Китай претендира за територии на всичките си съседи

"Трябва да покорим земното кълбо, където ще създадем мощна държава"
16 юли 2012 15:52, Елка Василева
110
Китай претендира за територии на всичките си съседи
Китай има териториални претенции към всички свои съседи. Снимка: архив, Reuters

Китайският лидер Мао Цзедун успя не само да изгради една здрава страна - той набеляза и една глобална цел: "Трябва да покорим земното кълбо, където ще създадем мощна държава". Днес КНР има териториални претенции към всички свои съседки. САЩ естествено мечтаят за ролята на посредник в решаването на регионалните спорове. Пекин обаче явно не дава и пет пари за тяхното мнение, пише вестник „Правда“.

Миянма, Лаос, Северна Индия, Виетнам, Непал, Бутан, Тайланд, Малайзия, Сингапур, островите Рюкю, 300 острова в Южнокитайско, Източнокитайско и Жълто море, освен това Киргизстан, Монголия, Тайван, Южен Казахстан, афганистанската провинция Бадахшан, Забайкалието и южната част от Далечния изток до Охотск - ето пълния списък с територии, изгубени от Китай според Мао с рухването на империята Цин.

Взети заедно, тези държави и региони надхвърлят територията на днешната КНР. Правителството на Поднебесната империя не представя всичките си претенции на международната арена, но в самата държава империалистическите амбиции не са загърбени - напротив, активно се пропагандират.

Засега властите на КНР споменават публично само териториите, които може да бъдат отнети поне теоретично от Япония и Корея. У Токио редовно будят огорчение не само пътуванията на руски лидери до Курилските острови, а и китайските кораби, спокойно навлизащи в спорната акватория край островите Сенкаку. Пекин ги нарича Дяоюй и твърди, че по принцип са си китайски, но след Втората световна война японците злодейски са ги измолили от САЩ, в чиято юрисдикция е бил необитаемият архипелаг.

На островите са открити солидни запаси от природен газ; за растящата промишленост на Китай и за стагниращата икономика на Япония това е свръхсериозна причина да водят битка за архипелага, независимо как се нарича. Без да забравяме и огромните рибни пасажи, от които гъмжи морето наоколо. Засега обаче страните са договорили само за сътрудничество в експлоатирането на находищата в региона. Междувременно японците се държат горе-долу прилично, но редовно научаваме за китайци, заловени при незаконен добив на въпросната риба.

Всеки териториален спор, по-точно решаването му, е сериозен прецедент. Ако бъдат задоволени претенциите на Китай макар за една само "изгубена" територия в списъка, имперската машина ще се задейства и никой не би могъл да я спре. При все че китайците са много доволни от сътрудничеството с нас и винаги подкрепят Русия в Съвета за сигурност на ООН, в лични срещи из кулоарите техни дипломати намекват уж на шега пред руски колеги: нали разбирате, че скоро ще се наложи да ни отстъпите част от Далечния изток? Та ние сме повече от милиард, а вие нямате вече и 150 милиона из цялата си огромна територия. Тези опасни тенденции - демографски, съответно и геополитически, би трябвало да изплашат руското правителство.

Засега обаче то май се радва, че Пекин поставя териториални искания само на Сеул и Токио. Защото през 2005 г. на Русия вече й се откъснаха от сърцето 337 квадратни километра: на Китай бяха отстъпени един парцел край остров Болшой (горното течение на р. Аргун в Читинска област) и два парцела край островите Тарабаров и Болшой Усурийский в района, където се сливат реките Амур и Усури.

Между другото, никой от шефовете на военните ведомства в АСЕАН, където членуват всички спорещи държави, не е склонил и до ден-днешен безусловно да признае например, че Дяоюй е японска територия. Вместо това министрите на отбраната на Виетнам, Индонезия, Австралия, Тайланд и Сингапур приканиха японските власти да действат внимателно, в рамките на международното право. Тези държави със сигурност нямат интерес спорът да бъде решен - инак разстоянието между земите им и Китай ще зависи само от упорството на империята.

Те пазят мълчание и във връзка с "остров Иодо" - на китайски Суян, в Източнокитайско море. Хитрите китайци сочат за пример принципа, по който бе разделена Арктика, и твърдят, че неуморно контролират подводната скала на това мъничко парченце земя.

Доколкото обаче Иодо се намира по-близо до корейците, през 2003 г. те построиха там необитаема станция за морски проучвания. А от гледище на международното право тази скала изобщо не може да бъде предмет на дискусии.

При всяко положение споровете продължават; Япония и Южна Корея все още разполагат с подкрепата на своя неизменен съюзник, Съединените американски щати. Те разглеждат евентуалното обединяване на Югоизточна Азия като шанс да бъде спасена собствената им икономика - тогава центърът на световната търговия ще се измести в регион, където засега няма транснационални корпорации в количества, достатъчни за САЩ. А простор за нови начинания - колкото щеш!

Успехът на Белия дом в зоната обаче не зависи от силата, каквато Америка обича да демонстрира независимо от повода, а от дипломацията, защото държавите от АСЕАН и от Азиатско-Тихоокеанския регион нямат доверие нито помежду си, нито на друг някой извън регионалните предели. Но Вашингтон си е спечелил тук най-слабо недоверие, нали подкрепя постоянно Сеул и Токио. При все това Китай вече избутва Япония от мястото й в списъка на най-развитите икономики, а структурата на региона вече не се формира на чисто географски принцип.

Ето защо Вашингтон толкова държи сметка за териториалните претенции на Китай, а не на Русия, Индия или Австралия, да речем. Пекин е единствената световна столица, готова да употреби сила в борбата си за разширяване на териториите. През последните десет години, докато Америка надуваше своя финансов балон, Поднебесната империя не само развиваше промишлеността си, но разполагаше и военна техника в зоната на своите интереси.

Китай изпрати в региона 38 нови дизелови и атомни подводници, купи в Русия четири ескадрени миноносеца клас "Современний" и сам построи още десетина, изгради и мрежа от балистични ракети с наземно базиране за унищожаване на морски цели.

Подобно нещо е правела преди КНР само една държава - Съветският съюз по време на студената война. Нищо чудно, че американците са толкова разтревожени от редовните свади между Китай и основните им съюзници. Не им вдъхва спокойствие и военноморската база, изграждана на остров Хайнан. Разположена близо до Малакския пролив, тя може да заплаши редовното снабдяване на основните вашингтонски съюзници от региона - Япония, Южна Корея и Тайван, смята Сенатът на САЩ.

Сенаторите вече са решили, че с това поведение Пекин заплашва регионалния мир и стабилност, икономическото развитие, дори "гарантирането на продоволствена сигурност". А международната общност чудесно знае как се развиват обикновено нещата след такива формулировки.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да бе да....ама не....Китай не са продажните араби......да не се объркат нечии планове....
34
11
 
8
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 11 години
Един ден Китай ще завладее всичко просто това ще е нормално след като китайското население расте бързо , няма друг вариант .
33
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
HAHAHA LAPAITE KITAISKI MALKI PISHKI HAHAHAH DEEBA I CHERVENITE VI KUHARI
32
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Haha алчните европейци и американци сами си го натаковаха като изнесоха сума технологии и производства там.Така *** мамата на икономиките си и ги направиха роби на кредитори и финансови институции.И дадоха на Китай тласък за развитие- иначе щяха да са на парни локомотиви квито са *** и стиснати.И сега когато дракона се поразбуди и вие осъзнахте колко е голям а вие колко сте малко и малки кво правите освен да се опасявате,страхувате и пипате за вазелин?Тъпотията и алчноста са безкрайни.
31
4
 
37
 
! Отговори
нжявнж преди 11 години
Всичките *** глави, които тук пишете възхвали за Китай, явно не сте обърнали внимание на факта, че Китай иска целия свят и неговото население може да го насели спокойно, като това означава и унищожението на България и цяла Европа.Вас какво ви грее, че Китай щял да стане най- голямата сила, когато това може да бъде съпроводено с геноцид над всички останали народи, невиждан в цялата човешка история, което за азиатците и техния жесток манталитет не е никакъв проблем.Но има спирачка-Индия.
30
3
 
12
 
! Отговори
дядо преди 11 години
никой не смее да каже че китай е комунистическа държаваединствения начин за срив е да се намери един китайски горбачов89 година и западат си признава че е бил в криза на горби им даде глътка въздех за сметка на соц държавите
29
3
 
6
 
! Отговори
дядо преди 11 години
тия хватки с бвп на американците са верни колкото всичките им прогнози които прекарват другите държавив америка във БВП влизат стоки и услугив китай производство разликата е от небето до земятатова са едни кухи цифри които все по-трудно американците попълват за чужда сметкатова им е проблема и за това се врът навсякъде където могат да вземат нещо без да плащаттова е до врема но проблема е че и ние сме в кюпа на кръводарителите
28
4
 
5
 
! Отговори
IVAN преди 11 години
do AH #32,po prinzip e hubavo da imash dobre razvita fantazia,no predi da zapochnesh da podzeniavash USA, i da nadzeniavash CHINA,e dobre da se obrazovash.Darzava v koiato ubivat dezata oshte dokato sa v korema na maika si, ne gi chaka nishto dobro v budeshte,bez znachenie kakvo e sustoianieto na ikonomikata im,ima neshta koito v prirodata ne se proshtavat nikoga.
27
21
 
14
 
! Отговори
ан преди 11 години
ТЕПЪРВА НА ХАМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ИМ ПАРИ ПОД КРАКАТА. СЕГА ГИ ТРЕСЕ ТРЕСКА ЧЕ КИТАЙ СА НАЙ ЗДРАВАТА ИКОНОМИКА В СВЕТА. НАЙ МНОГО ЛЮДНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА. СЪС НАЙ МОДЕРНО ОРЪЖИЕ В СВЕТА. ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО САЩ ОТИВАТ НА МАМА СИ У ШУНД.ТА. КИТАЙ НЕЕ БГ ДА ИМ ЗАЕМАТ СТОЙКА ПАРТЕР КАТО НАШИТЕ НАКОЛЕНКАЖИЙ. ПРЕД КИТАЙЦИТЕ И ГОСПОД МЪЛЧИ. ТОВАЕ РАЗВИТИЯ КОМУНИЗЪМ ЗА КОЙТО ПИШЕ КАРЛ МАРКС. КОМУНИЗЪМ В ИСТИНСКИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА. А НЕ СЕР-ГЕЙ СОЦИАЛИЗЪМА. РАЗБРАХТЕЛИ ДРУГАРИ ПСЕВДО-КОМУНИСТИ?
26
6
 
0
 
! Отговори
mao преди 11 години
SAMO ME E STRAH CHE KITAI MOJE DA VLEZE V KONFLIKT S RUSIA /v tova sam 98% siguren na baza nabludenia/ podtiknat OT NIAKOI . TEZI TEHNOLOGII predi 15-20god. NE SA TUKU _TAKA, aide
25
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китай тепърва почва да се развива, в момента Китай се намира там, където САЩ са били преди 50 години, с тази малка разлика, че за да компенсират тия 50 години ще им трябват не повече от 15.Русия има сила колкото да се пази, Китай е единствената надежда светът да бъде отърват от Ционизма и техните пионки разни западни "демократични" "супер-сили". Военната програма на Китай е ускорена и до 10 години ще съперничи на тази на НАТО. Те за какво САЩ бързат да обградят целия регион около Китай...
24
5
 
18
 
! Отговори
до sasho преди 11 години
американците от много години потдържат изкуствен висок стандарт за средната класа чрез кредити.Затова имам повече от 14 трилиона дългове . А китайците правят така че намаляват стандарта на средната класа и правят пари
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе на тая карта Китай май стига до Швейцария!
22
6
 
4
 
! Отговори
Sasho преди 11 години
23 освен за тоалетно мляко ти за друго и не ставаш, имаш интернет и преди да расиш глупости както автора на статията порови се малко и тогава давай "професорското" си мнение иначе изглеждаш смешен. Китай е на светлинни години в икономическо и технологично отношение от Запада
21
8
 
28
 
! Отговори
DO 23 OT SASHO преди 11 години
ЗА МНOГOТО "ЗНАЕЩИ БЪЛГАРИ" ДА САЩ ИМАТ НАЙ ГОЛЯМОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НО СПОРЕД БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ Е ЗАБЕЛЕЖЕТЕ САМО 101%. 15 813 млд $- 101% от БВПGERMANY 4 713 mld $ 142 %FRANCE 4 698 mld $ 182 % Netherlands 1 884 mld $ 344 % Belgium 1 200 mld $ 266 %Sweden 853 mld $ 187 %Austria 755 mld $ 200 %Norway 643 mld $ 141%Greece 533 mld $ 174%Potrugal 498mld $ 217 %United Kingdom 8 981 mld $ 360 % ЗНАЧИ АЗ ИМАМ 3 000 ЛВ ЗАПЛАТА И ДЪЛЖА 3030 ЛВ А ТИ ИМАШ 500 ЛВ ЗАПЛАТА И ДЪЛЖИШ 1000 ЛЕВА И КАЗВАШ ЧЕ СИ ПО ДОБРЕ???? АМА ЧЕ БГ ПРОСТОТИЯ. ПАК ПОСЛЕ ЗАЩО СМЕ НАЙ ЗЛЕ
20
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Авторът на статията явно е *** русифилистик , след като цитира вестник ПравдаМного му се иска казаното за Китай да е вярно................. Да , обаче не.Китай си остава едно технологическо джудже и нищо друго.
19
2
 
4
 
! Отговори
тоалетно мляко преди 11 години
12,виж кво има на usdebtclock с разширение org
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китай ако внезапно спре износа си целият Запад си уплита *** от троскот и си пали огън с две пръчки,всички бизнеси са изнесени.А ги настъпиш яко по опашката,я станала световна война,вервам нема да мине либийския сценарий.
17
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе знаех си аз, че Македония и Китай имат обща граница. След паметника на Саше Великиот и Триумфалната арка очаквам македонците да построят и продължението на Великата китайска стена. Все пак са два съседни, братски народа.
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човека е безнадежден вид, и шансове му за оцеляване в дългосрочен план са близки до нула! След третата световна война, дълго време на земята няма да има условия подходящи за човека.Бъдещето принадлежи на насекомите! Имало ги е още преди динозаврите, има ги сега, ще ги има и след хората!