Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка

Президентът критикува изявленията и поведението на новата президентка на РСМ
13 май 2024 08:14, Петър Бойчев
114
Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка
Снимка БГНЕС

По повод приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония (РСМ) и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала.

Това се казва в разпространена тази сутрин позиция на президента Румен Радев.
България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват.

Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, предупреждава държавният глава на България.

Междувременно ЕС призова Силяновска да спазва Преспанското споразумение.

"Европейският съюз изразява съжаление от факта, че новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова не използва конституционното име на страната си на церемонията по полагане на клетва", се казва в позиция на Службата за външни работи на ЕС (ЕСВД).

"ЕС припомня значението на пълното спазване на съществуващите, правно обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа с Гърция", се посочва в изявлението.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа X заяви, че Северна Македония трябва да продължи своя път към членство в блока чрез прилагане на реформи и спазване на сключените споразумения, включително Преспанското.

На 12 май Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“. Тя не използва официалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 месец
Лафа на деня е:"На космическият кораб Земя в хеликс орбита около Хелиус Бета всеки е член на екипажа без едни педалиии"
14
7
 
4
 
! Отговори
Малко грамотност преди 1 месец
До 11 Кило И ние сме плюмка и макетата също. . . Когато се дават съвети се очаква малко грамотност и правопис от съветващия! Плюмка се пише плюнка! Другото не коментирам!
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пАК ЩЕЛИ ДА СЕ ПРЕКРЪСТВАТ МАКЕТАТА. НОВО ИМЕ- СРЪБСКА МАКЕДОНИЯ.
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забравяте Албания и нейните апетити и открито говорене към намеса на вътрешните работи на мъцедония. Да, ама на тях не смеят нищо да кажат щото ще ги опъват по площадите. Ние щото сме много добронамерени и все с мекото, затва се изззсраха на метеното. Време е мазно и лекичко да ги отсвирваме по абсолютно всички въпроси, като гърците.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СРПСКА МАКЕДОНИЯ Е ВАСАЛ НА СЪРБИЯ!
10
6
 
6
 
! Отговори
Кило преди 1 месец
И ние сме плюмка и макетата също , ако бяха умни щяха да се присъединят към България , като префектура Северна Македония и автоматично влизат в ЕС обща армия общ парламент даже си говорим един език , за разликаот Корсика примерно дето местното население си говори корсикански нищо общо с френския
9
1
 
30
 
! Отговори
диванета преди 1 месец
В момента, в който им обърнем гръб на тия мал оум ници,Гърция и Сърбия ще ги разкъсат!
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Молете им се ве, давайте им пасоши, танкове, пари. Оня с ниското чело да ходи пак при "приятеля" си Ковачевски дето му врещеше и му размахваше пръст като на някакъв общак. Толкова много грешки и глупости с тая мъцедония. Заради това блато загубихме Беломорието. Давайте им, те ни мразят, вие им давайте.. олипси
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накрая съвсем ще ги отсвирим макетата, то бива сръбска наглост, ама чак толкова :)))
6
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една измислена страна !
5
2
 
47
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Става зле за страна , неспазваща международните договори искаща преразглеждането им! За съжаление това доста ги отдалечава от ЕС и надали скоро ще влязат в него!
4
6
 
21
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Същата загриженост, Урсула определено не проявява към спазването на споразуменията с България.
3
7
 
21
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Този е ясен ,а сега за Корнелата НАГЛОСТ и БЕЗОЧИЕ по една ТВ въпрос за Гечев и ГЕРБ Гечев е най добрият икономист,учен ,преподавател световно известен а ГЕРБ са мафия и корупция и съсипаха държавата с тяхното управление.Корнелочка ,милая а помниш ли на кое викаха Виденова зима ,че долара стигна 3 000 лв че бензина беше с купони и.... великия Гечев бе министър на ИКОНОМИКАТА,а кого Станишев изхвърли като мръсно коте за корупция май тебе А?
2
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на президента
1
1
 
53
 
! Отговори
няма да стане преди 1 месец
Макетата искат без да са си научили урока на изпита да изкарат шестица!Няма как да стане!