Строи се нова сграда на гарата в Оризово

Спонсорирано съдържание | Обновена: 5 ное 2021 16:39 | 5 ное 2021 16:39, Красимир Ангелов
Строи се нова сграда на гарата в Оризово

Гара Оризово ще разполага с нова сграда. Проектът предвижда изграждане на нов тип конструкция. Тя съчетава приемно здание на три етажа с пешеходен надлез за преминаване над коловозите и за придвижване до пероните.

За осигуряване на безпрепятствен достъп за лица с намалена подвижност, ще бъдат изградени достъпни асансьори, чакалня и санитарни помещения.

В момента се укрепва основата, върху която ще бъде положен железният път. Изграждат се нови перони. Върху тях ще бъдат обособени нови навеси за пътници. Осигурени са места за лица с намалена подвижност.

Всички новоизградени железопътни елементи в гара Оризово, в това число, релси, траверси и железопътни стрелки, ще бъдат в съответствие с изискванията за оперативна съвместимост с железопътната инфраструктура в Европейския съюз. Ще бъдат инсталирани нови пожароизвестителни инсталации, видеонаблюдение в цялата гара, осветление на пероните, приемното здание, пешеходната пасарелка и в зоната на новите железопътни стрелки.

Дейностите се извършват по проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, Фаза 2“.  Средствата са осигурени по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

В рамките на проекта се извършва и цялостен ремонт гара Чирпан. Тя е разположена в железопътен участък Оризово – Михайлово. В района на Чирпан двата пътя се разделят като единични железопътни линии. Трасето на Път 1 е през града и е проектирано за скорост 80 км/ч. Новото трасето на Път 2 е транзитно и не навлиза в Чирпан, а заобикаля града през железопътен тунел за единична жп линия, който е проектиран за скорост 160 км/ч. В края на този участък двете железопътни трасета се обединяват отново в двойна железопътна линия.
 


Още по темата: Оризово
Още от

Спонсорирани публикации