Западът е на ръба на опасна криза, която сам предизвика

Проблемът с Русия не е в нейната сила, а в слабостта й
9 фев 2015 20:30,
201
Западът е на ръба на опасна криза, която сам предизвика
Снимка: Reuters, архив

Китайският философ Сун Дзъ е казал: "Стратегия без тактика е най-бавният път към победата. Тактика без стратегия е шумът преди поражението." В украинската криза Путин разгръща стратегия. Западът разгръща тактика, пише Лорд Ашдаун за в. „Индипендънт“.

Западът пропиля най-голямата стратегическа възможност в най-ново време, след като реагирахме на рухването на Съветския съюз не с дългосрочен план да приемем Русия сред нас, а като я потъпкахме с вашингтонско чувство за триумф и превъзходство.

Вместо да отворим вратите за стратегическо партньорство с Москва, ние пратихме още неопитни млади мъже от Харвардското бизнес училище да приватизират нейните предприятия и да я учат на западния начин на действие. Резултатът беше процъфтяване на корупцията, унижението от годините на Елцин и тромав опит да увеличим своята "победа от Студената война", като се стремим да разширим НАТО и Европа до самата руска граница. Тази глупост непременно щеше да доведе до последица и нейното име е Владимир Путин.

Проблемът с Русия сега не е нейната сила, а нейната слабост. Значителните енергийни приходи от добрите времена не бяха вложени в модернизиране на Русия, а бяха или пропилени у дома, или изнесени в чужбина от олигарсите за купуване на яхти и лондонски имоти. Сега руската икономика се олюлява под въздействието на падащите цени на петрола и западните санкции.

Населението рязко намалява. Продължителността на живота на мъжете, която е 64 години, поставя държавата на Путин сред 50-те страни с най-ниско ниво на обновление на населението в света.

Празните пространства на източните територии на Путин сега все повече зависят икономически не от руснаците, а от засилващо се нашествие на китайски малки предприятия и търговци. Като се прибави към всичко това вътрешната борба на Русия със сунитския джихадизъм в ислямските републики Чечения и Дагестан, не е никак чудно, че мнозина в Москва се тревожат за запазването на целостта на Руската федерация в дългосрочен план.

Именно това е проблемът. С една силна, самоуверена Русия би било по-лесно да се работи. Но една слаба Русия - при това слаба и ръководена от разчитащ на силовия подход лидер - не може да устои да не се разсейва с военни авантюри.

И така, сега сме изправени пред много опасна криза. Това, че отчасти ние предизвикахме тази ситуация, дава възможност да се обясни как сме стигнали дотук, но не подсказва какво би трябвало да направим по-нататък. Понеже Путин решава да отправи предизвикателство не само към суверенитета на Украйна, а и към самата основа, върху която почива мирът в Европа през последните петдесет години.

Когато свърши Втората световна война, Европа реши да сложи край на продължаващото от хилядолетие водене на военни кампании, движени от допускането, че големите сили имат правото да потискат свободите (дори съществуването) на по-малките държави, ако смятат, че те попадат в техните сфери на влияние. Вместо това в бъдеще мирът в Европа трябваше да се основава на принципите на сътрудничеството, мирното съвместно съществуване и правото на всички държави - големи и малки – да определят бъдещето си въз основа единствено на волята на своя народ. Като отрича това право на Украйна с аргумента, че тя е в сферата на влияние на Русия, Путин иска от нас да изоставим тези принципи. Ние не можем да го направим. Така че какво би трябвало да направим?

Нашият най-силен инструмент за влияние все пак са икономическите, а не военните средства. Санкциите оказват въздействие. Възможно е дори Путин да тласка ситуацията към пряк военен сблъсък в опит да намали икономическата болка. Затова първият елемент от нашата стратегия би трябвало да бъде търпеливо да следваме курса на икономическите санкции. Вторият е да продължим започнатото от Запада чрез канцлера Меркел и президента Оланд. Да продължим да полагаме усилия за мир въз основа на прекратяване на огъня и по-голяма автономия за Източна Украйна.

Това значи ли да няма пряк военен отговор? Да, освен ако НАТО не бъде пряко заплашена.

Значи ли да няма военна дипломация? Не. Правилната реакция на извършваното от Русия въоръжаване на украинските бунтовници е ясно да се покаже, че ние сме готови да направим същото за украинското правителство. Но не сега, не бързо и не наведнъж. Това, от което имаме нужда, е по-скоро процес, отколкото събитие. Да започнем по малко, бавно и неагресивно - например с комуникационно и разузнавателно оборудване. Постепенно да увеличаваме, когато трябва.

Всички тези усилия са необходими, но не са достатъчни. Ние още нямаме по-широка дипломатическа стратегия. Все пак пред очите ни стои такава, стига да можехме да я видим.

Западът не постига успех в Близкия изток срещу Ислямска държава. Ръководената от САЩ коалиция е твърде малка, твърде сунитска и й липсва международна легитимност. Това е област, в която нашите проблеми са проблеми и на Русия - ние може да бъдем заплашени от джихадисти, завръщащи се от бойното поле.

Но Русия е част от бойното поле. ИС няма да бъде победена само със западни бомби и оръжия. Тя обаче може да бъде победена от доста по-голяма международна коалиция, включваща Турция, Иран, а защо не и Русия. Това би подсилило нашата кауза с истинска дипломатическа и военна огнева мощ. И би предложило на Русия партньорство по въпрос, който я заплашва навярно дори повече от нас.

Както би трябвало да сме научили досега, винаги е неразумно да притискаш Русия в ъгъла - дори когато тя сама се е натикала там. Затова следването на балансирана политика, съчетаваща твърд курс за Украйна с предложение за партньорство срещу джихадистката заплаха, е доста смислено и вероятно даже е начало на стратегически, а не просто на тактически подход към украинската криза.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата работа е, че МУРИКАнците искат да си разположат съоръжения от противоракетния щит в колкото може по-голяма близост до МЕЧКАТА, (ICBM-ите има много по-голяма вероятност да бъдат свалени, ако се прихванат в начална фаза, скоростта е много по-ниска) а това на руснаците никак не им харесва.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама щом са решили ние нищо не можем да направим.Ето Путин разбра и каза газа заобикаля бойното поле България и става Турски газ.Това е положението.Кери и той каза,че ще се копае,ама дали с фирмата Шеврон,или с някоя фирма за производство на танкове,НАТО ще дойде да ни пази.
56
2
 
16
 
! Отговори
Ха ХА! преди 9 години
Вместо това в бъдеще мирът в Европа трябваше да се основава на принципите на сътрудничеството, мирното съвместно съществуване и правото на всички държави - големи и малки да определят бъдещето си въз основа единствено на волята на своя народ. Като отрича това право на Украйна с аргумента, че тя е в сферата на влияние на Русия, Путин иска от нас да изоставим тези принципи. А КОГАТО КРИМ ИЗРАЗИ ВОЛЯТА НА НАРОДА ИЛИ ДОНЕЦК И ЛУГАНСК ТОВА НЕ ВАЖИ СПОРЕД "ДЕМОКРАТИТЕ"?
55
2
 
20
 
! Отговори
капитански преди 9 години
По публикацията работи: Мария Нестерова...гьобелска пропаганда...народа не е ***...само защото си мълчи...не въвличайте бг в тая касапница...
54
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 9 години
До Анонимен73 А вие левите какви сте? Българи ли, патриоти ли, честни данъкоплатци ли... много гей порно гледаш приятелю, осъзнай се и осмисли живота си!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...да бъдат икономически слаби и зависими. Не с всички страни са успели да постигнат целите си, но за някои имат по-различни планове.
52
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди години един от фамилията Ротшилд е изрекъл поговорка, която може да е стара и да не е негова, но важи с пълна сила и сега, че за да победиш врага си, трябва да възпитаваш децата му. Това е залегнало в идеите на конспираторите срещу всяко добро на този свят. В една изповед от 1945 година на Алес Дълес, който е бил директор на ЦРУ през годините 1953 1961, с която казва точно това за манипулирането на народите с цел тяхното ограбване и поробване. По всички личи, че това се отнася за страни като Русия, България, бившите страни от соцлагера и някои други, към които САЩ имат интерес да бъдат
51
21
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
не знам за чуждите сайтове, ама тук само разни про Путинови *** сте се накацали...
50
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре почва статията,нопо-голяма тъпотия не съм чел!Тази "слаба"Русия дето се говори в статията има най-големия и добре подържан ядрен арсенал в света,нови ракетипостъпват буквално всеки ден,най-модерната ПРО C-400,и най силната армия в момента,това си го признават и Натовци!
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък проблема на България, че антикомунистите се появяват едва когато няма вече комунизъм и обикновено са бивши комунисти, сега демократични ястреби. Мдаа, българинът е генетично предразположен да бъде ***, а дежурното оправдание е , че сме малка държава.
48
2
 
30
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Не знам как на средно интелигентен човек може да му хрумне, че Русия е слаба държава. Държава, която владее една шеста от света, с много природни богатства.Която няма дългове. Може да живеят по-скромно, но нямат дългове.С най-много чиста природа и най-много запаси от питейна вода.Държава с 6600 ядрени ракети в пълна бойна готовност, 1млн войници и 60 млрд долара на година за отбрана.Държава, в която заплатата е доста по-голяма от европейска България....
47
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя малък *** да почне да си пое лекарствата
46
25
 
3
 
! Отговори
SS преди 9 години
До Анонимен61Утре,товарищ, ще вземеш да решиш,че и България е руска... марш на червения площад при вонящата мумия на пролетарския вожд!!!
45
8
 
8
 
! Отговори
проблем преди 9 години
Това ви е проблема на комунистите! Имате аргументи за войната, нямате аргументи за мира!За вас нещата са черно-бели! Ако не си с нас си против нас, ако не си бесепар си гербер, ако не си с Путин си с Обама, ако не си *** платен от позитано си ***, ако не си християнин си ***....Колко опростено, колко тъпо, колко уеднаквено, като конфекция!Кога вие комунистите ще се научите, че човечеството се състои от индивиди, всеки от които е различен, а не от електорални единици?
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 43:Чакай малко,кой и къде ще те хвърли?Успокойте се ,Българската армия е професионална.Единственият начин тези лордове да НЕ ни съсипят живота е да си гледаме семейството,ракията и да се разбираме със съседите,човекът с казана ви го каза.Иначе Босна и Херцеговина -втори дубъл,брат.Оцеляли сме през времето по този начин,майната и на Европа,Светът и т.н.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво ме брига мен Дън мяу мяу какво е измяукал?!Мутьо си гледа Империята,а Пергел си гледа турците в Германия.Важно е ние тук да си съживим Икономиката и то така,е да идват китайци,руснаци немци и американци и да дават по 10$ за 1 лев!
42
0
 
29
 
! Отговори
9/11 преди 9 години
В този свят всичко вече е лъжа егоизъм и алчност ! НАРОДЕ ???
41
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 44Бият се за родината си? На чужда територия? Без да са ги нападнали? Би ли го обяснил как става?Ние десетки години живяхме с натовски съседи и не се сбихме! А бяха заплаха за нас! Сега взаимно си гостуваме!Значи е възможно! А защо там не е?
40
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес на официално посещение в Египет пристигна празидента на РФ Владимир Путин. На летището той беше посрещнат лично от президента на Египет генерал Ал Сиси,като по този начин Ал Сиси показа огромната си почит към Путин. По всички улици на Кайро са поставени огромни портрети на Путин и хилядно множество изпълни улиците на египетската столица развявайки знамена на Русия и Египет.В египет ще се подпишат многомилярдни договори между Русия и Египет,
39
6
 
1
 
! Отговори
12345 преди 9 години
Програмата за СССРДанните за стойностното и натуралното изражение на спецификациите в програмата Ленд лийз са доста противоречиви дори и в съвременната руска историография. Например цифрите за общия дял на помощите във военния ресурс на СССР (в количествено отношение) възлиза на около 28-40%.Съществували са три основни маршрута за доставяне на военната помощ: през Северния Атлантик около 4 млн. тона, или 25% от всички доставки; през Южния Атлантик до Персийския залив и Иран - 4 млн. тона или 25%; през Тихия океан до далекоизточните съветски пристанища (главно суровини) - 8 млн. тон