Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

50 професионалисти се състезаваха за наградата на Винпром Пещера в конкурса на Международната сомелиерска асоциация
12 окт 2013 08:31, Златко Желев
Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

Пламен Димитров от елитен софийски ресторант спечели голямата награда на Винпром Пещера - Най-добър сомелиер за 2013 г.

На финалния кръг на конкурса на Международната сомелиерска асоциация (ASI), той и другите финалисти - Владислав Димитров, Йосиф Орешаков и Петрана Груева, демонстрираха уменията си пред публика.

Всеки от тях разполагаше с по 40 минути, за да покаже своя професионализъм в среда, имитираща реална ситуация в ресторант.

Те трябваше да декантират червено вино, да поднесат пенливо вино, да дегустират и разпознаят високоалкохолни напитки и вина, и да съчетаят ястия с вино.

Както в реалния живот, от тях се искаше да покажат и задълбочени, обширни познания за актуалните вина, а и дегустаторски талант и опит, стил в работата, аналитични умения и способност да комуникират добре с клиентите си.

Конкурсът за най-добър сомелиер на България се провежда вече осем години и тече с месеци, докато обяви своя победител.

Финалът е предшестван от регионални състезания, в които тази година се включиха над 50 души.

Сомелиерите, които се представиха най-добре, се явявиха на полуфинала пред жури от енолози и професионалисти от ресторантьорския бранш. Четирима от тях достигнаха до финала, за да се борят за голямата награда.

Този път тя се предоставя от Винпром Пещера, който е и генерален спонсор на събитието и осигури голяма част от вината за хода на конкурса.

Благодарение на избата за първи път в историята си конкурсът има своя награден фонд, който осигури парични награди за всичките финалисти.

Журито на конкурса се състоеше изключително от професионалисти – сред тях ресторантьорите и сомелиери Грета Чепишева и Бояна Сирянова, енологът Йордан Вучков, сомелиерът и енолог д-р Димитър Гайдарски, многократно номиниран майстор готвач Пламен Европейски, представителят на Българска ресторантьорска и хотелиерска асоциация и председателите на Българската асоциация на сомелиерите.

Победителят в този конкурс традиционно представя страната на Европейското първенство за сомелиери, както и на други международни състезания. Сегашният победител Пламен Димитров ще представи България на следващото.
Това няма да е първото му участие в европейски конкурс за сомелиери. Сомелиерът  вече има титлата - Най-добър млад сомелиер на България за 2007 г, и през 2010 г е участвал в Европейското състезание на Международната европейска асоциация в Страсбург.

Така че това ще е вторият му опит да защити доброто професионално ниво на българските си колеги в Европа. Такова очевидно бе демонстрирано и от тримата сомелиери, които не успяха да вземат голямата награда на Винпром Пещера и титлата, но пък се класираха за финала. 

Нека да им пожелаем успех и догодина и да ги подкрепим в борбата им за популяризиране на виненото сомелиерско изкуство.


Спонсорирани публикации