Преживяване за цял живот

Програма Млад банкер на ПроКредит Банк и тази година подготвя младежи за работа в компанията, като ги учи на спецификите на банковия сектор и ценностите в живота
Спонсорирано съдържание | 2 апр 2015 10:20,
Преживяване за цял живот

Програма Млад банкер на ПроКредит Банк и тази година подготвя младежи за работа в компанията, като ги учи на спецификите на банковия сектор и ценностите в живота

Преди да дойде в България, Едона знае за страната, че е дестинация за зимен туризъм. В Албания няма нито толкова високи планини, нито толкова студено време.

Украинката Катерина пък е чувала само за Слънчев бряг, а Антон от Молдова явно е футболен фен, защото досега е свързвал България само с изявите на Левски и ЦСКА.

В момента всички те живеят заедно в тренинг центъра на банката в Драгалевци заедно с още 16 млади хора от Грузия, Румъния, Босна и Херцеговина, Украйна, Молдова, Албания и България.

Това, което ги свързва е, че от началото на 2015 г. са част от Програма Млад банкер на ПроКредит Банк. Програмата е част от стандартния процес за подбор на служители в банката и се провежда няколко пъти годишно във всички страни, в които ПроКредит оперира.

В последните години в България са участвали 231 души, като след успешното й завършване две трети от тях са започнали работа в банката. От 2014 г. Програмата е съвместна и в София идват младежи на обучение и от други страни, където има ПроКредит банки.

За да са част от Програмата, не е нужно участниците да имат каквото и да било финансово или икономическо образование. Например, Джио от Грузия е завършил Физика през 2013 г., а Каталин от Румъния – Политология през 2009 г. и досега е работил в сферата на недвижимите имоти. Това е и нещо, което младите хора страшно много харесват – Програмата, освен че обяснява счетоводство, финансова математика и икономика на достъпен език, включва и сесии, които им помагат да развият мисленето си, да придобият комуникационни и презентационни умения, които са им необходими за бъдещата работа в банката.

“Няма как това да не ни помага, казва Каталин - Наскоро дебатирахме по темата каква е цената на човешкия живот”. Така, според него, се учиш да мислиш преди да говориш, да се аргументираш смислено и да изслушваш събеседника си.

Шестмесечната програма включва и много практика в клоновете на ПроКредит Банк – както в България, така и в родните страни на участниците. Това пък е любимата част на Катерина, защото по този начин се учиш как да общува с клиенти.

Ена от Албания пък казва, че всичко, научено по време на тази програма, ще й е от полза, затова се надява да я завърши успешно и да стане част от екипа на ПроКредит Банк. Споделя, че за десет дни в България е научила повече за работата в банка отколкото за четири години в икономическата специалности на университета, който е завършила миналата година.

Всички в курса са ентусиазирани от времето, което прекарват в България. Някои от тях за първи път се откъсват за толкова дълго от дома, а за други е първото излизане от родните им страни. Едно от най-големите предизвикателства за тях е българският език.

Занятията им са изцяло на английски, но пък всички останало в София е най-вече на кирилица. За украинците това не е проблем – с гордост момичетата казват, че дори могат да четат, но за албанците и румънците езикът им прилича на китайския.

“В Албания азбуката е друга, което в началото ми беше сложно, казва Едона. Вярно, в групата работният език е английски, но на улицата веднъж ми се наложи да се разбирам с жестове, което беше много смешно”.

Първата дума, която всички са научили е „наздраве”, а „зеленчуци” страшно ги забавлява с благозвучието си.

Младите банкери живеят заедно в учебната база в Драгалевци, където са и целодневните им курсове от 9 до 6. Заети със занятията и подготовката на задачите през седмицата, те все пак намират време за екскурзии през уикендите. Успяват да се качват и на Витоша, където карат ски и сноуборд. И въпреки студеното време  преживяването е “страхотно” и „щом започнем да се движим, всичко е супер“, разказва Каталин.

От София участниците все още познават малко – мрачното и снежно време в началото на годината ограничава разходките им. Задължителната визита на храм-паметника “Александър Невски” обаче вече е направена, също и първите срещи с дискотеките около НДК.

“Щом се стопли ще имаме време да опознаем града, убеден е грузинецът Джио. Сега е лесно само за момичетата в групата – те отиват на шопинг и всичко им е наред”, смее се той.

Местната кухня е друга любима тема на младите банкери в свободното им време. “Интересно е да експериментираме с традиционни български ястия” обяснява Катерина, макар да казва, че тук няма достатъчно добър борш. Основните ястия не са много по вкуса на Антон от Молдова, но пък десертите били страхотни. Едона е най-впечатлена от яйца по панагюрски, като дори почти успява да ги произнесе правилно. Отбелязва, че разликите между двете национални кухни е преди всичко в силата на подправките – в Албания слагат много повече сол и люто на всичко.

Настрана от разходките и храната обаче, основната задача на всички в групата е да натрупат нов опит, за да развият своите качества и да разберат какво е важно да търсиш, когато избираш работодател.

“За мен изборът беше между магистратура и Програма Млад банкер, казва Антон. В университета обаче учиш предимно теория. Тук към нея прибавяш и безценния опит на работното място, а ако се справяш започваш работа в банката”. Затова и изборът му е бил лесен.

“Ключовото за мен беше, че не е нужен какъвто и да е опит в сферата – започваш да учиш от нулата”, казва Едона. Според нея младите хора без опит имат много трудности в албанското общество, а Програмата, в която участва сега й дава шанс да научи нови неща, да срещне интересни хора и да подобри английския си. “Мога да опиша възможността само с една дума: Страхотна!”.

“Странно е, но едва след месец се чувстваме, все едно се познаваме от години”, казва Джио за атмосферата, която нарича “семейна”.

“Да, това е много важно за мен, споделя и Ена - Аз се чувствам много по-уверена, а вече и познавам толкова добре хора от различни култури”.

Не че културните разделения са чак толкова големи. На младите банкери бързо им става ясно, че “всички толкова си приличаме, но просто говорим различни езици“, както казва Едона.

Много често в групата си казваме: „А?! И ние също имаме тази дума или обичай. Светът се оказва по-малък, отколкото си мислим”, допълва тя.

Плановете за бъдещето на участниците в Програма Млад банкер са в една посока. Представят си работа с клиенти в банката, а след време да кандидатстват в Академиите на ПроКредит Банк в Македония или Германия.

Едно обаче е сигурно: “Това е чудесен опит за всички нас”, както казва Антон. Той е имал много консервативна представа за работата в една банка, но тя се променила само за няколко дни след включването му в Програмата.

Всички в курса са убедени, че и приятелството им ще се запази. “Това ще ми остане за цял живот, казва Джио и допълва: “Всеки ден тук се обогатявам и като човек, и като професионалист. Всеки ден научавам много нови неща, както от менторите ни тук, така и от новите ми приятели. Каквото и да се случи с нас след това, София ще остане ключово преживяване за развитието ни”.


Спонсорирано съдържание