Правителството няма намерение да пуска Радев на срещата на НАТО през юли

Официално нито Радев, нито Главчев са коментирали визитата в САЩ
30 май 2024 07:50, Нели Христова
98
Правителството няма намерение да пуска Радев на срещата на НАТО през юли
Снимка: БГНЕС

Правителството не възнамерява да допусне президента Румен Радев да представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в началото на юли, съобщават от "24 часа".

За участие в срещата на върха традиционно се изпращат покани както до държавния глава, така и до министър-председателя. Решението кой да ръководи българската делегация се взема от Министерския съвет.

Две покани - до Радев и до Главчев, има и в момента, като засега служебният премиер е по-вероятният представител на срещата на върха.

Главчев и Радев влязоха в задочен конфликт през уикенда заради заседанието на парламентарната асамблея на НАТО в София. Въпреки че е главнокомандващ, президентът тогава бе извън България - първо в Будапеща, а после в Швейцария, и пропусна среща с шефа на алианса Йенс Солтенберг.

От Унгария в съзвучие с Виктор Орбан първоначално Радев заговори за изпращане на войски на държави от НАТО в Украйна. Последваха отговори както от премиера Главчев, така и от политици, че никой не възнамерява да праща войски във воюващата страна. И че по принцип такова решение може да вземе единствено Народното събрание.

В понеделник асамблеята на НАТО прие софийската си резолюция - да се разреши на Киев да ползва дадени от съюзниците оръжия и на руска територия с цел предотвратяване на атаки срещу Украйна. Последва ново изявление от Радев. Той предупреди от Швейцария, че така Русия вече може да счите, че има право да нападне страни от НАТО. И тогава ще бъде въвлечена и България.

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава, член на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как и риториката, и действията в тази посока непрекъснато ескалират, каза още президентът.

В отговор Главчев и генералният секретар на НАТО Столтенберг отново увериха, че няма да пращаме военни на фронта в Украйна.

Премиерът в допълни и детайли от личния си разговор със Столтенберг в Министерския съвет - шефът на НАТО му заявил, че "изкуството и целта е как, помагайки на Украйна, да не въвлечем НАТО".

Една от основните теми на срещата на върха в САЩ ще е именно декларацията от София, с която натовските парламенти дадоха зелена светлина на Украйна да обстрелва Русия със западни оръжия. За това настоява и самият Столтенберг. Предложението е заложено в проектодекларация, която предстои да се гласува във Вашингтон през юли, а в София мина с 24 гласа “за” срещу 9 "против". Подкрепа дойде от Канада, Великобритания, Франция, Нидерландия, Литва, Швеция, а единственото изказване срещу предложението засега е от Италия.

По всичко изглежда, че и партиите биха предпочели Главчев да ни представя във Вашингтон, а не Румен Радев. Именно такова мнение изрази бившият военен министър от "Промяната" Тодор Тагарев - отбеляза, че президентът не би отразил добре позицията на България. това той обясни още преди коментара на Радев. А председателят на ДПС Делян Пеевски директно обвини президента, че плаши хората, думите му са несъдържателни, поведението му е недопустимо, а той самият мисли само за "собственото си политическо оцеляване".

Засега официално нито Радев, нито Главчев са коментирали визитата в САЩ. В сряда обаче вицепрезидентът Илияна Йотова заяви твърдо - Радев да пътува, защото трябва да се чуват и мнения като неговото.

Традиционно България се представлява на срещите на върха на НАТО от президента си. Миналата година обаче Николай Денков прекъсна тази практика. Тогава отново имаше разнопосочно говорене от "Дондуков" 2 и евроатлантическото мнозинство в парламента.

Сега Йотова обясни, че Радев има лична покана за конференцията. Но такава по принцип се изпраща на всички държавни глави, а крайното решение е на правителството. То може да предложи на Радев да е член, но не и ръководител на делегацията, което обаче той едва ли би приел.

Радев вече веднъж бе изместен от Димитър Главчев, но за среща на върха на ЕС. Там България се представлява от премиер, освен ако той не е служебен. При всички служебни кабинети на Радев досега пътуваше самият той. На 17 и 18 април обаче Главчев отиде в Брюксел едва 8 дни след като се бе заклел като служебен министър-председател. Темите там отново бяха войните в Украйна и Близкия изток и отношенията на ЕС с Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
За евроатлантиците всеки политик, който защитава националните интереси (а не интересите на Брюксел и Вашингтон) е Путинист. Разликата между защита на националните интереси и русофилство те просто се мъчат да не я забелязват. А практиката показва, че има пряка зависимост между липсата на суверенитет и вредните за държавата икономически решения. Примери много: Ако не беше слугинажът на Бойко например можехме да имаме поне АЕЦ Белене.
83
1
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Радев няма място на никакви срещи на НАТО, той е руски слуга, недоубит комунист и позор за България! Да върви да се прегръща с другия руски слуга Орбан! Жалък паяк!
82
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Зозо,познавам те лично.Ти беше що годе нормален индивид,сега когато банкянският ти подава плика със знаците,ти си минал на другия бряг.Смущаващо за теб ще е,ако си обърнал и резбата.Пий си редовно илачите, белки се доближиш до нас нормалните хора.
81
3
 
1
 
! Отговори
Чичо Гошодо ЗОЗО преди 1 месец
Абе какви 20 трилиона бе пич ЕС ДО 2-4год.ЗатваряЕвропа няма полезни изкопаеми няма нищо, не са конкурентно способни, даже ги натириха от Африка.Без ресурси приключва, за това е тази война мислеха си че ще си вземат от Руските ресурси но се излъгаха щот Путин не е глупав от много години се подготвя.Колониялните държавици им мина мандата, знаеш ли какво построиха в Африка за последните 200-300 години НИЩО.НЕ МОЖЕШ САМО ДА ВЗИМАШ А МЕСНИТЕ ДА УМИРАТЕ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА НА УМНОКРАСИВИТЕ.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да изпратим г-Радев и г-н Борисов в НАТО.Единият се бори за мир,Руссий мир,другият за платноходки в Черно море....
79
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Рундю е за мир. "Руский мир". Ай сиктир!!! Не щем руский мир, нито сръбски.......
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
e, той е за мир. Просто целия свят да бъде подчинен на Путин... много ли иска?
77
3
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
До реалист. А ти си просто един невзрачен кримски оххлюв, чието мнение няма никакво значение
76
8
 
5
 
! Отговори
НАТО преди 1 месец
Рундю да си плямпа каквото иска. Крайно време е НАТО да се намеси и да спре гнусния съветски агресор.
75
3
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Главанаков,ти си един посредствен счетоводител,който няма хабер от срещи на най високо ниво в Европа. Ти се превърна в едно дърто куче,верно на банкянския ти стопанин.Къде е генерал Р.Раде,втори мандат избран от над два милиона и половина българи,къде си ти,че не те виждам.С този си слугинаж,ти се обезличи до степен да си никой.Не споменавай името на президента,остави го да е чисто.
74
3
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Оня "полковника" дето е подполковник едно време се снимаше с Боко и му близа ГЗ. После Боко му тегли шута и ся стана върл кремълски cлyгa. Накрая и от там ще му бият шута :)))))))))))))))))))))))))))))
73
5
 
4
 
! Отговори
Браво Радев преди 1 месец
Надявам се разума да надделее.
72
5
 
4
 
! Отговори
Всичко е подготвяно преди 1 месец
Пропагандата и масмедиите направиха САЩ и Украйна рекламна марка, а Русия от 20 години я тъпчат.
71
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С РАДЕВ --- НЯМАМЕ МЯСТО В ЕС И ШЕНГЕН....ХОРАТА ЧУДЕСНО ВИЖДАТ ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА РУСКИЯ ИБРИК!!
70
13
 
6
 
! Отговори
РАДЕВ Е ВРЕДЕН.... преди 1 месец
.. ЗА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНОТО БЪДЕЩЕ!!!!
69
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До До Зозо.... Хахаааааааа. На живо, на умряло все тая. БВП на ЕС 20 трилиона, на Блатната 2 трилиона. Клоун :))))))))))))))))))))))))))
68
6
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
ДОГОВОРИТЕ МЕЖДУ "ГЕРМАНСКИЯ РАЙХ" И СССР--- НЕ СА ТАЙНА ЗА НИКОГО, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ БЕШЕ ПОДЕЛЕНА ПОЛША И СССР, ИЗБИ ВОЕННИТЕ НА ПОЛША В " КАТИНСКАТА ГОРА"----- ТОВА ИСКАТ. ПАК ДА НАПРАВЯТ В УКРАЙНА ДНЕС!!!!
67
3
 
3
 
! Отговори
До Зозо преди 1 месец
истината не ме боли мен а теб и господарите ти.... а искам да се срещнем на живо за да вида дали наистина си 20 годишно *** и да подебатираме по тия теми на живо за да ти видя умствения капацитет без гуугъл и подсказки от галя. *** вие сте силни само зад монитора и в дъ степс явно.... :) малко е тъжно да хвалиш "икономиката" на БГ дето е само от услуги и няма никаква промишленост (ако не броим ВПК де....)
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗДРАВЕЙТЕ ОЛИГИ,ОЛИГУРЕНСТВАТЕ ЛИ ДРЕБНИ ЕРЗАЦИ,АХ ПОНЕ АКЪЛ ДА ИМАХТЕ В ПРАЗНИТЕ СИ КУФАЦИ!!!...
65
10
 
4
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАТЕ, ЛИ...? преди 1 месец
ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА ОЦЕЛЕЕ РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ---- Е ДА ВЪЗПРИЕМЕ ИДЕИТЕ НА НЕМСКИЯ " НАЦИОНАЛ- СОЦИАЛИЗЪМ" НА. ФЮРЕРА, ЗАЩОТО ТЕ СА ОРГАНИЧНО И ИДЕЙНО, СВЪРЗАНИ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО , КОГАТО, ВЕРМАХТА ОБУЧАВАШЕ СВОИТЕ ТАНКОВИ ВОЙСКИ НА ПОЛИГОНИТЕ НА СССР, И ПОСЛЕ ПРАВЕХА ЗАЕДНО ПАРАДИ!!!!/.... вижте снимките в тубата.../