Диагноза: Сенна хрема

Какви опасности крие и как да се справим с течащия или запушен нос?
Спонсорирано съдържание | 16 май 2024 09:00, Красимир Ангелов
Диагноза: Сенна хрема

Aлергиите са на  четвърто място сред хроничните  заболявания в световен мащаб, по данни на СЗО. В България  всеки трети има проблем, а  очакванията са съвсем скоро алергиите да засегнат 50% от населението. Сред най-разпространените алергични заболявания е сенната хрема, която засяга приблизително 20% от населението. Обикновено тя протича леко и не е животозастрашаваща, но при някои хора могат да възникнат усложнения, които значително да влошат качеството на живот.

Всичко за хремата, до какви усложнения може да доведе нейното неглижиране и как да овладеем симптомите на алергичен ринит, разговаряме с д-р Силвия Вълчева - УНГ, Отоневролог, УМБАЛ „Царица Йоанна“ ИСУЛ , гр. София

Д-р Вълчева, какво представлява хремата и опасна ли е, ако не се лекува?

Като за начало е добре да уточним, че медицинското наименование на хремата е ринит - заболяване на горните дихателни пътища,  част от които е носът и съответно неговата лигавица. Хремата представлява носна непроходимост за въздуха поради оток на лигавицата и изпускане на течност /секреция/ от носа вследствие на възпаление или раздразнение на слизестата обвивка на носа. Най-общо можем да определим няколко вида хрема: остър ринит, остър бактериален риносинуит и хрема, дължаща се на алергична реакция. Ако хремата не се лекува, може да се развият по-сериозни заболявания като хроничен синузит, бронхит, пневмония или дори астма. В случай на сериозни проблеми с отока на лигавицата и възпаление на носа, които не могат да бъдат контролирани с медикаментозно лечение, може да се стигне и до оперативна намеса с цел да се отстранят препятствията и да се подобри дренажа на синусите.

Какво представлява алергичният ринит?

Алергичният ринит или сенната хрема е алергичен отговор към специфични алергени. Заболяването е свързано с възпаление и оток на слизестата обвивка на носа, предизвикани от алергени, като полени, акари в домашния прах, плесен и други. Най-честите симптоми са запушен нос и хрема, кихане, зачервяване на очите, сърбеж в носа, очите или гърлото. То може да се появи на всяка възраст, както при децата, така и при възрастните. Алергичният ринит може да бъде сезонен или целогодишен. В единия случай той е отговор на външни алергени като полените през пролетта или есента, а в другия се проявява по всяко време на годината в отговор на вътрешни вещества, като акари или към домашни любимци. При наличие на някой от гореизброените симптоми е важно да се направи консултация с УНГ – специалист и алерголог, а не да се пристъпва към самолечение, което обикновено се състои от  употребата на капки за нос с ксилометазолин. Това може да доведе до още по-тежко запушване на носа и хроничен оток  поради увреждане на носната лигавица, вследствие на продължителната употреба на капките.

До какви усложнения може да доведе неправилното и ненавременно лечение на сенната хрема?

Неправилното лечение или неглижирането на проблема може да доведе до сериозни усложнения, като хроничен синузит, повишен риск от респираторни инфекции и отслабване на чувствителността на сетивата на носа. В някои случаи, сенната хрема може да доведе до астма, особено при неправилно лечение или контрол на симптомите. При това заболяване след контакт с определен алерген имаме локално възпаление на носната кухина, но понякога във възпалението могат да бъдат въвлечени и други органи и структури като синусови кухини, средно ухо, фаринкс. Ако не се започне лечение на алергията навреме, хипертрофията и затрудненото носно дишане могат да се задълбочат поради настъпването на трайни промени в лигавицата. Хроничното възпаление може да доведе до развитието и на усложнения, като полипи в носната кухина - доброкачествени разраствания на лигавицата на носната кухина, които дълго време могат да останат недиагностицирани, в зависимост от тяхната големина. Лечението им е единствено оперативно.

Какво е решението? Как да се справим с алергията свързана със запушен или течащ нос?

При наличие на хрема дължаща се на алергична реакция или друг тип хрема, препоръчвам употребата на продукти, които имат комплексно действие и натурален състав. Важно е при избор на спрей за нос да се съблюдава състава на продукта, за да се повлияе ефективно и комплексно на цялостния проблем, а именно: причинител-възпаление-симптом (запушен/течащ нос). В моята практика използвам Лихенсед спрей за нос на ABOPharma поради комбинацията от точните съставки, които се справят успешно с ринитите, независимо от техния произход. Това е медицинско изделие с изцяло натурален състав, изключително подходящо при проява на сенна хрема, свързана със запушен нос, обилна водниста секреция или сърбежи в носа. Продуктът бързо и трайно облекчава симптомите, свързани с възпалението на носната лигавица, като я овлажнява, почиства и предпазва. Бариерният ефект, който спреят за нос притежава, блокира алергените. Лихенсед спрей за нос на ABOPharma е фитопродукт, съдържащ комбинация от висококачествени активни съставки, разработени изцяло в съответствие с философията на природната медицина и в унисон с най-новите, съвременни изисквания и технологии.

Какво е действието на всяка от съставките в Лихенсед спрей за нос?

Спреят съдържа екстракти от Исландски лишей, Котешки нокът, Кръглолистна росянка и Прополис, морска вода и етерични масла от Евкалипт, Клек и Чаено дърво. Присъствието на всяка една от съставките в патентованата формула на Лихенсед спрей за нос облекчава възпалението на носа и осигурява комфорт. Морската вода, благодарение на свойствата си като изотоничен разтвор допринася за ефикасно отбъбване на лигавицата, което облекчава дишането от една страна, а от друга благоприятства за по лесното отвеждане на секретите и почистване на носа. Исландският лишей съдържа уснинова киселина, която оказва антивирусно, антимикотично, противовъзпалително и аналгетично действие. Съдържащите се в Исландския лишей полизахариди създават филм, предпазващ и овлажняващ носната лигавица. Благодарение на полизахаридите, съдържащи се в него, защитава носната лигавица и спомага за правилното й функциониране. Освен това Исландският лишей  подпомага редуцирането на възпалителното състояние и регенерирането на мукозните мембрани на лигавицата.

Котешкият нокът /Uncaria tomentosa/ е най-мощният природен имуностимулатор и имуномодулатор, без опасни странични ефекти. Билката притежава антиоксидантно и увеличаващо имунната защита действие. Растението съдържа 17 различни алкалоида от групата на оксидола и сапонинови гликозиди, които имат силен противовъзпалителен и имуностимулаторен ефект. Важно е да се отбележи, че всички алкалоиди в Котешкия нокът, както и всички негови биологични субстанции действат синергично т.е. допълват и взаимно увеличават своето действие, а някои от тях при определени условия се превръщат едни в други. Проучвания сочат, че билката понижава степента на възпалителната реакция с 46 – 89%. 

Росянката/Drosera rotundifolia/ е  натурален болкоуспокояващ продукт и едно от най-често срещаните насекомоядни растения. Използва се при лечение на заболявания на дихателния апарат- ларингити, фарингити, коклюш, суха или продуктивна кашлица, бронхиален катар, астма или трахеобронхит. Растението омекотява лигавицата и намалява стимулацията на кашляне.

Прополисът е отличен природен антибиотик и стимулатор на имунната система. Интересен е фактът, че той съдържа 500 пъти повече биофлавоноиди (витамин Р), отколкото в портокалите. Притежава разностранни действия: бактериостатично (задържа развитието на много видове бактерии), бактерицидно (убива повече от 100 вида бактерии), противовирусно, фунгицидно (спира развитието на гъбите), анестезиращо и противовъзпалително. Изключително ефикасен е за облекчаване симптомите при грип, настинка, инфекции на дихателните пътища, респираторни заболявания.

Етеричното масло от Евкалипт има доказани противовъзпалителни, антимикробни, антивирусни, антиоксидантни, антиноцицептивни свойства5, а комбинацията от добавените етерични масла от Клек и Чаено дърво осигуряват мощен ефект както върху причинителите на ринитите, така и по отношение на симптомите – болка и запушен нос. Мощното действие на комбинацията от тези три масла допринася за ефикасността на продукта – отпушва носа и облекчава дискомфорта. Те имат заздравяващ и овлажняващ ефект върху носната лигавица. Освен това маслата придават на спрея за нос приятен балсамов и освежаващ ефект.

Като се има предвид, че продуктът е от изцяло естествени съставки, той може спокойно да се използва през всички рискови месеци, без да имаме притеснения от предозиране или негативни странични ефекти. Лихенсед спрей за нос е един чудесен избор за безопасно и ефективно справяне с ринита. Той облекчава симптомите свързани с възпалението на носната лигавица, почиства и предпазва.

СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА В АПТЕКИ СОФАРМАСИ И ОНЛАЙН В СОФАРМАСИ ДО 31.05.2024!

  Купи онлайн Лихенсед спрей за нос с -15% отстъпка - ТУК


Спонсорирани публикации