Казахме ли ви?

Крайните десници отново на гребена на вълната след атаките в Париж
17 яну 2015 20:26,
143
Казахме ли ви?
Снимка: архив, Reuters

Ужасяващите терористични атаки в Париж продължават да отекват из Европа. Политически лидери от ЕС се присъединиха към милиони французи, излезли на шествие срещу насилието и нетолерантността, а на целия континент продължават да се организират публични бдения, помени, пазене на минута мълчание в памет на жертвите.

Но налице са не само смирените реакции. Водачите на крайно дясното обвиниха ислямската религия и заклеймиха имигрантите, бяха осквернени множество джамии, а ксенофобско движение в Германия събра десетки хиляди на протест срещу “ислямизацията на Европа”. Според Си Ен Ен тази крайна позиция от страна на общественост и политици получава силен импулс след трагичните събития в Париж.

Антиимиграционните и антиислямските настроения в Европа са силно застъпени в последните години. Мнозинството европейци нямат проблеми със свободното движение в рамките на държавите от ЕС, но са с крайно негативно мнение, когато става въпрос за имиграция на хора извън съюза.

Особено що се отнася до мюсюлманите. Повечето от половината европейци считат, че ислямът не е съвместим със западния свят, а 1/3 от британците и 2/3 от испанците виждат в тази религия пряка заплаха за сигурността си. Атаките в Париж могат само да послужат като потвърждение и да разколебаят сериозно тези, които са с по-умерени възгледи по въпроса.

Именно подобни настроения, съчетани със страховете от икономически срив и съмненията в бъдещето на общоевропейския проект, доведоха до възхода на популистките и крайнодесните партии.

Тенденцията се вижда в почти всяка страна-членка, а общото присъствие на крайнодесни в новия Европейски парламент стигна до 20% след миналогодишните избори. За лидерите на тези партии случилото се в Париж е “казахме ли ви, че ще стане така” момент.

Найджъл Фараж от Британската партия на независимостта обяви, че вината за трагедията е в “петата колона в нашите страни”, визирайки имигрантите-мюсюлмани. Холандският политик Геерт Вилдерс беше категоричен, че е време за “деислямизация”. Водачът на френския “Национален фронт” Марин льо Пен призова за край на отричането и лицемерието по отношение на мюсюлманските имигранти. Александър Гауланд от “Алтернатива за Германия” отсече: “Всички, които игнорират ислямската заплаха, разбраха, че са в грешка”.

Сега, повече от всякога, тези изявления отекват силно в съзнанието на европейските граждани, ужасени от поредното безмилостно терористично нападение на територията на ЕС.

За Си Ен Ен първото пряко следствие ще е за европейските мюсюлмански общности. Атаките на религиозна основа ще зачестят и страхът и отчуждението ще се засилят. Сегрегацията ще се задълбочи, а това е изключително благодатна почва за радикализиране. Накратко, съществува сериозен риск от отлъчване на европейските мюсюлмани.

Политическите климат и култура в Европа също ще се променят. Екстремистките атаки ще принудят големите управляващи партии да вземат конкретни мерки и да се отдалечат от типичната си (с някои изключения) умерена, центристка политика. Затягане на мерките за сигурност, по-строги имиграционни закони, недопускане на бежанци от военни зони. В резултат ще бъдат жертвани доста от настоящите права на европейските граждани. Подобно решение е нож с две остриета, защото създава среда, в която радикалите ще намират нови и нови оправдания за действията си.

Твърде вероятно е не само мюсюлманите да пострадат. От доста време насам се повдига въпросът за имигрантите от Централна и Източна Европа и ограничаването на свободното им придвижване към по-богатите страни от ЕС. В настоящата ситуация подобни ограничения изглеждат далеч по-вероятни за приемане и прилагане.

Европа е на път да издигне нови стени. Дали ще се стигне дотам зависи от политическата класа, която трябва да вземе трудни решения и трябва да го направи много бързо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
62 прав си но и да им обесняваш няма кои да те чуе наи много да те изкарат комунист.................предателите са си придатели с робски души
53
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидни, знаеме, че си гей, кажи, че ще купонясваш с няколко млади *** някъде на плажа и ще ти повярвам!
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз така мислех, но е факт, ционистите си правят каквото си искат, смразват едните срещу другите и докато тия се претрепват един друг, ционистите гледат сеир и се хилят като луди, как може да има толкова *** народ и слаба държава.
51
1
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 9 години
Бий Фашиста в картуната !
50
6
 
8
 
! Отговори
Марки преди 9 години
Омръзна ми да ви обяснявам, че евреят е Божи човек. Тези са хазари дето ги не обичате, те са живи дяволи и се представят за евреи, ама не са евреи.
49
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Независима България!Комунистите вън!
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж комунистите мразели гейовете - да бе... А Гея какъв е?
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека слагат стени срещу исляма пълзящ откъм анадола, но да не повтарят грешките от времето на Наполеон и Хитлер, тоест да смятат източноевропейците за втора ръка арийци, защото пак ще ги гази руската мечка, а хиените в САЩ само ще им гледат сеира. Няма ли най-после да разберат, че белите имигранти от Източна Европа и без това имат отрицателна раждаемост и няма по никакъв начин да им нарушат баланса, за разлика от *** и ***!
46
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във еврейо-комунистическите секти има най-много гейове.Гея интересно защо е евреин и комунист?И комунистите навсякъде и "левите" партии са пълни с евреи и гейове."Ляв" значи и гей и комунист - аксиома.
45
1
 
10
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Олигарсите искат евтина работна ръка.Същите назначават политиците."Бумеранга" е исляма.Каквото спечелиха,сега трябва да го дадат за борба с "бумеранга".Но... сметката ще бъде платена от обикновения човек на ЕС...
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе комунистите са си готови ислямисти.То и на ислямските знамена има петолъчка, пък и полумесеца прилича на сърп.Всъщност именно от там и взимат червенит емблемата си.Даже и на един "бог" се молят - дявола.И църкви рушат, и против християнството се борят, и християни убиват.И знамето им е червено и на исламистите и на комунистите.
43
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз нямам нищо на против, да водя четири пингвина, харем!
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мразете англо-саксония болшевики и ходете там да бачкате и да живеете, че в тази държава вече благодарение на вас живот няма.Мразят, ама само там бягат.Как пък един не избяга в Русия?
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Охх, от една страна мултикулти толеранс и гей бракове, от друга- шерият. Нито е да си Шарли, нито пък Шери. Няма живот, само едни нерви и ядове, пфу!
40
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Исляма не е европейската религия.Европа се е формирала под влияние на християнството.Пък и не само Европа.Целият свят се е формирал под влияние на християнството.Всички взимат пример от християнската цивилизация.Ако взимаха пример от исляма, сега щеше да е нормално във всеки град да ходи един мъж по града и да го следват 4 "пингвина".Щеше да е нормално навсякъде да има "пингвини",***,.фесове, фереджета, ибрици, маанета и фалшиво крещене от минарета.Слава Богу сега това е доста ограничено
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargЕдно е роман писан от писател, а съвсем друго писан от слугата му. Селско излиза.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargТОЗИ ПЪТ НЕ УСПЯХА
37
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕЗАВИСИМА ПАЛЕСТИНА!
36
4
 
8
 
! Отговори
ехото на Москва преди 9 години
Мюсюлманите не трябва да достигат западният свят,защото придобиват цивилизовани навици,виждат света в истинската му цялост и разбиват стереотипите им градени с векове и става невъзможно контролирането им чрез нашата диктатура.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХРИСТОС БЕШЕ ПРАВ!