100 доброволци почистиха близо 4 тона отпадък в района на Кюстендил

Спонсорирано съдържание | 12 окт 2023 16:35, Красимир Ангелов
100 доброволци  почистиха близо 4 тона отпадък в района на Кюстендил

Проектите „И от мен зависи“ и „Планината учител и вдъхновител“ са част от четиринадесетте финалисти в осмото издание на Vivacom Регионален грант, най-мащабната инициатива на телекома. В нея компанията подпомага с безвъзмездно финансиране на обществено значими проекти за развитието на регионите и местните общности в две основни направления – образование и опазване на околната среда.

Проектът „И от мен зависи“ на сдружение „Чиста Струма“ има за цел да намали замърсяването с отпадъци в река Струма. Като част от него бяха проведени няколко мащабни почистващи активности под мотото „Реката не е сметище“, в които над 100 доброволци почистиха близо 4 тона отпадък от три силно замърсени точки в района на Кюстендил. В рамките на проекта се разработи процес за регулярно почистване на стотици килограми отпадъци от най-замърсения приток на Струма – река Банщица, както и кампания за срещи, активна работа и мотивация на младите хора в местните училища за смисъла да градим един по-чист свят.

„Мисията на „И от мен зависи“ е да покажем на учениците в нашия край колко сериозен е проблемът със задръстването на речните корита на река Струма и нейните притоци, които са основен напоителен източник на областта. И да им дадем увереност и смисъл да се грижат, да променят, да държат бъдещето в ръцете си. Вярваме, че благодарение на усилията на сдружение „Чиста Струма“ и активния принос на хора, институции и отговорен бизнес, ще допринесем за една по-чиста околна среда и ще успеем да намалим екологичния отпадък върху водоемите в региона. За последните 3 години сме успели да освободим реките на Кюстендил от над 2000 тона отпадъци!“, допълни Людмила Добрева от сдружение „Чиста Струма“.

С опазването на околната среда се ангажира и Народно читалище „Родопска искра – 2020“ с проекта „Планината учител и вдъхновител“, който е насочен към опазването на местната природа в района на родопското село Лилково в Община Родопи.

„Планината учител и вдъхновител“ е образователен проект с еко насоченост, с който искаме да привлечем вниманието на деца и възрастни и чрез интересни игри, творчески работилнички, палатков лагер, походи и мероприятия, да опазим и съхраним природата и гората около нас, да се научим да я ценим, да сме информирани, да извличаме ползи от природните богатства без да вредим. В района на селото има много туристически маршрути и желанието ни е да ги съхраним чисти, привлекателни и атрактивни за туристите, като едновременно с това да призовем да пазят горите от пожар и от замърсяване. Надяваме се с това  успешно да положим основите на устойчивото развитие на региона и опазването на природата“, споделя Елена Андреева от Народно читалище „Родопска искра – 2020“.

В инициативата са предвидени различни семейни активности за деца и родители – засаждане на цветя в читалищния двор, засаждане на фиданки, походи през живописните планински маршрути, съчетаващи игри и наблюдения, запознаване с растителния и животинския свят в региона.

А вече успешно протекоха мероприятия като „Еко арт академия: преИзползвай“, включваща: изработка на пана от капачки, преобразяване на ежедневния битов отпадък в играчки и предмети за бъдещо ползване. А под мотото „Таралеж си направи с шишарки за бодли“ бе демонстрирано как може да се даде „нов живот“ на отпадъка чрез „съчетаването“ му с естествени материали от природата. Децата рисуваха също и върху стари използвани керемиди, като давайки пълна свобода на въображението си, сътвориха красиви картини, които отнесоха в домовете си.

След съгласуване с отдел „Екология“ към Община Родопи са отпечатани информационни брошури, запознаващи с природата и животинския свят в района, чиито еко послания се очаква да достигнат до над 1500 човека. Конкретни роли и задачи по организацията се разпределиха и на самите децата към читалището, като например: изработката на значки, упътващи карти, забавни и образователни кръстословици и много други. Пряко в организацията и подготовката на събитията участват над 25 доброволци: деца и възрастни от местната общност, а предвидените мероприятия и подготвителните събития са над 20 за целия проект.

„Щастливи сме, че работим с толкова отдадени и ентусиазирани екипи, като тези на сдружение „Чиста Струма“ и читалище „Родопска искра“. Техните еко проекти са чудесен пример за ангажирането на местни общности в различни инициативи за почистване, облагородяване и опазване на природата в тези населени места. Това е един от най-добрите начини за постигане на устойчиви резултати. Пожелаваме им успех и вече виждаме страхотните резултати, които постигат“, сподели Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

Общата подкрепа на Vivacom Регионален грант досега възлиза на над 500 000 лева, като са реализирани 108 проекта в цялата страна. Кампанията се осъществява с партньорството на Български център за нестопанско право (БЦНП).


Още по темата: Vivacom
Още от