Monoir: Светът чака да бъде зашлевен от BG звезда

Българските артисти си имат всичко, смята продуцентът
11 апр 2019 10:56, Александър Попов
15
Monoir: Светът чака да бъде зашлевен от BG звезда
Снимка: Вирджиния рекърдс

Крис Трейс, по-известен като Моноар (Monoir), е само на 25 години, но вече има собствен лейбъл. Продуцира шестима изпълнители, с които е надскочил популярността на Балканите. През 2016 г. нашумя и у нас с хита The Violin Song, в която има мотив на композитора Николай Кауфман в изпълнение на "Мистерията на българските гласове". През последната година създава хитове с Дара, Михаела Маринова и 4Magic, а наскоро бе и у нас. Ето какво сподели той за Dnes.bg в интервю, осъществено с подкрепата на "Вирджиния рекърдс".

- Крис, наскоро бе в София за ударна серия от музикални сесии. С какви  артисти се срещна и какъв е резултатът от работата ви?

Бях тук по покана на "Вирджиния рекърдс", чиито артисти познавам изключително добре. Честно казано, не бях правил само парче с Павел и Венци Венц. Мога да ви подскажа, че за един следобед в студиото сътворихме много зарибяваща мелодия, бийтът й е адски съблазнителен и лек. Със сигурност ще изкара на дансинга както фенките на Павел и Венци, така и майките им. Изненади  може да очаквате и от Дара, която за пръв път вкарва толкова женственост във вокалите.

- Каква е целта ти в колаборациите с българските артисти?

Каквато е и с румънските – искам да извадя най-доброто от тях и то да бъде чуто от възможно най-много хора в страната и извън границите й. Българските артисти имат страхотен потенциал и съм щастлив да бъда част от стълбичката към успеха им. Бързам да уточня, че никога не сядам да композирам с нагласата "Айде, сега ще извадя един хит!". Минават часове в търсене на точната мелодия, която отговаря на настроението ми, после с артиста напипваме емоционалната честота на пеене, и започва голямата веселба по записите и изпипването на детайлите.

- С какво си обясняваш успеха на румънската денс музика, която завладя Европа? Какво липсва на българските артисти,  които гонят международен успех?

В румънската денс музика има една танцувална лекота и вкус на пуканки, който я отличава от всичко друго в ефира. Тя инстинктивно влиза под кожата ти и те кара да се раздвижиш. Българските артисти си имат всичко,за да станат глобални – трябва само да уцелят точния момент за пробив и да разполагат с правилната песен. Малките пазари изнасят големи имена в световния поп – вижте една Албания с Дуа Липа, или Ера Истрефи, която дори не се старае да пее на английски. Вярвам, че светът чака да бъде зашлевен всеки момент от българска звезда – дали ще е Дара, дали ще е Алма, или Михаела Маринова, предстои да разберем.

- Ти си само на 25, а продуцираш шест артиста в лейбъла си. Как се справяш с менажирането им? До колкото знам те са били още деца, когато си ги открил за шоубизнеса.

Може да се каже, да. Бриана,  например, бе 14-годишна, когато започна да работи с мен. Открих я в радио шоу за млади таланти. Тук важна роля има усетът ми към хората и лекотата, с която ги адаптирам към правилата за работа в студио. Не съм опитвал да превъзпитавам артистите си, а съвсем простичко им обяснявам какъв път трябва да се извърви от анонимността към успеха. И основните точки на този път не са А и Б, те са Талант и Дисциплина. Вижте, винаги съм искал да направя за някого това, което не съм имал късмета някой да свърши за мен – като грижа, съвет за правилната посока на развитие. Започнах пътя си в музиката сам, с подкрепа от семейството си. От там и афинитета ми към режисирането на клипове, нямах ресурс да плащам на оператор и режисьор. И до сега си снимам всичко сам.

- Имаш ли си любимо място в България?

Живея в Констанца, на брега на морето, и това ми действа успокояващо. Често отскачам до Варна, защото е красива и е наблизо. Иначе харесвам да се разхождам на Витоша, където снимахме My Time с Дара.

- Най-абсурдното място, на което си създавал песен?

В колата. От едно подсвиркване, ей така, за вица, се роди рефрена на Lost In Istanbul с Бриана. Тя каза: "Трябва да направим парче за този град", а аз изтананиках I’m Lost in Istanbul така, както го чувате на запис в момента. За наш късмет това парче наистина е хит в Турция в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
0
 
! Отговори
Ventzi преди 4 години
До Анонимен "За пръв път чувам за тоя. И сигурно ще го забравя веднага. С нищо не е интересен."Ти ще забравиш и къде се намираш.Трябва да отидеш на лекар.
14
4
 
2
 
! Отговори
Кукуруза преди 5 години
Румънска денс музика........ Ахахахаха....... с балкански ритми ..... и етно мотиви . ...... Мамалига Хаус Парти .....
13
8
 
19
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Не ни трябват грачещи недоразумения - в България идват стойностни съвременни певци като Tomi Joutsen, Bjorn Strid, Spiros Antoniou, миналата година Niilo Sevanen, Mikael Stanne и т.н.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Много хора са ги чували и билетите за концертите се харчат като топъл хляб.Жалко, че не пеят в България.
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но например през 2000 година никой не е мислил, че групи, като BTS и Blackpink ще завладеят света.-----И тия никой не ги е чувал... Ама карай...
10
3
 
11
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 5 години
И това ще стане. Но трябва да се намери толкова голям талант с артистичност. За да станеш световноизвестен и харесван не става само с пари, само с талант или само с някой да те бута отзад. Искат се толкова много неща, както и понякога си мисля, че трябва онзи отгоре да те целуне по челото.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските артисти си имат всичко, смята продуцентът и нищо.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да бе даВ днешно време всеки може да изгрее на музикалната сцена. Но например през 2000 година никой не е мислил, че групи, като BTS и Blackpink ще завладеят света.
7
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пръв път чувам за тоя. И сигурно ще го забравя веднага. С нищо не е интересен.
6
5
 
11
 
! Отговори
да бе да преди 5 години
По света понеже си нямат ни певци, ни артисти чакат от България някой да изгрее.Само вижте в ютюб техните гласът на.. или таланти и ще си дадете сметка за нивото.Като не изключваме и певци и артисти извън тези шоута.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чии пари пере?
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този пък откъде се взе, та пишат за него?
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моноар може да съсипе всеки талантлив артист. Продуцирането не му се отдава. Например песента на Дара която е продуцирал нестава за нищо.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Може би синът на Шамара има шанс след 10 години да стане известен в цял свят. Шамара трудно би станал известен на тази възраст.
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би ще бъде "зашлевен" светът от Мишо Шамара.