Запис номер пет на ПП-ДБ: Атанасов иска да "взима страха" на администрацията

Той настоява за бързички промени в ДАНС и Икономическа полиция
27 май 2024 18:00, Нели Христова
279
Запис номер пет на ПП-ДБ: Атанасов иска да "взима страха" на администрацията
Снимка: БГНЕС

Сагата с телефонните записи на ПП-ДБ продължава с нов запис, който бе публикуван днес. Новият герой в него е  ген. Атанас Атанасов.

Качеството на записите е ниско. Но все пак има реплики, които се чуват ясно, като тази от страна на Атанасов, че на работещите в администрацията "трябва да им вземеш страха".

Освен него в разговора участват Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов. Според разпечатката на "Афера" се чува и гласът на Лена Бориславова.

Изданието не посочва откога датират записите. За ориентир може да се ползва темата - назначенията в службите, която беше актуална в края на последното служебно правителство на президента Радев и в началото на кабинета "Денков".

"В Америка така правят, между другото, в тези служби шефът не трябва да е продукт на службите. Когато е продукт отвътре, той е с вътрешни зависимости", казва Атанасов и настоява, че "там трябва да се сложи човек, който има политическа задача да свърши определена работа".

От своя страна Асен Василев предлага назначенията на Румен Радев да бъдат сменени наведнъж. И именно тук Атанасов обяснява колко е важно на работещите в администрацията "да им вземеш страха".

След това той отново насочва разговора към вътрешните зависимости в службите и как ДАНС и Икономическа полиция разполагат с нужната информация, до която ръководството на коалицията трябва да има "бърз достъп":

"Там трябва много бързичко, но сега трябва да изменим законите и става сложно, много бързичко там да измъкнем цялата информация, защото Икономическа полиция за голямата част от министерствата и тези, които се занимават с пари и така нататък, знаят кой краде, кой кой е".

 

Ето пълна разпечатка на разговора:

Кирил Петков: Та, мисълта ми е, че, аа, Радев ще го играе, но всъщност ако стане…, мисля, че трябва да има подкрепа и от външните служби в тая промяна. В службите и да го играеме по-сериозно.

Христо Иванов: Аз тука…

Кирил Петков: Точно.

Асен Василев: Да, но в екип, пет-десет човека…

Христо Иванов: … защото истината е, че ние… ние правим… Назначаваме и ще създаваме нова… Там е…

Асен Василев: А-а…

Христо Иванов: От БНБ, от… То за това е условието… няма веднъж на … години и всъщност и просто да сме решили, а с техен … Наистина той може да се прави на луд, когато става дума за нещо, служба, която е дебната от американците…

Асен Василев: Няма да се получи.

Христо Иванов: …

Асен Василев: Така ще, така ще е.

Христо Иванов: И аз честно казано на този процес бих гледал към тях по-сериозно, отколкото…

Асен Василев: Мхм.

Христо Иванов: Защото това правителство…

Асен Василев: Да.

Христо Иванов: Дет се вика… а така, че… спускат, но ние… и някъде даден фокус, щото може да се окаже, че ако ние можем да се … това може да е било по-голямо значение, но факторът е…

Асен Василев: Точно.

Кирил Петков: Финансов.

Асен Василев: Именно.

Христо Иванов: А сега, а сега, верно, че някъде трябва се напъваме, но трябва да намериме…, може да свърши…

Кирил Петков: Мога да проверя американците…

Мъж: Да…

Мъж: То е било от шест.

Атанас Атанасов: Ние ако отидем…

Мъж: А-а…

Асен Василев: Да. Така. Опции.

Мъж: В смисъл?

Атанас Атанасов: Не, не, бе, човек, може за заместник за шеф пиша, аз не вдигам на тоя… Трябва едно и второто, което е, а за тези служби? В Америка така правят, между другото, в тези служби шефът не трябва да е продукт на службите. Щото, когато е продукт отвътре, той е с вътрешни зависимости. В смисъл… да…

Асен Василев: Там са политически назначения.

Атанас Атанасов: … Там трябва да се сложи човек, който има политическа задача да свърши определена работа. Петър /б.р. Петър Петров – сложен за зам.-шеф на ДАНС от ПП/ДБ/ го сложи заместник и там шеф на еди кой си отдел.

Асен Василев: Да, то наистина…

Атанас Атанасов: Между другото не искам да го обиждам момчето, уважавам го, но ние заедно работихме в комисията и… Тоест не е дораснал за…

Христо Иванов: А, на тея задачи.

Атанас Атанасов: Щото тия агенции, те са с мандати пет години.

Кирил Петков: Инспектората нали ще са, което всъщност е, аааа, има даже правомощията да…

Атанас Атанасов: Той втори мандат изкарва сега. Втори.

Мъж: Ако откажем да действаме това…

Атанас Атанасов:

Мъж:

Христо Иванов: Е, това ще го направим задължително.

Атанас Атанасов: Страшен тип. Защо го казвам това? Много е важна информацията отвътре кой кой е, за да знаеш на кой да заложиш.

Асен Василев: … Това, което искам да кажа, аз не съм против да използват информация, където имат. Примерно, нали за финансите аз имам информация. И ние сме били … в някаква степен, не във всички.

Атанас Атанасов: Добре. Трябва да ги познават…

Асен Василев: А-а… Основни играчи се познават. Другото, което е, аа, бидейки в опозиция видяхме къде тръгнаха да мърдат пластове. Тематично. Това също даде много информация. Видяхме Радев кои подмени. Значи всички назначения на Радев са зад под ножа.

Атанас Атанасов:…

Асен Василев: Нали, това също е информация. Аз не казвам да го правим на сляпо.

Атанас Атанасов:…

Асен Василев: Аз не казвам да го правим на сляпо, но това, което казвам е, че това трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж. За да излезе като една обща /не се разбира/, като един общ списък.

Мъж: Да.

Асен Василев: И да се каже – това са на Радев кадрите и ги изхвърли! Както Радев като дойде, той дойде с един списък с назначения и буквално в рамките на две-три седмици направи такава чистка.

Мъж: Това, което каза, че ти трябва…

Асен Василев: Да. И, и много бързо, и ..и…и…това не означава, че ние няма да сме направили един план с информация, примерно. И в рамките на седмица да се събере каквото се събира и след това да се…

Атанас Атанасов: Да, виж, а..а.., нали тука, а.., действам, както се казва, аз си давам сметка колко е ефективно, да, администрацията като цяло е това да им вземеш страха.

Асен Василев: Да.

Атанас Атанасов: Това е много важно.

Асен Василев: Да.

Атанас Атанасов: … което говорим, но това трябва да бъде добре, единствено сега двете места, където има достатъчно информация. Затова едното е ДАНС, другото е Икономическа полиция на МВР.

Асен Василев: Мхм.

Атанас Атанасов: Там трябва много бързичко, но ся трябва да измениме законите и става сложно, нали, много бързичко там да измъкнем цялата информация, защото Икономическа полиция за голямата част от министерствата и тези, които се занимават с пари и така нататък, знаят кой краде, кой кой е.

Асен Василев: Да.

Атанас Атанасов: И т’ва всичко това го знаят. Дансаджиите също имат определена информация за определена част от администрацията. Въпросът, че ние няма да имаме бърз достъп до тая информация.

Мъж: Ако ДАНС, ако ДАНС е вечно, МВР има значение кой ще е главният секретар, да ти кажа. Министърът няма според мен задачи. Главният секретар на МВР е човекът, който… Така че това са петте фигури…, които ще … Ние ще станем ли?… А не… дали са вътре.

Лена Бориславова: Ми аз мисля, че министъра на финансите е добре.

Сагата със записите започна на 20 май. Тогава "Афера" публикува първия аудиофайл, на следващия ден излязоха още два, а на 23 май - още един. Във всички се чува гласът на Кирил Петков. Други участници са Асен Василев и Лена Бориславова. Според "Афера" епизодично звучат и гласовете на Пламен Бобоков и покойния вече Алексей Петров.

Кирил Петков предположи, че разговорите са записвани в централата на "Продължаваме промяната" на столичната улица "Чаталджа", а репликите са монтирани така, че да внушават съмнения сред избирателите точно преди изборите за български и европейски парламент на 9 юни. Доскорошният партньор в последното правителство Бойко Борисов реагира остро срещу бившите си партньори и заяви, че "те бързо трябва да влязат в затвора", а Делян Пеевски нарече чутото "зловеща работа".

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от Русия
Експерти: Мерките за сигурност в Европа са закъснели
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 2 седмици
Вярвам, че вече няма човек в държавата, който да е разбрал истнкото им лице на тия предатели.
241
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен И кога ГЕРБ са управлявали 4 години без разпад?
240
1
 
0
 
! Отговори
Деси преди 2 седмици
Тепърва ще излиза още помия за ПП и ДБ
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Страхотен запис. Всичко е ясно. Всичко е подробно описано. Без недомлъвки. Без паузи и многоточия. Въобще този който го е правил е голям спец. Евала герберчета. Вярваме във вас и Делянчо.
238
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Толупа ги правеше по-скрито тези заменки. Подмянаджиите не си поплюват в желанието си за преврат. Все по-силни, все по-нахакани и български не знаят, но не им пречи.
237
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много гнусно...
236
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПП ДБ се оказаха големи превратаджии.
235
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нещо за секс записа на Пеевски и Борисов?
234
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горките Гроцбачии. Как пък не изтече запис на Методиев Мутрата, Агент Буда или Феноменалния ДЕБЕЛЯН. Така е в ЧЕНГЕЧИЙНИЦАТА, нали те направиха мутрата гетерал, кмет , Мин. Председател. Иначе произхода му е ясен, милизционер, член на БКП, гард на Бай Тошо. Е не се чудете държавата се казва ЧАЛГАРИЯ.
233
1
 
7
 
! Отговори
Юли преди 3 седмици
то от едни мишки няма какво да се очаква, ама точно тази администрация са основен гласоподавател
232
2
 
7
 
! Отговори
Косьо преди 3 седмици
oще колко много записи ще изтекат само... чакам с нетърпение
231
1
 
6
 
! Отговори
Матрял преди 3 седмици
После ромеите крадели, тяхното откраднато е нищо в сравнение с тези.Но всеки народ си заслужава управниците
230
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докога ще давате на Агенти, Мафиоти, Пожарникари , Военни и Милиционери да Ви управляват!
229
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахаха Българчета пак ще Ви управлява пожарникар рекетьор и с него един с фалшива диплома за икономика и част от службите и мафията. Човека с компроматите. Да Ви е честито!!
228
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ и ДПС ще спечелят следващите избори и никой няма да ни е виновен. Като не ходим да гласуваме вършим работа на ДПС и ГЕРБ. След изборите пак ще си мрънкаме. Целта е България да бъде президентска република! Познайте, кой ще бъде президента!
227
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На снимката са петте джуджета. Липсва само Снежанка.
226
3
 
6
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 седмици
Има ли изненадани ?! От пиле мляко и от змия крак ще ви докара Бapбa ви ГaHboc , само и само пак да е той , че нещо чекмеджето взе да се поопразва ! Няма магистрали ,няма европроекти ,присвоени бизнеси и операции тип "рекет даден- рекет приет" . Лошо , Седларов , лошо ...
225
4
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Всички институции, работят с пълна пара с цел компрометирането на опозицията.Оня си назначи гл. прокурор,министър на вътрешните дела,премиер,всички държавни и общински хайлази назначени от оня,ромските му братя,ще гласуват като един за оня на 9-ти юни. Така оня прави избори от 2009 год. до наши дни. Ние публиката ли,ние като кротки абдали,гледаме,слушаме и така до следващите избори.
224
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ се точат да управляват 4 год. Не са съгласни на друг вариант. Тежко ни и горко.
223
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Боко не спи!Боко гледа и слуша.А после с ИИ ви прави запис,какъвто си иска.