Ваксина срещу рак на маточната шийка в Европа

Спонсорирано съдържание | 9 сеп 2020 08:48, Александър Попов
8
Ваксина срещу рак на маточната шийка в Европа
Снимка: Pixabay
Човешкият папилома вирус е най-честата сексуално предавана инфекция, която причинява около 5% от рака сред мъже и жени в света. От него се получават и вагиналнитте брадавици. 
 
В България заболяемостта от рак на маточната шийка е във възходяща тенденция. На година се заразяват около 1000-1200 жени, а между 300-400 умират. С папилома вирус могат да се заразят и мъже. Има повече от 100 вида HPV, като два от тях – 16 и 18 причиняват 70% от случаите на рак на шийката на матката. Всяка от ваксините срещу човешки папилома вирус, регистрирани в ЕС може да изгради ефикасна защита срещу типовете 16 и 18.
 
Ваксината срещу рак на шийката на матката е високоефективна и с благоприятен профил на безопасност, и може да намали риска от развитие на този вид рак с 99%. Затова и откриването на ваксината се счита за много значимо постижение на медицината в борбата с рака. 
 
В Европа всяка държава решава сама дали да препоръчва ваксината. Добре е да бъдат обхванати чрез ваксинация всички момичета между 9 и 13 годишна възраст преди началото на сексуален живот. Възможно е да се поставя и на момчета, които също са преносители на вируса и също може да развият някое от заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус. 
 
Според Европейския център за контрол на заболяванията към 2019 г. тридесет и една държави от Европейския съюз и Европейската икономическа общност са въвели национални програми за ваксинацията срещу рак на шийката на матката. В десет от тях ваксината се прилага и при момчета... 
 
Ваксинационният обхват, според Европейския център за контрол на заболяванията, варира от страна в страна, като във Финландия, Унгария, Исландия, Малта, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция и Великобритания покритието е над 70%, във Франция и Германия е под 50%, в България е под 5%. Ваксината е показала висока ефикасност при мъже до 26-годишна възраст и до 45-годишна възраст при жени.

8
Още по темата: рак на маточната шийка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
4
 
! Отговори
Здрав разум преди 3 години
Хора, това са ваксини срещу рак! Доказано ефективни и безопасни! Има стотици проучвания с хиляди хора- вижте в мединските сайтове- CDC например.Минусът е, че боли от убождането и че трябва да се разкарваш 2 или 3 пъти до доктора за да ти сложи ваксината.Антиваксърите да мълчат, защото явно не им е идвал до г*з@ болестта рак. Ако пък само пускат хейт, то са безбожни *** с незнаен спонсор. Засрамете се и не плашете хората!В чужбина се надпреварват да си сложат такава ваксина.
6
4
 
7
 
! Отговори
Не се лъжете преди 3 години
Тая ваксина убива.Едно момиче на 14 години, през 2015( Лилия Стефанова) почина след поставена такава ваксина.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да възпитат децата на морал, те ги ваксинират, и това ако е свят.
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това пък за какво ни го пробутват?! Вече всички знаят, че от тая ваксина се умира най-много.
3
4
 
11
 
! Отговори
Агент Дуейн Фоли ЦРУ преди 3 години
Бум на ваксините за щяло и за нещяло! Вълшебният пенкилер е измислен! Нека експериментите да започнат веднага!
2
12
 
4
 
! Отговори
фОстафка преди 3 години
Аз не съм жена нямам матка какво ме *** мене за тия простотии.!.
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ваксина нали беше по-вредна отколкото полезна.

Спонсорирани публикации