Доктори съветват - да повишим имунитета с пробиотици

Как да го постигнем?
Спонсорирано съдържание | 5 май 2020 10:39, Александър Попов
7
Доктори съветват - да повишим имунитета с пробиотици
По време на пандемия едва ли има човек, който да не се е замислил как да се предпази. Природата е измислила уникален и сложен механизъм да ни защити. Имунната ни система е удивителна със своята способност да ни предпазва от различни причинители на заболявания.  
 
Защо обаче тя при някои хора работи добре и те изкарват всичко "на крак", а други постоянно са болни? Много причини като стрес, неправилно хранене, големи натоварвания, хроничен недостиг на сън и липса на движение могат да понижат имунитета. Независимо дали става дума за повтаряща се банална "настинка", грип, алергии, астма или ситуация на пандемия, трябва да осигурим стимул на имунната си система през цялата година.
 
Как да го постигнем?
 
Има много различни начини да направим това – прием на пресни плодове и зеленчуци, спорт, пълноценен сън и почивка, прием на мултивитамини. Отвсякъде ни залива информация за супер храни и добавки – на кого да се доверим? Има ли гарантирана рецепта?
 
Какво казват учените?
 
Най-голямата част от имунната ни система (около 80 %) се намира в червата. Микробиомът, или бактериите в червата, се състои от трилиони различни видове бактерии. Той работи заедно с имунната система на организма, за да ни защити срещу болестотворните бактерии. Поддържането на правилния баланс на микробите в червата - на добрите и лошите бактерии, не само помага за чревното здраве, но може да бъде мощен съюзник за създаване на здрава и силна имунна система. Много са причините, които могат да нарушат този баланс, какво да правим?
 
Тогава на помощ идват пробиотиците
 
Пробиотиците са полезни бактерии, които подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Когато работят ръка за ръка с червата ни и с техните имунни клетки, имунната ни система започва да реагира като щит срещу болестотворните нашественици.
 
Затичваме се към аптеката и отново пред нас стои дилема.
 
Кой от всички пробиотици е най-подходящият за нас?
 
Зададохме този въпрос на един от най-изтъкнатите гастроентеролози проф. д-р Красимир Антонов, ето и неговото експертно мнение.
 
 
Проф. д-р Красимир Антонов, дмн от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, София е сред най-изтъкнатите гастроентеролози в България. Председател е на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография; член е на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL) и е завършил успешно редица международни специализации.
 
"Пробиотиците са добавки към конвенционалната медицина, но в никакъв случай нейни заместители. Изборът на подходящ пробиотик е предизвикателство. Пробиотиците трябва да отговарят на определени критерии, като потребителите трябва да избират продукти, за които има научно и/или клинично доказани функционални характеристики".
 
На първо място да е с български произход – местните пробиотични бактерии от векове са в тесни приятелски отношения с телата ни, намират се в традиционните ни храни и в нашата природа.
 
Друго важно условие е пробиотиците да са съставени от няколко вида бактерии и в достатъчно количество, да има научни доказателства за тяхната полза, да достигат жизнеспособни до червата , което се гарантира от начина на производство.
 
На база последните научни открития в областта на пробиотиците е създадена нова генерация пробиотик - LaсtoFlor®Opti 6 от Kendy Pharma – водеща българска  компания с дългогодишен опит в производството на пробиотици.
 
Разработен на база щамове с естествен произход (не генно модифицирани), директно изолирани от екологични ниши на българската природа, LaсtoFlor®Opti 6 съдържа 6 вида лиофилизирани бактерии с висока бионаличност - 10 млрд. в 1 капсула и био пребиотик инулин. Включени в стомашно-устойчиви DR капсули, които ги предпазват, пробиотичните микроорганизми  могат да проявят своята биологична активност в цялото си количество.
 
 
LaсtoFlor®Опти 6 е естествен активатор  на имунокомпетентните клетки в чревната лигавица. In vitro опити е доказват подтискане на провъзпалителни цитокини (TNF-α, IL-6) и стимулиране секрецията на антивъзпалителния цитокин IL-10.
 
В отделна in vitro моделна система е установена и способност на L. plantarum LLP-2L & LLP-4B и трите щама бифидобактерии от състава на LaсtoFlor®Opti 6 да образуват биофилм.  Образуването на биофилм дава възможност на щамовете да устояват на условията от заобикалящата ги среда и гарантира успешното им заселване в червата.
 
Множеството полезни бактерии във формулата на LaсtoFlor®Opti 6  ефективно противодействат на болестотворните микроорганизми, причинители на инфекции в червата и пикочнита пътища - Е.coli UPEC; Е.coli EPEC, Klebsiella pneumoniae; Pseudomonas aeruginosa; Proteus mirabilis; Salmonella typhimurium, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus и Candida albicans, чрез синтез на антимикробни вещества (бактериоцини).
 
Сложните и динамични взаимодействия, които съществуват между чревната лигавица, полезните бактерии и имунната система са и ще бъдат обект на клинични изпитвания, в които и Кенди Фарма има принос заедно с медицинското съсловие в България със собствени разработки и провеждане за по-пълно знание върху полезното действие на българските щамове млечно-кисели бактерии.

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
РЕКЛАМА преди 3 години
Реклама и нищо повече.Микрибиома на човека и уникален, както и пръстовия му отпечатък и там НЕ СЕ ПИПА. Яжте достатъчно сурова храна, зеленчуци, плодове и кисело зеле и не си давайте парите за глупост. СЕГА, ако човек е на антиботик и ако има чревни проблеми поради дисбактериоза - може.
5
1
 
0
 
! Отговори
На Мамаев Курган преди 3 години
Исказвания на докт.втора употреба,с фалш диплом..
4
0
 
12
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Баба ми едно време само пробиотици е пила!Гнусна долна реклама мошеници !
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога рекламите се броят за статии? Копаете дъното....но е интетесно да се наблюдава, продължавайте!
2
0
 
14
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Това е реклама и нищо друго освен реклама. Нека не бъдем шарани ..още никой нищо не знае с точност за коронавируса ,тъй че ....
1
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Очевидно става дума за д.т.н., дфмн, дфн, доктори по право и академици по (дървена) философия.

Спонсорирани публикации