Кой убива децата?

Насилието е последното убежище на некомпетентността
24 мар 2008 19:21, Петя Славова
38
Кой убива децата?
Надписи за свобода "красят" сградата на дома "Петко Славейков" в София. Снимка: Булфото

"Насилието е последното убежище на некомпетентността", пише големият американски писател Айзък Азимов. При нас насилието се случва постоянно сред децата, но можем ли тях да обвиним в некомпетентност?

Педофил в социален дом уби момиче и рани две деца в село Трън. Трагедията се случи преди няколко седмици, но медиите отдавна бяха разказали какво става в тези домове- статии, филми, репортажи...Май претръпнахме.

Филмите бяха игнорирани и обявени за акция против страната ни (филмът за Могилино) и дори за престъпен акт (“Баклава”).Организираха се и доста дебати в медийното пространство, където се изтъкваше, че по този начин малките деца стават жертва- не само на обществото, а и на киното. Ами ако върнем лентата назад и си спомним колко трагични инцидента са се случили преди киното да тръгне по техните дири...

Всъщност насилие и тормоз между децата винаги е имало. Естествено, и филми са се правили. “Гимназията Кълъмбайн” на Майкъл Мур описва аналогичен случай на “Слон” (режисьор Гюс Ван Сант). Две деца хващат пушки и стрелят по съучениците си. Разликата е, че насилието в Щатите е мащабно като територията на страната, а убийствата при нас стават основно на битово ниво. Точно такива, каквито се случват в действителността.

Престъпленията от деца са твърде аналогични на тези, извършени от възрастните. Тоест те копират това, което виждат, това, което чуват, дори играят и приемат по-бързо събитията. Извършват ги бързо и необременено. Но можем ли да наречем едно убийство необременено?

Най-голям процент случаи на насилие, според данни на Държавната агенция за закрила на детето, се извършват именно в семейната среда, след това са случаите в образователната институция, а на двете места се вмъква нерегистрираното насилие върху детската психика.

Данните показват още, че престъпността се появява в застрашително ранна детска възраст. Според психолозите, причината за тези данни е неспокойна семейна среда и абсолютната незаинтересованост към поколението, което сега расте и “прохожда” в живота. Ние сме свикнали да мислим, че трагедиите се случват около нас, но не и на нас. Затова пък негативното отношение от деца към деца тръгва от най-невинния жест, отправен именно към тях. Ако щете и побутването на детето в градския транспорт, паркиралите коли на тротоара до училището, липсата на време от родителите, ниските заплати на учителите... За тези неща не са виновни медиите или киното.

И ако ни се струва страшна агресията в училище, може (и е добре) да я сравним с незаинтересоваността в семейството. Защото, ако филмът на Мур се бори със свободния достъп до оръжията, то у нас “оръжията” са другите хора. Децата прихващат агресията от това, което виждат. От малките кавги между мама и татко, от неутралния въпрос: “Как мина в училище?” и безличния отговор: “Добре”.

Не е важно само да си имаме дете, ако след това нямаме време да го гледаме.

И всъщност кой уби това момиче? Убиецът – със сигурност е един, а виновните? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
bibi преди 15 години
zatvarjt u4ili6ta v malkite naseleni mesta-obezludjvat gi i ostavjt dezata tam negramotni a ug govorjt za integrazij , tova e politi4eski vandalizam!
36
0
 
0
 
! Отговори
bibi преди 15 години
ograbiha naroda , iskat negramotni hora ta po lesno da gi manipulirat ! DOKOGA?
35
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
politizite sa po kradlivi i ot *** , no za tjh njma zatvor i otkade namirat o6te da kradat kato naroda obednj totalno!
34
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
politizite sa tezi koito nehajt nito za obrazovanieto na dezata , nito za tjhnoto zdrave. iskat prost narod da go upravljvat lesno. no zakade po goljma prostotij !
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Кой убива децата?-Народните ни избраници-тез на които сме им гласували доверие ! На тях доверие може да им се има вече колкото на миризливите и крадливи ***!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
НЕМА ДА ТИ КАЖА преди 16 години
дано скоро да въведат нов закон :когато нещо некой *** ти пречи да имаш право да го гръмеш щото ни се качиха на главата : крадат; ходат по компютърните клубове и бият собствениците и тн. кво да се прави
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
веднъж бях свидетел на следната случка:качвам се на трамвая на пл. св. неделя и заедно с мен се качват един ***, толкова черен, че чак синее и няколко ***.Когато *** минаха край пътниците до ***, всички се отдръпнаха от *** и се понатиснаха към ***. Само от този случай, може да се разбере, че не цветът на кожата, а нравите на *** ни отблъскват. Дори и да има ***, които не крадат и работят, те са изключения.А държавата трябва да въведе по закон, който си оставя детето в социален дом, ако не го дава за осиновяване, да заплаща издръжка. Ако не си плаща издръжата на детето, заминава в затвора. Поне да не се множи повече. Също ако родител има повече от 2 деца оставени за осиновяване, да запонат да му се удържат такси, които ако не плаща, пак в затвора.
30
0
 
0
 
! Отговори
алекс преди 16 години
толкова злоба ли крие българския РАСИСТ у себе си, страх да те хване...
29
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
*** Емел Етем,както я назова номер 200 е великосветска ***, обиколила креватите на много високопоставени политици.Ако беше женена за турчин досега да я е разпорил, ама нали нещастен българин и е съпруг.Той си изигра ролята на ракетоносител-син на активни борци. Сега тази мазна *** вършее по света и у нас Позор!
28
0
 
0
 
! Отговори
Kateto преди 16 години
:) Дъщеря ми учеше от първи до пети клас с *** в класа.Никакъв проблем за четири години и се учеше добре и всичко беше наред.В пети клас реши ,че е мъж за женене и започна опипва момичетата и да прави изцепки.Изгонихме го с подписка на всички родители от класа.Баща му опищя училището :) ,но нямаше избор.Съседите ми в отсрещния апартамент са ***.До сега всичко е наред и са много точни хора.Е винаги очаквам изненади :))) Но открито особенно пред децата си не се изказвам негативно за никого.Моето мнение си е мое и не е редно да го натрапвам на децата си които са малки да имат собственна преценка.Те приемат моите думи за 100% истина,а ние възрастните също грешим нали? :))
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Препоръчвам ти да отидеш и живееш сред ***!Няма да го направиш,нали?Няма и да си пуснеш децата да общуват с *** или поне да учат в *** клас!Ех,че сме демагози - не говорете срещу ***!...Е,не,няма да им навредим - ще говорим само хубави неща за тях:колко са благородни,интелигентни,културни и най-важното - трудолюбиви!...
26
0
 
0
 
! Отговори
Kateto преди 16 години
Не защитавам ***,законите и определени управляващи групи го правят за свои интереси.Обаче вижте ,хора това е човешко същество.Загубен е човешки живот.И не се ли замисляте ,че след като пишете и говорите ,че *** не са хора децата ви слушат.Всеки един от нас допринася за агресията на децата ни.Включително и с такива изказвания.Не може да има различни мерки,нито в законите ,нито в отношението между хората,защото става точно това ,което става! :(
25
0
 
0
 
! Отговори
an преди 16 години
такова не6то в БГ НЯМАААА...от опит знам!нищо не правят наистина-нито се борят за правата им!да не коментирам неадекватното им поведение!А съдебната система също не прави нищо... наи много да присъди на някои пияница -така наре4ен родител права над детето ,а някоя директорка-6изафреничка да наеме педофил за бодигард!абе хора-даите да не си отглеждаме децата в БГ.....това е по разумно
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Съгласен съм с теб,приятелю - всички честни и почтени българи мислим като теб,но,както виждаш,не само у нас,а и по целия свят вече се дава огромно предимство на ***,*** и всякаква нискокултурна пасмина.Мислил съм много по въпроса и стигам до извода,че спасение няма,просто няма.Ще трябва да ги храним и търпим както гостоприемник ***...Бялата раса сме осъдени на смърт,то е ясно,но какво ще правят ***,когато изчезнем?Предполагам,че ще започнат да се крадат един друг и да се самоизяждат като гладни плъхове.При тях е забранено кражбите между ***,разрешено е само спрямо българи - закон 1 на мешерето....
23
0
 
0
 
! Отговори
Сиготури Накура преди 16 години
малолетните ***- в Могилино. Единственото, за което съжалявам е, че този достоен българин не застреля повече *** преди да се самоубие. *** започват да раждат на 12-13, докато станат на 25 вече са с по 10 деца и 1-2 внучета, размножават се като ***, живеят от социални помощи, не плащат тока и водата, които употребяват, в автобуси и влакове се возят без билети, крадат, проституират и продават дрога, а работливият българин ги издържа с данъците си и се чуди как да свърже двата края. Колкото повече от тези *** измрат и колкото по-рано, толкова по-добре за България!
22
0
 
0
 
! Отговори
ох преди 16 години
Браво!!! Доживях да видя, че имало и гражданска съвест. Щото се бях съвсем обезверил. Това е истната и пътят за решаването на проблема- осъзнаването от всички нас, че ние сме единствено виновни за съществуващото положение. Щото ако всеки се заинтересува и направи нещо за детето, което съсипва асансьора например, или пък си пийва кротко бричка пред входа или пък се е надрусало или.... нещата няма да са по този начин. Не че ще спре агресията и насилието- такова е имало има и ще продължи да има(спомнете си махленските "банди" и "войната" между тях) въпросът е да не се дава възможност това да бъде ежедневие и обичайно състояние на нещата, към каквото поведение сме тръгнали.
21
0
 
0
 
! Отговори
Здравец преди 16 години
Че има насилие сред децата ни има, и то е в резултат на деградиралия човек от който е заобиколено детето в по-голямата част от света. Да не кажа целия свят. Естествено е щом детето е заобиколено от деграданти и ***, да стане като тях. Също е добре авторката на статията, да прави разлика между убити дечица Българчета, и убити ***-***! *** не са Българи!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Българче преди 16 години
Пари за сирачетата няма, а пари за нови мерцедеси на *** Емел има. Пари за пенсионерите пак няма,а пари за депутките има и дори много често ги актуализират, разбирай-увеличават...
19
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
Tova beshe nai pravolinenoto izkazvane koeto prochetoh.Kakvo nasilie bez niakava instinktivna parvichna ima vav prirodata? Edinstvenoto nasilie "v prirodata" e za oceliavane.Choveshkoto nasilie idwa ot dosta po komplicirani prichini, koito riadko imat za cel parvichnoto oceliavane.Tova koeto e kazal Isaak Ozimov si mnogo tochno i predpolagam che frazata e izpolzvana v statiata e v smisal che na decata triabva da se obrashta poveche vnimanie i da se uchat na dobro i losho.....
18
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Я кажи , бате , как всичко си е наред , само такива като Даскалеску , правят децата да се съсипват . Нали за това те хранят , помиярчето , нали за това......