Захари Димитров от Voiceland: Ние сме новост в българската музика!

Научете повече за новата акапелна група
24 ное 2011 15:59, Екип на Dnes.bg
0
Захари Димитров от Voiceland: Ние сме новост в българската музика!

автор: Петър Бегов


Voiceland
са една млада, интересна, новаторска за българската музикална сцена група, която е събрана единствено от любовта си към хубавата, и по-важното, акапелна музика. Шестчленният състав от четирима мъже и две прекрасни дами се водят от идеята да популяризират пеенето без инструментален съпровод и у нас, след като то е известно по света от много години. За младата банда, за дебютния им концерт и за тяхната идея, която стои зад този проект си поговорихме със Захари Димитров, който по професия е графичен дизайнер, занимаващ се с тайландски масажи, водене на курсове за правене на свещи и още много странични дейности.

Захари, нека започнем с това, кои са Voiceland?

Voiceland са Никола и Кирил Петрови, двама братя, занимаващи се с ударни инструменти и пеене, Кристина Карайлева - сопран, Константин Бейков - бас, Дарина Чакърова - алт и аз - тенор.

Как се събрахте всички заедно и решихте да сформирате група?

Събрахме се това лято. Свързващото звено е Дарина, нейна е и идеята за тази формация. Тя е завършила хорово дирижиране в Музикалната академия и в момента пее в няколко хора, както и преподава. Аз лично не съм музикант или певец, но преди година и половина се записах на един курс по пеене, който тя водеше и се оказа, че имам глас, така да се каже. След това тя ме покани лятото да се включа в групата.

Мислиш ли, че у нас има място на музикалната сцена за такъв проект, както и публика за него?

Определено. Място със сигурност има, може би публиката в България все още няма толкова яснота за този тип музика. За момента наблюденията ми са, че тази музика се слуша предимно от хора на изкуството, актьори, творци, хора, които са с по-аристократично поведение или усещане за живота, разбира се, не в смисъла на високомерно и надуто. Факт е, че който не е чувал и му се отдаде възможност - я харесва. В Европа и САЩ този тип музика е популярен, има фестивали, съществуват групи от 30-40 години, това което ние искаме е да го популяризираме и на местна почва. Още повече, че целта ни е да правим аранжименти на известни, популярни парчета, така че да заинтригуваме широката публика.

Това значи ли, че няма да имате авторски парчета?

Не. Мислим и за авторски, доста проекти ни се въртят в главите, но ще караме едно по едно. Засега правим известни парчета с чужди и наши аранжименти, а декември ще имаме и коледна програма.

Разкажи повече за първия ви проект Pop Tunes, който ще представите на дебютния си концерт в петък?

Pop Tunes е пъстроцветност. Държахме да включим думата "Pop", защото нещата, които включихме са популярни, а и по някакъв начин проекта отразява всеки един от нас, колкото и да сме различни по характер, интереси и години. Музиката е нещото, което ни обединява и се оказа, че сме един страхотен екип.

Как се самоопределяте? Къде са Voiceland в музиката?

Ах, че въпрос..Хаха.. На мен лично ми е трудно да определя. За музиката в България определено ще сме новост и понеже буквално сме много, много млада група, имаме много да работим. Но сме оптимисти и нещата се получават. Сигурни сме, че ще направим впечатление на публиката.

Интересно ще е, може би, да разкажеш как минава една ваша репетиция?

Репетициите ни минават в къщата на Косьо - хубавото е, че живее в къща. Там репетираме и си правим демо записи. Общо взето всеки получава куп ноти, отбелязва се кой глас пее и полека започваме да работим. Някои неща стават по-лесно, други по-трудно, зависи от самите аранжименти в голяма степен. Това, което много ме радва е, че няма размотаване като се съберем, дали за два часа или за шест - цялото време е отделено за работа. Няма разсейване и прахосване на енергия.

Звучи сякаш наистина сте се сработили за тези няколко месеца. Каза, че сте сигурни, че ще направите впечатление на публиката. Все пак, какво да очаква тя от дебютния Ви концерт?

Разбира се, като всеки концерт, ние искаме публиката да се забавлява. Като за първи концерт основната част от нея ще са наши близки и приятели, които не знаят какво да очакват. За мен например почти никой не знаеше, че съм започнал да пея и всъщност много хора бяха в шок като ги поканих на концерта. Но като цяло публиката ще може да се наслади на хармонията на гласовете ни. Както казах, нямам музикално образование, но последните месеци разбрах, а и от опит вече знам, че да се пее без инструментален съпровод не е никак лесно. Трябва да слушаш внимателно другите гласове, да спазваш баланс. Но усещането докато пеем е невероятно, както и слушането, разбира се.

Дебютният концерт на Voiceland е на 25 ноември (петък) от 19:30 часа в Arena di Serdica. С концерта си Voiceland подкрепят инициативата на фондация И Аз Мога/I Can Too за създаване на Център за деца с аутизъм в град Пловдив. Входът е свободен, а на място ще се продават картички, в подкрепа на инициативата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари