Заради спрените доставки: "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за €400 млн.

Претенцията ще бъде първо претендирана към руската компания
16 май 2024 13:46, Елка Василева
111
Заради спрените доставки: "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за €400 млн.
Снимка: архив, БГНЕС

Новото ръководство на "Булгаргаз" ЕАД е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките на природен газ от "Газпром" за над 400 млн. евро. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката.

Министърът припомни, че "Газпром Експорт" прекрати доставките по договора с "Булгаргаз" от април 2022 г. и посочи, че съгласно предвидените клаузи в договора и взетото от Съвета на директорите на "Булгаргаз" решение първо ще бъде претендирана тази претенция към "Газпром Експорт" и ще бъде даден кратък срок, в който, ако е възможно, тя да бъде уредена доброволно.

В случай че не бъде постигнато съгласие, ръководството на "Булгаргаз" е взело решение и ще бъде заведено арбитражно дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж, каза Малинов.

Той обясни, че претенциите за 400 млн. евро са на база извършен правен анализ, който значително се е забавил, и финансов анализ за размера на претендираната неустойка, като са ползвани и външни международни кантори за тази цел.

Министър Малинов съобщи още, че "Булгаргаз" е провел търг за доставка на втечнен газ на терминалите в Турция по споразумението с "Боташ". По него 13 компании са заявили интерес, 10 от тях са подали оферти и след извършване на класиране спрямо първоначално обявената методика доставчик на втечнен природен газ от несанкционни държави за юни ще бъде турската компания "Боташ", каза министърът.

Той посочи, че "Боташ" е класирана на първо място от комисията и това е одобрено от Съвета на директорите на "Булгаргаз" по критериите, които са първоначално предвидени относно цена и начин на плащане. В допълнение на това за капацитета, който е резервиран по споразумението, подписано между "Булгаргаз" и "Боташ" в края на 2022 г., турската компания ще направи и отстъпка за цената на резервирания капацитет, която ще доведе до спестяване на разходи за юни от страна на "Булгаргаз" в размер над 11,5 млн. лева, каза Малинов.

Министърът съобщи още, че в рамките на днешния ден мениджмънтът на "Булгаргаз" ще обяви два вида тръжни процедури за продажба на капацитет - този, който няма да бъде използван по споразумението с "Боташ" при равни условия, където всички търговски участници, които проявяват интерес биха могли да подадат своите оферти или отново за този капацитет ще бъде обявен търг за извършване на услуга от страна на "Булгаргаз" за компании или доставчици на втечнен природен газ, които биха желали да доставят природен газ не само за България, но за целия регион. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от Общество
Експерт: Цените на свободния пазар непрекъснато вървят надолу
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо не поискат Булгаргаз един или два милиарда евро. Толкова нагли никъде не съм виждал. Газпром може да ви даде само среден пръст.
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Киро е катастрофирал с кола на НСО го возят а шараните плащат
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-добре Газпром да съди българия за 400 млн евро -- "служебният министър на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката" -- този е някакво куку на политическия криминал борисов.
102
2
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Господа пийте си редовно хапчетата. Газпром не е спирал газта. След като бяха запорирани 300 милиарда евро, Путин нареди да се плаща в рубли. Цената е равнопосочна относно еврото. Наш Асенчо каза че няма да плащаме в рубли и Газпром спря доставките. Питам ако на нас ни спретнат този номер ние ще сме доволни ли? СЕМ спря руските канали , но от мобилният оператор не компенсират спрените канали, дори вдигат цената заради инфлацията, а Асен и журналистите казват инфлация няма...
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Картофчо - верно си пълен скраБ! Кирил и Методий не те харесват.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 99 Абе лъжец нагъл или жертва на масовата пропаганда?!? Значи казваш "мирна държава"? И кое и е мирното - това, че избиха 27 000 мирни граждани в Донбас от 2014 г до 2022 и през цялото време лееха крокодилски сълзи за тях, понеже били техен народ ли? И готвеха да избият цялото донбаско население, след като ги натикат в концлагери? Това са фактите, документите им за това са заловени от руското разузнаване и тоя план го предложиха на ООН, но без интерес. Затова Русия си защити Донбас
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бързо забравиха за таксите на Денков върху газта. Щели да съдят?... Каквото повикало, такова отвърнало. Волът рие, на гърба му пада. Пак доста ни търпяха руснаците толкова години, да им танцуваме по нервите и да им прецакваме проектите. По-лошото е, че всичко това го правеха нашите управници без капка полза за България, само и само да се отриват на посолството.
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А Газпром ще съди България за милярд и 400 заради загубите по Южен Поток и за още милярд за Бургас - Александропулис ;) и сме квит ;)))
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 97 "А защо не могат да получат своите 300 милиарда евро от замразените сметки?" Щото нападнаха мирна държава и я унищожават. Това е само ДЕПОЗИТА. ТЕПЪРВА ще трябва да дават още много.
96
6
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Пак много руски фантазьори тука :)))))))))))))))) Блатняците си имаха подписан ДОГОВОР. Къде в този договор пише, че някой като му скимне може едностранно да променя условията??? Те така ако им скимне могат да кажат ще плащате в злато от утре. Ай сиктир!!!
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 96. А защо не могат да получат своите 300 милиарда евро от замразените сметки? Тези пари са преди всичко от газа. Не се правете на лyдu!
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 94 Кой не ги е получавал? Що говориш неверни работи?
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
какво иска да каже министърът, че искаме руски газ от Газпром, нали премиерът Петков каза навремето, че щом ние можем без руски газ всички могат
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 91. Ние може и да сме превеждали парите, но тях какво ги топлеше, щом не ги получаваха?
91
2
 
12
 
! Отговори
Муа ха ха преди 2 седмици
Па те наште забравиха ли, че спряхме да плащаме под диктовка нй Ококорения. За това спряха доставките.
90
1
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 седмици
Пак ли ще ги съдим?
89
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 90 Ние не сме спирали да плащаме за доставяния газ. Превеждахме си парите точно както е по-договор с тях.
88
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само аз ли не разбирам? Ние спираме да плащаме на Газпром доставения газ, но Газпром няма право да спира доставките. За мен е сложно.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Накрая кой ще плаща неустойки.:))
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 78 Значи си наясно с руските изпълнения и тук само пълниш бройката на пасоля.