЗАДЪРЖИМ настъпващите турски/гръцки войски""""" -------- Защото общата численост на населението на Турция и Гърция тогава беше около 70 Милиона (59 + 12), към тях прибави и Натовския военен контингент на Западните държави срещу 9 Милионна Бг. Наистина ли сте толкова умствено ограничени, за да не го разбирате?!
154
3
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Как ще дойдат пеша или на чертежи втора копия?
153
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Всъщност... Ето лъжите, които си наредил: 1) изтребителите не се произвеждат в САЩ - невярно. 2) изтребителите се "сглобяват от резервни части" - невярно 3) купуваме ги без въоръжението - невярно 4) за всеки проблем ще ги пращаме в САЩ - невярно. Това, че американската армия не ги поръчва е ирелевантно, както и това дали имаме договорки за определен тип верига на командване.
152
4
 
2
 
! Отговори
до бна преди 1 месец
Центаджия, "Старите Опорки" останаха единствената надежда на тази държава при евентуален въоръжен конфликт с Турция днес. А, жизнения цикъл на младите "ПОДпорки" кът тебе шъ е не повече от час - два на ЛБС и то без дори да поразиш нито един противник, просто ще се насер... от ужас преди снаряд, мина или куршум да те прати на оня свят, ние, "Старите Опорки" поне шъ продадем живота си скъпо!
151
2
 
6
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 месец
До Анонимен . И само можеш да намериш и прочетеш договора , който са сключили за изтребителите а не да пишеш наизуст. Дори тук имаше статия ТОЧНО за тази договори , когато Бойко Борисов и Каракачанов / с торбичката на Била / ходиха в САЩ да ги похвалят за "успешната" сделка . ЧЕТИ. Образовай се.
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2 самолета Каръл, 2 самолета на се причина за хвалба. Положението е трагично, и леко комично