Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка

Президентът критикува изявленията и поведението на новата президентка на РСМ
13 май 2024 08:14, Петър Бойчев
114
Радев: За сведение на Скопие – няма да ревизираме преговорната рамка
Снимка БГНЕС

По повод приключилата предизборна кампания в Република Северна Македония (РСМ) и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната бих желал да заявя, че Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала.

Това се казва в разпространена тази сутрин позиция на президента Румен Радев.
България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват.

Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, предупреждава държавният глава на България.

Междувременно ЕС призова Силяновска да спазва Преспанското споразумение.

"Европейският съюз изразява съжаление от факта, че новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова не използва конституционното име на страната си на церемонията по полагане на клетва", се казва в позиция на Службата за външни работи на ЕС (ЕСВД).

"ЕС припомня значението на пълното спазване на съществуващите, правно обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа с Гърция", се посочва в изявлението.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа X заяви, че Северна Македония трябва да продължи своя път към членство в блока чрез прилагане на реформи и спазване на сключените споразумения, включително Преспанското.

На 12 май Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“. Тя не използва официалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
3
 
! Отговори
Политици от 90-те преди 1 месец
Браво радьов. Каквато чугунена военна глава си във вътрешната политика, такава и навън. Направо пращай войските по тертипа на останалите балкански хайвани от 90-те и юговойните. Никаква евроинтеграция. Македония е нашааа. Ура, другари
34
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да ви припомня, че Китай подписа свободна търговия със Сърбия и подписа доовори за 20 милиарда долара. Ние толкова не сме получили от ЕС за 15 години. Само забрани и глупости. Закрийте си 4 блока на АЕЦ, а сега си построите два за 30 милиарда, ама да са демократични. Подарете 100 бтр и кажете , че не ви трябват, но си купете нови американски за 2 милиарда долара. Македония ще се сближи все повече със Сърбия и Китай.
33
1
 
7
 
! Отговори
31 преди 1 месец
може това да е бил замисъла на сталинката
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
копринков каза ли нещо по въпроса
31
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана със самолетната връзка със Скопие която откриха шарлатаните. Похарчиха няколко милиона за да я финансират, но видяха , че в самолета се качват по 5 човека, а държавата дава за всеки полет по 50 хиляди лева. А така се хвалеше просто киро
30
3
 
16
 
! Отговори
Капитанът преди 1 месец
Направи ми впечатление,че тази президентката , един от екипа и беше преметнал ръка през рамото и все едно му е прислужницата , а след това друг я хващаше през кръста да я насочва пред фотографите. По това личи колко изостанал и провинционален народ са тия и какво е отношението им към жените , пък били те дори и Президенти и главнокомандващи на комичната им държавица.
29
11
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 месец
Македония и България са троянските коне на Русия в ЕС.
28
1
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Реално никой не може да попречи,на северно македонците да правят ,каквото си искат. Ако искат Силяновска и Мицкоски , да ходят по международни срещи облечени с наметала и древномакедонски шлемове , но пък и никой не може, да бъде принуден да се съобразява с тях ,в ущърб на собствения си интерес.
27
8
 
4
 
! Отговори
Кукумарков преди 1 месец
Родните друзя са много ербап, ама някой от вас ще тръгне ли да освобождава македонските бугаре от српско, македонско и албанско подтисничество? Прецедента радеф да дава по 2000 долара заплата на беге чмобиките както прави колегата му путев и вперед всички на оръжие.
26
4
 
25
 
! Отговори
До Макетата преди 1 месец
Географската област Македония е много по-голяма на площ от наскоро признатата държава Северна Македония и се разпростира върху териториите на няколко държави. Какво не ви е ясно? Нелепо е президента ви да се заклева като такъв на Македония, защото това се тълкува като териториална претенция към тези държави.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бабата е с деменция. Простено й е, но не и на онези, които я издигнаха за президент!
24
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе хора това което става в РСМ в момента е лебедовата песен на македонизма, те в момента работят в полза на България! За да се оправи една работа тя трябва да стигне дъното и РСМ и македонизма в момента са на това дъно, сега следва отрезвяване, след пиянство. Истината рано или късно побеждава и тя ще победи македонизма и еничарите на собствения си български род в РСМ
23
16
 
6
 
! Отговори
Посолството : преди 1 месец
Ще, ще... Колония БългЕрия няма думата!
22
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Влезте в един форум на мъпети/мъкета. Ще видите огромна злоба към българите. Злоба, обиди, клетви. Албанците си слагат знамената навсякъде и няма проблем. Ние сме им все виновни за всичко, колкото и да сме се опитвали да помагаме. Не се ли изморихте, не си ли отворихте очите най-накрая. Сърбия и рощия винаги са ги обработвали достатъчно, всичко е загубено отдавна
21
22
 
5
 
! Отговори
Това е България преди 1 месец
България е Ромска Държава с Президент военен и Премиери полицаи които мислят само за кражби и тежка Диктатура! Премиера Бойко Борисов и Румен Николов Пашата използват банди от полицаи, роми и мутри в едно, доказано е!
20
21
 
3
 
! Отговори
За Македония преди 1 месец
Кво только ве, Македония си е Македония. Нека Южна Македония, да приказва врели-некипели. А вълците от ЕС да гледат работа, нема ли по важни неща като да купуват руска нефт от Индия в три пъти по скъпо, - лицемери, зайаждат се с някаква думичка. Може би требва и да скъсат този измислен договор, ако Бугария не стане Източна Македония.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евла Боташ, буди мъж
18
4
 
5
 
! Отговори
Кило до до грамотник преди 1 месец
Плюмка си е моя дума умник иначе ще ме цензурират..капиш и да последната дупка на кавала сме , ако така предпочиташ и това което казвам има смисъл , ако българи , сърби дори и турци се обединим , въобще не ни трябва ЕС всичко си имаме ....освен политици
17
4
 
18
 
! Отговори
гоце преди 1 месец
Македония е само една и е част от България.
16
22
 
5
 
! Отговори
Муфтаджиков преди 1 месец
Зеления чорап пак се изживява че нещо зависи от него. Той е просто един чиновник с представителни функции и дебела заплата.