„Уикенд в Северозапада“

Планирайте своя незабравим уикенд из България
Спонсорирано съдържание | 24 фев 2014 10:22, Екип на Dnes.bg
„Уикенд в Северозапада“
Снимка: Община Монтана

Северозападаът ви очаква с обещание за една незабравима почвика, макар и за няколко дни, в региона на градовете Монтана и Чипровци, и селата Чупрене и Ружинци. Защо точно там ли?

Там ви очакват тишина и спокойствие сред непокътната природа, почивка сред автентичен бит и култура на местните села, и многообразие от културни и исторически забележителности. А вече е още по-лесно да планирате сами своето приключение в Северозападна България – регионът предлага на потенциалните туристи разработени програми с различна продължителност и с акцент върху различни типове туризъм. Туристическите програми са разработени и тествани спрямо наличната инфраструктура и очакванията на различните групи туристи. Подробна информация за туристическите обекти и маршрути в региона е налична на уеб сайта на „Уикенд в Северозапада“.

А ето с какво ви приветства тази неочаквана дестинация - наред с прекрасните гледки, които се откриват към Предбалкана и Стара планина, ще имате възможност да разгледате добре запазеното културно-историческо наследство. Античната крепост на Монтана е още по-атрактивна за туристите след цялостната й реконструкция. Впечатляващ е и Лапидариумът - „каменната книга” - една от най-големите колекции от епиграфски паметници за историята на Антична Монтана.

В Регионалния исторически музей в град Монтана, можете да видите копие на намерените по тези земи средновековни съкровища, ценни икони и много други уникални експонати. В района се намират и Чипровският, Лопушанският и руините на Гушовския манастири, които са исторически паметници на културата с национално значение и свидетелство за духа на българите.

Не на последно място, с разходка из Северозапада, ще се докоснете до уникалното наследство от българското Възраждане. Чипровските килими и торлашкия фолклор са емблематични за областта и впечатляват туристите.

Това, което отличава почивката в Северозападна България от другите региони на страната, са богатите възможности за селски туризъм. Можете да се включите в ежедневните дейности на домакините: грижа за животните, садене на цветя, плодове и зеленчуци, приготвяне на традиционна българска храна, включително на сирене и кашкавал от естествени животински продукти. За любителите на риболова, бързите и чисти води на реките Огоста, Цибрица и Лом, предлагат чудесни условия за този спорт.

А сега помислете - къде бихте искали да прекарате своя свободен уикенд? Насладете се на един уикенд в Северозапада!


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации