Тероризъм по време на Олимпиада

Колко сигурни са зимните игри в Сочи?
Обновена: 3 фев 2014 08:25 | 2 фев 2014 23:00,
35
Тероризъм по време на Олимпиада
Снимка: Reuters

Русия взима безпрецедентни мерки за сигурност по време на започващите идната седмица Зимни олимпийски игри в курорта Сочи. Въпреки това редица държави изразяват опасения, че световният спортен форум може да се превърне в мишена на терористи, изтъква Би Би Си.

Официални представители на британската власт предупредиха, че терористични атаки в Русия са твърде вероятни в навечерието и по време на Олимпиадата, в която ще участват представители на 88 държави.

През декември двоен бомбен атентат във Волгоград отне живота на 34 души. Отговорност за нападението пое ислямистка групировка, базирана в Дагестан, Северен Кавказ.

Тревогата от Лондон идва от конкретно име – „Кавказко емирство”. Групата обединява редица екстремистки организации, чиято цел е създаването на независима ислямска държава в Северен Кавказ.

Британците изтъкват, че лидерът на „емирството” Доку Умаров още преди половин година е призовал своите последователи да направят всичко по силите си, за да атакуват Игрите на Черноморското крайбрежие.

Експертите от Острова обаче отчитат, че заканите и реалните възможности на екстремистите се разминават. Атаки в други части на Русия може и да са по силите на терористите, но удар по Сочи в разгара на Игрите е много малко вероятен, убедени са британците.

На място ще са разположени 37 хиляди войници и полицаи. Олимпийското село ще бъде обградено от „стоманен обръч” и на практика достъпът за външни лица ще е отрязан.

Облечени изцяло в черно пазителите на реда и сигурността вече са неразделна част от олимпийската картина в Сочи.

Русия все пак има притеснения и в момента е в ход операция по издирване на заподозряна жена-камикадзе. Съществуват опасения, че 22-годишната вдовица на ислямистки боец Рузана Ибрагимова вече се е добрала до Сочи и се укрива до момента, в който трябва да нанесе удар.

Не се изключва още няколко „черни вдовици” да са на терористични мисии в олимпийския център.

Британското разузнаване изтъква, че няма данни „Кавказко емирство” да атакува неруски цели. Борбата на екстремистите е изцяло срещу Русия, а не срещу Запада, какъвто е случаят с множество други ислямистки организации.

По-рано този месец олимпийските комитети на 5 държави получиха заплашителни писма за нападения по време на Игрите. Но сериозността на тези писма беше поставена под сериозна въпросителна.

Въпреки всички уверения, че Олимпиадата в Сочи ще премине без терористични атаки, изглежда всички имат едно на ум.

Доказателството – Съединените щати разположиха два бойни кораба в Черно море, изпратиха агенти на ФБР в Сочи и изразиха готовност за размяна на разузнавателни данни с историческия враг Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
предстояштото в сочи 4 години...олимпияда, 4 кръга стартове формула 1, световно по футбол, плюс добавка зимен и летен курорт едновремено, ако построят и острови като в дубай защото имаха намерение
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, по-добре е да ги гледам по телевизията, хич не е за ходене там!!!!! Дано да няма сакътлъци и нашите да се представят добре и да се върнат здрави.
24
0
 
7
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Най-вероятно корабите са заради Украйна там , но калъфите трябва да внимават там , защото накрая нищо няма да остане от земята.
23
0
 
8
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Най-вероятно корабите са заради Украйна там , но калъфите трябва да внимават там , зачото накрая ничо няма да остане от земята.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Логично при атентат в Сочи и поели отговорност кавказци, целия свят да подкрепи Путин в борбата срещу тях, ОБАЧЕ Русия няма файда от тази война- кавказкия нефт и сега е техен, а една война ще им подложи на опасност помпите, които ще са първа цел на терористите. Президента Рамазан коли наред заради смъртта на баща си убит от терористи, КАМАЗ му подариха състезателния си камион спечелил Дакар, всеки го котка понеже е железен в политиката си достойна за средновековието- не си с мен, значи -ДУМ!
21
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По принцип принц Султан, шефа на саудитското разузнаване, който ръководи всички мръсни, убийствени "игри" в мюслюманския свят е обещал на Путин, че няма да има атентати. Но понеже Саудитска Арабия играе както самостоятелно, така и със САЩ, та ще поживеем ,ще видим. Може янките да направят нещо самодейно.Пожелавам от все сърце на спортистите от целия свят да направят една добра Олимпиада за да възтържествува доброто над злото !
20
8
 
46
 
! Отговори
Да живее Русия! преди 10 години
Никакви атентати няма да има в Сочи.Гледайте олимпиадата и се наслаждавайте на красотите на курорта.Путин е 1 !С такъв държавен водач руснаците могат да бъдат спокойни за утрешния си ден.Русия ще става все по-силна и по-силна !
19
7
 
14
 
! Отговори
trut преди 10 години
В Сочи ще има турист-полицай,турист-двама полицай.Бацко Путин ще се погрижи,иначе лоша реклама.
18
3
 
10
 
! Отговори
Ататюрк преди 10 години
Новият световен ред,наближава.Тежко ни :(((
17
0
 
20
 
! Отговори
тито преди 10 години
Да се молят *** на своя ус.ан алах всичко да мине спокойно.Иначе автоматически стават на кайма-с одобрението на целият западен свят.Сигурен съм че Путин няма да ги бави и секунда...ДО 1 -ти майче днес си взел нещо допалнително--освен тревата...или вече си постоянно на химия??? Просто защото --НЕможе да има такова *** и граничесто с животинска омраза мнение....от нормален човек!!!! Бъдете здрави и БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ...
16
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незнам защо всичките руски полицай ми приличат на улигофрени. Сигурно е от униформите. Просто не ми вдъхват респект.
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Некои шейхове се молят да не гръмне пиратка или тапа от шампанско в Сочи, че отидоха зян.Виж американците е друга работа - докато всички гледат Сочи, те трябва да си оправат дълга. И двете събития са насрочени с начало за седми февруари.
14
10
 
12
 
! Отговори
Сахаров преди 10 години
Версията със САЩ е мноого дебело конспиративна... терористите като цяло търсят внимание, а по време на игрите целият свят ще е вперил поглед в Русия... логично е точно тогава да търсят медийна изява, за да прокламират каузата си по техния си извратен начин... проблемът е, че те вече напомниха за себе си и сега цялата руска полиция, армия и разузнаване са на крак и реализирането на подобен атентат ще е меко казано трудно реализируем
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
celta e jasna.da saborat siria da po4nat 3 svetovna da podpaljat evropa i azia i evreite da pe4elat ot tva.ina4e usa 6e falira ako nema voina .parazitite umirat ako ne smu4at krav.lo6oto e 4e taz voina 6e zasegne i balgaria i vsi4ki sasedi.taka stava ,,,sluguvaite o6te na novia svetoven red pi6ete laji.va6ite deca sa6to 6e stradat..voina glad mor kataklizmi..si4ko se vra6ta.dokato 4oveka ne se osvobodi ot lajlivata si vjara al4nostta i ozverenostta si 6te ima voini
12
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От известно време по масовите медии на терористичната организация 1 в света - САЩ, се води масивна кампания за кондициониране на общественото мнение, че все едно терактите по време на олимпийските игри са неизбежни. Това ме навежда на мисълта, че хамериканците мътят нещо. Не знам защо, но имам чувството, че "терористичният акт" в Бостон има нещо общо с олимпийските игри в Сочи и беше един вид тренировка. Въпросът е, каква може да е им е целта. Да въвлекат Русия в изтощителна война в Кавказ??
11
2
 
23
 
! Отговори
cecko2497 преди 10 години
Дали още има клоуни които вярват че едва ли не Сащ и Русия утре ще влезнат във война ? Всичко е колкото да има сеир и да има какво да се пише по вестниците. Сащ и Русия НИКОГА няма да влезнат във война един срещу друг, това не са годините на студената война. Може и да имат разногласия по много въпроси ( и предполагам имат), но там всичко се оправя по дипломатически път. Наивно е да смяташ че при такъв конфликт ще има победител. Иначе Сащ са по силни в небето, Русия на сушата, в морето не се знае
10
7
 
22
 
! Отговори
cecko2497 преди 10 години
Тук като чета коментарите и искрено се забавлявам. Как Обама щял да заповяда на ЦРУ да правят атенатати на олимпиадата, ако зависеше само от Обама войни нямаше да има, той е против тях. Ако има въобще има атентати ( искрено се надявам да няма ), най вероятно ще са дело на едни гадни, брадясали, миризливи, страхливи пумяри като тоя с 1-вия коментар и след олимпиадата ( надявам се) един Топол М да ги оправи. Ако действително ФБР помогне на руснаците за да се гарантира сигурността евала им правя.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
baxti poturna6kite *** ..kavkazki emirat ..4erni vdovici.sad za nacionalnite predateli i kradci
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Запада да извади гредата от окото си, а после да вади сламката от окото на Русия! Не виждат ли, че тия манипулации и лъжи вече не вървят.
7
2
 
31
 
! Отговори
do 1 преди 10 години
Ти май не схващаш какво е една от суперсилите на тая Земя да издевателства.Имат достатъчно бомби за да превърнат Северен и не само Северен Кавказ във гладка равна пустиня покрита със половин метър стъкло."Кавказкото ти емирство" има сила да убива безащитни нищо не подозиращи невинни хора.Просто всеки ден трябва да си безкрайно благодарен,че руснаците са такива търпеливи мазохисти.Ако беше чичо Сам отдавна да ви няма.