Защо мъжете посягат на жените, които обичат?

Истанбулската конвенция дава резултати
28 ное 2021 19:24, Нели Христова
338
Защо мъжете посягат на жените, които обичат?
Снимка: Pixabay

Насилие срещу човека до теб: на всеки два дни и половина в Германия умира по една жена от ръката на своя настоящ или бивш партньор. Този вид брутално насилие се разраства. Какви са причините?

“Бита и душена от партньора си”, “Насилвана от съпруга си”, “Лекарка е намушкана 18 пъти от бившия ѝ партньор” – това са само част от заглавията, свързани с насилието в Германия, което превръща живота на много жени в кошмар.

Жените са непропорционално засегнати от насилие от интимен партньор – в четири от пет случая жертвата е именно жена. Според последните данни на Федералната криминална служба, през миналата година в Германия са регистрирани такива посегателства срещу повече от 119 хиляди жени и близо 29 хиляди мъже. Това представлява 5 процента повече отколкото през 2019-а. Насилието от интимен партньор може да се изразява в сексуално посегателство, преследване, ограничаване на свободата и дори убийство.

139 жертви за една година

Статистиката сочи, че всеки ден има по един опит за убийство, а на всеки два дни и половина по една жена умира от ръката на бившия или настоящия си партньор. През 2020 година това се е случило цели 139 пъти. “Не можем да позволяваме това да продължава да се случва. Трябва да вземем твърди мерки,” казва германската министърка на семейството Кристине Ламбрехт. Според нея голям проблем е, че тези престъпления често се омаловажават.

“Като чуя някой да нарича “семейна трагедия” убийството на жена от нейния съпруг или бивш партньор, коситe ми се изправят,” казва още тя. “Това не е семейна трагедия. За мен семейна трагедия е, когато майка на три деца е покосена от рак. Когато настоящ или бивш партньор убива жената до себе си и децата си, или ги наранява по някакъв начин, това е насилие. И така трябва да се определя.”

Насилието - демонстрация на власт?

Колко са в действителност случаите на тези посегателства обаче не е ясно. Според някои оценки , над 90 на сто от тях не се регистрират, съобщи шефът на Криминалната служба Холгер Мюнх. И наистина: много жертви се страхуват да се обърнат към полицията, защото се опасяват, че никой няма да им повярва. По време на двата локдауна в Германия няма регистриран видим ръст на случаите на насилие. Но на горещата телефонна линия, открита за жертви на домашно насилие в Германия, е отчетено сериозно повишение на търсещите помощ от началото на пандемията.

“Ситуацията е сериозна,” споделя Лина Щоц от организацията за защита на правата на жените “Terre des Femmes Deutschland”. Според нея домашното насилие не се влияе от социалния статус, произхода или професията. Щоц твърди, че то най-често е демонстрация на власт. “Много от убийствата се случват непосредствено след раздяла или изразено от жената желание да се раздели с партньора си,” казва Щоц. “Мъжете се чувстват сякаш им е отнето нещо, което смятат, че им принадлежи".  

Истанбулската конвенция дава резултати

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа е първата европейска конвенция, която се бори срещи насилието над жени и домашното насилие. В Германия тя влезе в сила през февруари 2018 година. Според Лина Щоц има прогрес оттогава. “След ратификацията правителството създаде национална телефонна линия за помощ на жертвите на домашно насилие, която е достъпна на няколко езика.”

“Някои аспекти от конвенцията обаче изобщо не се изпълняват на практика,” добавя Щоц. Сега надеждата ѝ е в бъдещото правителство, което ще включва представители на социалдемократите, Зелените и либералите.

“Поне 14 000 места трябва да се разкрият в убежища за жени”, казва представителката на “Terre des Femmes Deutschland”. Друга практика, заложена в Истанбулската конвенция, която според Щоц ще бъде полезно да се въведе, е специално обучение за органите на реда и съдебната система. “Това е от особена важност, за да могат жертвите да са спокойни, че отивайки в полицията, ще срещнат разбиране, а след това и честен процес,” коментира Щоц.

Неравенството се запазва  

Въпреки постигнатия през последните 20 години прогрес, насилието над жени не е ограничено достатъчно, твърди Моника Шрьотле от Института по емпирична социология в Нюрнберг. “Причината за това е, че няма особена промяна в междуполовите отношения. Въпреки че Германия се управляваше от жена толкова дълго време, равенството между мъжете и жените в обществото ни още не е факт,” казва тя.  

Шрьотле работи и с Европейската обсерватория по фемицид (убийства на жени на полова основа), където събира и анализира данни от различни държави. Според тях, единствената европейска държава, в която се отбелязва намаляване на случаите, е Испания. Шрьотле отдава това на промяна в съдебната система в страната, където насилието над жени вече е обособено в отделна категория престъпление.

Надежда за следващите поколения

Щом политически и съдебни реформи могат да променят общественото възприятие за домашното насилие, възможно ли е идващите поколения да скъсат изцяло с остарелите патриархални структури? “Има надежда за младите мъже и жени, които растат в алтернативна среда. А също и потенциал за промяна", казва Шрьотле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе аз не посягам на жена ми. И моите познати не бият жените си. И роднините ми не бият жените си. Къде ги намират такива мъже побойници и що все по такива си падат?
50
1
 
4
 
! Отговори
Истински случай преди 2 години
'Обичам ви и двамата"??!!!Е па барем единият ще те бие.А може и двамата Мда
49
1
 
2
 
! Отговори
??? преди 2 години
А един мъж, за какво трябва да яде бой? Иска ли да яде бой? Трябва ли да яде бой?
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истамбулската конвенция е в програмата на Мустафа и Брюксел за новото правителство. Сега постоянно ще ни облъчват със статии за насилие над горките невинни жени.
47
4
 
15
 
! Отговори
Полиция съд затвор! преди 2 години
Мъжете НЕ посягат на жените които обичат. Скъпи жени, ако един мъж ви посляга то вие нямате работа с него!!!
46
0
 
10
 
! Отговори
Pink Floyd преди 2 години
Никога през живота си не съм удрял никого. Не става въпрос за жена или мъж. НИКОГО. Защото съм висок два метра, тежа 130 кг., повечето муслули....и знам, че ако ударя някого, има голяма вероятност да го убия. НО!...Но съм имал жени, които са ме вбесявали до такава степен, че съм бил на ръба да я ударя. Не съм го правил и никога няма да го направя, щто имам акъл в главата и огромен себеконтрол. Но е факт, че някои жени нарочно провокират, за да могат после да те изядат с парцалите в съда.
45
9
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз мисля, че трябва да приемем Истанбулката конвенция, за да защитим жените от насилието.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заживеят ли двама заедно,стоп на фейсбуко!И Вайбъро
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е казано жена, не значи ангел! Такива жени има, които могат да те пратят бързо на оня свят, я в психиатрията. Пази Боже от туна беда и зла жена -поговорка!
42
0
 
10
 
! Отговори
Не ни трябва преди 2 години
Истанбулска конвенция. Ние си имаме ЗЗДН и съответни членове в НК.
41
2
 
11
 
! Отговори
Rambo преди 2 години
Истанбулската конвенция няма нищо общо с насилието над жените.
40
1
 
14
 
! Отговори
Закон а не конвенция преди 2 години
Ама верно ли Истамбулската конвенция щяла да оправи нещата . Подписваме я ...и о чудо! Няма вече никакво насилие над жени ...... Блаженни са вярващите , защото тяхно е царството небесно. Да, един вид насилието над жени ще изчезне с подписването на конвенцията . Медиите които сега неуморно тръбят ще спрат да пишат за него , за да не се излагаме . ПРИМЕР от миналата година : Жена е убита от бой от мъжа си. СЛЕД КАТО ШЕСТ ПЪТИ Е БЯГАЛА ОТ НЕГО И СЕ Е ВРЪЩАЛА ... Акъл има ли тая жена, питам аз ?
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 Ами сигурно ще я гръмне ако тя си тръгне. Много просто
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комшията бие жена си през вечер. Писнало ми е да ги слушам.Ама не си тръгва.
37
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В общи линии 99% от посягащите на жени са неуспели бедняци с 15-годишно БМВ с нереална самооценка, собственици на панелка в краен квартал или жители на някое гето в голям град по света .Да посягаш на слабия, означава че си неуспял, беден, неуверен. Разбира се, това не прави всички бедни хора насилници, но профилът на насилника е пределно ясен- съвкупност от доста балкански качества. Ще ги намерите у почти всеки шофьор на немска 15-годишна барака от Люлин.
36
3
 
12
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Ами то устата жена боя си проси бе! Едно време като да се вземаме с мойта я питам: Ами сега аз ли съм ти първия бе? Пък тя се ухили и вика: Ами ти си ми, ама туй мъжете, всички все едно и също нещо питате. После кога роди, акушерката ми вика: Браво на тази жена, толкова бързо раждане не съм виждала...Пък мойта се обажда: Ти да беше видяла пък зачеването... Бутам я сутрин да се сборим, пък тя сумти: Абе за кво ме будиш сега, оправяй се бе, ти не знайш ли кое-къде е... То само с кротко не може бе!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11: В повечето случаи няма закономерност. Много жени ядат бой без причина.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
52,Да, независим съм ( до колкото може да е независим някой живеещ в общество). До сега в живота си не съм искала помощ от никого за нищо. Оправям се с нещата си доста добре. Това, че на теб не ти се получава, не значи че е така при останалите хора.
33
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Кирил, дай сигнал че ще въведеш Истанбулската конвенция, Кирил, трябва да защитим невинните жени от насилието, ние сме стеб Кирил, продължавай промямата!
32
1
 
6
 
! Отговори
47 преди 2 години
51, е селяни, да. Дядо също казваше: Ако те хвана с друг ще те гръмна, а на човека ще му държа сакото като се облича. Много се обичаха. Защото дядо ми правеше всичко за нея, и тя за него. Не като сега. Да си правите на яд. Просто наистина времената бяха други. Но стария беше див. Даже лежа малко, че наръга един бразилец и го хвърли в една вада.

Спонсорирани публикации