Здравният министър освободи директора на УМБАЛ "Лозенец"

Причината е установени нарушения в болницата
23 май 2024 21:09, Красимир Ангелов
8
Здравният министър освободи директора на УМБАЛ "Лозенец"
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ "Лозенец" д-р Христо Стоянов, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Мотивът за решението е извършеният одит в лечебното заведение, който показва редица тежки нарушения. Констатациите от проверката са, че болницата е във влошено финансово състояние, като се наблюдава устойчива тенденция за натрупване и значителен ръст на задълженията в периода на управление на изпълнителния директор д-р Стоянов.

В края на 2022 г. натрупаната загуба на лечебното заведение от минали години е в размер на -39 858 000 лв. Година по-късно загубата вече е в размер на -71 935 000 лв., а към 31 март т.г.  -94 303 000 лв.

Към края на 2023 г., съгласно счетоводния баланс на лечебното заведение, задълженията на дружеството са в общ размер на 25 841 000 лв., което е увеличение с 51,59% спрямо предходната година. Стойността на задълженията продължава да нараства и от началото на тази година, като в края на първото тримесечие УМБАЛ "Лозенец" има 28 047 000 лв. дългове. Най-голям процент от тях са към доставчици.

Констатирано е и значително натрупване на задължения към персонала на лечебното заведение.

В същото време изпълнителният директор допуска разходване на „представително разходи“ за сметка на болницата в размер на 78 688,44 лв. В хода на проверката е установено, че част от тези средства са разходвани за новогодишно тържество, заявяват от здравното министерство.

За временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ „Лозенец“ е назначена д-р Олга Мицова – Масларова. Тя е специалист по вътрешни болести и кардиология и е част от екипа на Клиниката по кардиология и Многопрофилна клиника на УМБАЛ „Лозенец“ от 1991 г до 2023 г.

В периода от 2019 г. до 2021 г. е заместник-председател на Съвета на директорите на университетската болница. От 2023 г. е част от екипа специалисти на ДКЦ „Софиямед“. Д-р Мицова ще изпълнява длъжността директор до провеждане на конкурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от София
Терзиев дарява заплата за пострадали от наводненията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Oio
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А сега халката му дали ще я пръснат...
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
като я гледате тази жена, можете ли да си првдставите че тя би взела самостоятелно решение какво да вечеря, камо ли да освобождава директори
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
даа, абе ГЕРБ и ДПС ще ни прикллючат. Това вярно е една безнадеждна територия.
4
0
 
4
 
! Отговори
трайчо преди 4 седмици
Кондева е факир , върна на власт проф. Л. Спасов в УБ Лозенец на БЯЛ КОН чрез неговото протеже д-р Олга Мицова . Браво , така се прави ! Бруталната наглост на ГЕРБ не трябва да се толерира ! Хора не спете ! Утре ще се събудите като роби в държавата на Бойко , Пеевски и руският агент Румен Радев !
3
1
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 4 седмици
Няма шеф на болница който да не е за затвора , а някои са и за есене !! Бялата мафия прави повече милиарди и от ОПГ !!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Арестувай го д-р Стоянов що го освобождаваш да избяга :)))
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кой ше плаща сега 100 милиона борчове :)))