Как да облекчим кашлицата по естествен начин?

Какво да направим при възпалително заболяване на горните дихателни пътища?
Спонсорирано съдържание | Обновена: 1 дек 2023 11:21 | 1 дек 2023 09:04, Александър Попов
Как да облекчим кашлицата по естествен начин?

Заболяванията на горните дихателни пътища най-често представляват възпаления, породени от инфекциозен процес на някой от компонентите им - носните проходи, синусите (околоносните кухини), фаринкса (гълтача), тонзилите (сливиците), ларинкса (гръкляна) или трахеята.

Възпалителни заболявания на горните дихателни пътища са:
 

  • Ринит – възпаление на лигавицата на носа и носната кухина;
  • Синузит (риносинузит) – възпаление на лигавицата на синусите;
  • Фарингит – възпаление на гърлото;
  • Тонзилит – възпаление на сливиците;
  • Епиглотит – възпаление на горната част на ларинкса или епиглотиса (надгръкланника);
  • Ларингит – възпаление на лигавицата на ларинкса (въздухоносна тръба, но и гласов орган);
  • Трахеит – възпаление на лигавицата на трахеята.


Този тип заболявания могат да възникнат по всяко време на годината, но са най-обичайни през есенните и зимните месеци, от септември до март и са една от най-честите причини за посещение при лекар.

Симптоми на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища

Типичните симптоми на инфекциите на горните дихателни пътища обикновено включват едно или комбинация от няколко оплаквания като запушване на носа, хрема, кихане, възпалено гърло, кашлица, главоболие, треска, умора, общо неразположение.

Може да се изпитва още болка в лицето, болка в зъбите, ако инфекцията прогресира до синузит, както и да се появят гадене, повръщане или диария, срещащи се най-вече при грипа.

Един от най-честите симптоми на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища е кашлицата. Основните механизми, водещи до нея, са задна хрема (натрупване на секрети в задната част на гърлото), директно дразнене на носната лигавица, възпаление на долните дихателни пътища, възпаление на горните дихателни пътища и сенсибилизация на кашличния рефлекс.

Причини за възпалителни заболявания на горните дихателни пътища

Най-често причинителят на инфекциите на горните дихателни пътища е вирусен, като това могат да бъдат респиратони вируси - причиняващите настинката риновируси, аденовируси; коронавируси и коксаки вируси; грипни вируси (A и B); парагрипни вируси и бокавирус.

На бактериални инфекции се дължат приблизително 15% от случаите на остър фарингит, най-често с пиогенните стрептококи от група А (Streptococcus pyogenes). Други възможни причинители на инфекции на горните дихателни пътища от бактериален произход са Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Corynebacterium diphtheriae, Haemophilus influenzae, Bordetella pertussis и Bacillus anthracis.

За развитието на инфекции и възпалително заболяване на горните дихателни пътища съществена роля играе наличието на рискови фактори като контакт със заразноболен, лоша хигиена, продължителен престой в затворени, пренаселени пространства или помещения с лоша вентилация, тютюнопушен и имунен дефицит.

Децата и по-възрастните хора са изложени на повишен риск от заболявания на горните дихателни пътища и последващи усложнения.

Диагностициране на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища

В много случаи, особено при възрастни, възпалителните заболявания на горните дихателни пътища не изискват диагностика, освен ако не са налице постоянни, тежки или тревожни симптоми. В процеса на изясняване на състоянието лекарят задава въпроси на пациента относно появата и продължителността на оплакванията. Диагнозата за инфекция и възпалително заболяване на горните дихателни пътища се основава на снетата анамнеза и извършения физикален преглед.

При подозрения за стрептококова инфекция в гърлото се извършва микробиологично изследване. За целта се взема проба с памучен тампон от задната част на гърлото (или носните проходи) и след това се проверява за наличието на бактерии (чрез културелна посявка на хранителна среда). Възможно е също назначаването и на други изследвания, за да се изключат състояния, които причиняват подобни симптоми (като алергии). При съмнения за синузит, може да бъде извършена рентгенография на черепа за визуализиране на структурите на синусите.

Лечение на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища

Възпалителните заболявания на горните дихателни пътища, причинени от вируси, обикновено могат да бъдат лекувани в домашни условия. Здравата имунна система е способна да се пребори с причинителя в рамките на седмица или две. Съществуват различни начини, чрез които да бъде подпомогнато възстановяването и облекчаването на неприятните симптоми и те включват прием на голямо количество течности и почивка, използване на овлажнител за въздух. За подобряване на състоянието мога да се използват болкоуспокояващи без рецепта, назални деконгестанти, таблетки за гърло и сиропи против кашлица.

При инфекции на горните дихателни пътища от полза могат да бъдат и естествени природни екстракти, доказали с времето своя терапевтичен ефект. Такъв например е екстрактът от корен на бяла ружа. Той помага за облекчаване както на сухата, така и на влажната кашлица. Коренът на растението е богат на вещества, които имат антитусивни и антибактериални свойства и успокояват възпалението в лигавицата на устата и гърлото. На база екстракта е разработен сиропът за суха и влажна кашлица Експекторанс No5®. Той е предназначен за лечението на кашлица при настинка, бронхит, астма и възпалителни заболявания на горните дихателни пътища. Притежава отхрачващо действие и едновременно с това отпуска гладката мускулатура на бронхите и облекчава кашлянето.

Действието на Експекторанс No5® се дължи на всяка една от съставките му по отделно и като цяло. Съставките му потискат кашличния рефлекс, втечняват бронхиалния сектрет и улесняват отделянето му. Сиропът съдържа калиев бромид, който има релаксиращо действие, както и натриев бензоат и амониев хлорид, които втечняват образуваните секрети.

Антибиотиците се предписват само при определени обстоятелства, когато бактериалната инфекция е потвърдена или силно подозирана.

Автор: Д-р Станислав Димитров
 
Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Micah Thomas; Paul A. Bomar. Upper Respiratory Tract Infection
2. Medscape. Upper Respiratory Tract Infection
3. National Health Service (NHS). Respiratory Tract Infections (RTIs)
4. Winther B, Gwaltney JM, Mygind N, Hendley JO. Viral-induced rhinitis
5. Simasek M, Blandino DA. Treatment of the common cold
6. Heikkinen T, Järvinen A. The common cold. Lancet


Още по темата: възпалениекашлица
Още от

Спонсорирани публикации