ПроКредит Банк с нова екологична инициатива

Банката подкрепя инициативата за ограничаване на използването на найлонови торбички за еднократна употреба, които замърсяват околната среда
Спонсорирано съдържание | Обновена: 22 юни 2015 10:31 | 22 юни 2015 10:27,
ПроКредит Банк с нова екологична инициатива

С голямо събитие в Южния парк в столицата ПроКредит Банк стартира нова екологична инициатива, с която цели да се насърчи замяната на найлонови торбички за еднократна употреба с алтернативна, която е щадяща за околната среда.

В рамките на кампанията „Бъдещето в твоите ръце", банката ще раздаде 150 000 текстилни торбички изработени от 100% органичен памук, с цел да напомни на хората, че от всеки зависи да опази природата чиста.

Найлоновите торбички са сред най-разпространените отпадъци в околната среда, а само в България се използват над един милиард и половина найлонови торбички годишно. По данни от 2010 г. всеки европейски гражданин е потребявал по 200 торбички средно на година, показва статистиката на ЕС за един от най-сериозните замърсители на съвременното консуматорско общество.

Найлоновите торби се употребяват еднократно, средно за около 30 минути, след което се изхвърлят, разпадат се на малки токсични частици в почвата, могат да отравят животни, а чрез тях навлизат и в хранителната верига. Пълното им разграждане отнема стотици години и засяга тежко океаните и моретата, където се оформят огромни острови от пластмасови отпадъци.

ПроКредит Банк с нова екологична инициатива

„Наясно сме, че светът не може да се промени веднага, но сме сигурни, че промяната на навика е усилие, което сме длъжни да направим в името на нашите деца. Заедно всички, които заменяме найлоновата торбичка с памучна за многократна употреба, даваме реален принос за намаляване на количеството на найлонови торбички навсякъде около нас – в почвата и водата", посочва Емилия Царева, Изпълнителен директор на ПроКредит Банк.

До четири години всички държави-членки на Европейския съюз трябва да съкратят наполовина годишната употреба на найлонови торбички, а до 2025 г. целта е консумацията им да спадне с още 20%. Тези цели са заложени в Директивата за найлоновите торби, която депутатите в Европейския парламент приеха по-рано тази година.

Инициативата е регионална и ще се проведе във всички страни в Източна Европа, в които ПроКредит Банк развива дейност – България, Сърбия, Косово, Украйна, Македония и други. Общо ще бъдат раздадени 630 000 памучни торбички, като цялото това количество е произведено в България от хасковската фирма Алиана ООД, дългогодишен клиент на ПроКредит Банк.


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации