Западът е на ръба на опасна криза, която сам предизвика

Проблемът с Русия не е в нейната сила, а в слабостта й
9 фев 2015 20:30,
201
Западът е на ръба на опасна криза, която сам предизвика
Снимка: Reuters, архив

Китайският философ Сун Дзъ е казал: "Стратегия без тактика е най-бавният път към победата. Тактика без стратегия е шумът преди поражението." В украинската криза Путин разгръща стратегия. Западът разгръща тактика, пише Лорд Ашдаун за в. „Индипендънт“.

Западът пропиля най-голямата стратегическа възможност в най-ново време, след като реагирахме на рухването на Съветския съюз не с дългосрочен план да приемем Русия сред нас, а като я потъпкахме с вашингтонско чувство за триумф и превъзходство.

Вместо да отворим вратите за стратегическо партньорство с Москва, ние пратихме още неопитни млади мъже от Харвардското бизнес училище да приватизират нейните предприятия и да я учат на западния начин на действие. Резултатът беше процъфтяване на корупцията, унижението от годините на Елцин и тромав опит да увеличим своята "победа от Студената война", като се стремим да разширим НАТО и Европа до самата руска граница. Тази глупост непременно щеше да доведе до последица и нейното име е Владимир Путин.

Проблемът с Русия сега не е нейната сила, а нейната слабост. Значителните енергийни приходи от добрите времена не бяха вложени в модернизиране на Русия, а бяха или пропилени у дома, или изнесени в чужбина от олигарсите за купуване на яхти и лондонски имоти. Сега руската икономика се олюлява под въздействието на падащите цени на петрола и западните санкции.

Населението рязко намалява. Продължителността на живота на мъжете, която е 64 години, поставя държавата на Путин сред 50-те страни с най-ниско ниво на обновление на населението в света.

Празните пространства на източните територии на Путин сега все повече зависят икономически не от руснаците, а от засилващо се нашествие на китайски малки предприятия и търговци. Като се прибави към всичко това вътрешната борба на Русия със сунитския джихадизъм в ислямските републики Чечения и Дагестан, не е никак чудно, че мнозина в Москва се тревожат за запазването на целостта на Руската федерация в дългосрочен план.

Именно това е проблемът. С една силна, самоуверена Русия би било по-лесно да се работи. Но една слаба Русия - при това слаба и ръководена от разчитащ на силовия подход лидер - не може да устои да не се разсейва с военни авантюри.

И така, сега сме изправени пред много опасна криза. Това, че отчасти ние предизвикахме тази ситуация, дава възможност да се обясни как сме стигнали дотук, но не подсказва какво би трябвало да направим по-нататък. Понеже Путин решава да отправи предизвикателство не само към суверенитета на Украйна, а и към самата основа, върху която почива мирът в Европа през последните петдесет години.

Когато свърши Втората световна война, Европа реши да сложи край на продължаващото от хилядолетие водене на военни кампании, движени от допускането, че големите сили имат правото да потискат свободите (дори съществуването) на по-малките държави, ако смятат, че те попадат в техните сфери на влияние. Вместо това в бъдеще мирът в Европа трябваше да се основава на принципите на сътрудничеството, мирното съвместно съществуване и правото на всички държави - големи и малки – да определят бъдещето си въз основа единствено на волята на своя народ. Като отрича това право на Украйна с аргумента, че тя е в сферата на влияние на Русия, Путин иска от нас да изоставим тези принципи. Ние не можем да го направим. Така че какво би трябвало да направим?

Нашият най-силен инструмент за влияние все пак са икономическите, а не военните средства. Санкциите оказват въздействие. Възможно е дори Путин да тласка ситуацията към пряк военен сблъсък в опит да намали икономическата болка. Затова първият елемент от нашата стратегия би трябвало да бъде търпеливо да следваме курса на икономическите санкции. Вторият е да продължим започнатото от Запада чрез канцлера Меркел и президента Оланд. Да продължим да полагаме усилия за мир въз основа на прекратяване на огъня и по-голяма автономия за Източна Украйна.

Това значи ли да няма пряк военен отговор? Да, освен ако НАТО не бъде пряко заплашена.

Значи ли да няма военна дипломация? Не. Правилната реакция на извършваното от Русия въоръжаване на украинските бунтовници е ясно да се покаже, че ние сме готови да направим същото за украинското правителство. Но не сега, не бързо и не наведнъж. Това, от което имаме нужда, е по-скоро процес, отколкото събитие. Да започнем по малко, бавно и неагресивно - например с комуникационно и разузнавателно оборудване. Постепенно да увеличаваме, когато трябва.

Всички тези усилия са необходими, но не са достатъчни. Ние още нямаме по-широка дипломатическа стратегия. Все пак пред очите ни стои такава, стига да можехме да я видим.

Западът не постига успех в Близкия изток срещу Ислямска държава. Ръководената от САЩ коалиция е твърде малка, твърде сунитска и й липсва международна легитимност. Това е област, в която нашите проблеми са проблеми и на Русия - ние може да бъдем заплашени от джихадисти, завръщащи се от бойното поле.

Но Русия е част от бойното поле. ИС няма да бъде победена само със западни бомби и оръжия. Тя обаче може да бъде победена от доста по-голяма международна коалиция, включваща Турция, Иран, а защо не и Русия. Това би подсилило нашата кауза с истинска дипломатическа и военна огнева мощ. И би предложило на Русия партньорство по въпрос, който я заплашва навярно дори повече от нас.

Както би трябвало да сме научили досега, винаги е неразумно да притискаш Русия в ъгъла - дори когато тя сама се е натикала там. Затова следването на балансирана политика, съчетаваща твърд курс за Украйна с предложение за партньорство срещу джихадистката заплаха, е доста смислено и вероятно даже е начало на стратегически, а не просто на тактически подход към украинската криза.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оптимистите учат английски, песимистите китайски, а реалистите да стрелят с Калашников.
37
5
 
18
 
! Отговори
тъпо бе преди 9 години
Мноооого *** статийка!
36
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато тук не пробутвате откровенна блудкава пропаганда като тази статия,то днес на срещата на вънщшните министри на евросъюза ,външния министър на Великобритания Филип Хамънд заяви,че след като правителството на Камерън е анализирало възможните последици от това на украйна да и бъде предоставено смъртоносно оръжие,Лондон е стигнал до извода,че това е много опасна маневра,която може да има непридвидими последици за Европа и ,че Великобритания няма да участва в тази авантюра на САЩ .
35
3
 
43
 
! Отговори
лъжи и наглост преди 9 години
Много лъжи на едно място в тази статия,а те знаем са от дявола,повтарям ОТ ДЯВОЛА."Путин е предизвикателство за мира който модерна Европа е основала".Кое е модерна Европа и мир в епохата"1984"?Чий проект е ЕС?Колко наглост и лъжи има в тази статия,ясно е кой е духовния и баща!
34
2
 
35
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Я, Марийчето Несторова да ми обясни какво означава "Русия сама се е натикала в ъгала" и "твърд курс за Украйна" обясни ми защото аз не съм начетан журналист и не ги разбирам тези неща, нещо пак ми намерисва на платена статия.
33
2
 
19
 
! Отговори
Мунчо казана преди 9 години
Меркел и Олан няма да решат въпросът.Каня Обама и Путин на гроздова и сланина с червен пипер.След втората ракия ще се прегърнат и разберат по мъжки.Каня ги в казана за изваряване на елексира.Тук са се сдобрявали много съседи, след дългогодишна вражда.
32
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците са готови за войната. Гледайте малко документална телевизия за Русия в момента и ще ви стане ясно. Някой от тях го виждат с очите си, други го проумяват с умовете си, но всички го чувстват в душата си. И знаят, че е въпрос на време. Както и ние го знаем! Единствената разлика е, че правдата е на тяхна страна, че ще се бият за семейството и родината си, а ние не знаем защо ще ни хвърлят във война срещу тях, не разбираме как се озовахме от другата страна на морала
31
2
 
6
 
! Отговори
Сорофил преди 9 години
Ако след Големия взрив планетите бяха се подредили по друг начин, може би щеше да е по добре !
30
38
 
4
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 9 години
РУСИЯ ИГРАЕ ПО РЪБА НА НОЖА---ЗАЩОТО УКРАЙНА НЕ Е В НАТО!ВЛЕЗЕ ЛИ УКРАЙНА В НАТО -----ПУТИН ШЕ ХОДИ НА ПУТИНСКАТА СИ МАЙКА...ТОВА МУ Е ПРОБЛЕМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАТОВА И ПОТДЪРЖА КОНФЛИКТА.....
29
3
 
30
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Авторът е забравил нещо много съществено - Косово. Там, под диктата на САЩ, и то със съдействието на западна Европа беше нарушен принципът да не се прекрояват границите на европейските държави. Украйна е само повторение на тоя западен сценарий.
28
1
 
9
 
! Отговори
Историята се повтаря преди 9 години
Преди време Иран и Ирак натрупаха финансови ресурси от продажбата на петрол и се почувстваха много силни т.е. самозабравиха. Пуснаха им една муха, а на тях не им трябваше повече и започнаха да се избиват. Е не можаха да се избият, но обедняха. Е историята поне отчасти позната ли ви е? Следва въпросът: Някой в този момент би ли посмял да наложи санкции на Китай? Отговорът е предизвестен! Но защо?...Историята още не е завършена! Да му мислят икономически-слабите!
27
2
 
2
 
! Отговори
ВР преди 9 години
Защо трябва с подменяте заглавието на оригиналната статия? За да звучи по-про руско ли? И защо не направихте малко журналистическо усилие, за да видите повече от либерал-демлкратическите възгледи на Лорд Ашдаун?
26
3
 
21
 
! Отговори
Сорофил преди 9 години
Много целенасочена и провокативна статия с последствена логика.Какво трябвало, когато е било и т.н .Русия била слаба притисната в ъгъла и затова й е позволено всичко, дори и да заграбва територии, избива хора и не признава никакви договори и споразумения, понеже не била интегрирана от запада ХАХАХА, а дали може и иска това е друга бира пффф.....бегай !!!
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лорд Ашдаун,сещам се за вица за висшето образование на лорда,нали, минимум 3 висши на него,баща му и дядо му.Не подценявайте точно този лорд:спряган за служител на МИ 6,бивш военен,експерт по индокитай и балканските проблеми,бивш губернатор на Босна иХерцеговина говорещ за 50 годишен европейски мир?!?Начинът ,по който разфасоваха Югославия е достоен да смрази кръвта на всеки балканец.Считайте,че ако нашите управляващи се отклонят на йота от волята на тези,България щебе разпарчетосана на анклави.
24
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците се опитват да водят война за наша сметка, за да не им пропадне икономиката. А най-извратеното е, че се опитват да накарат славянските народи да се избият един друг. Братоубийствена война! Защо им го позволяваме? Като искат война да си направят една на тяхна територия и да си умират те!
23
1
 
19
 
! Отговори
W преди 9 години
Цел е Русия да не пречи за изтриване на иранците от картата,после и на нея ще дойде реда,като я изправят срещу Китай,стари номера повтарящи се от историята,няма фаворити освен тези,които се кланят на сатаната и "тайните му учения"с Богу хулното твърдение,че са дадени от Всемогъщия.
22
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като изключим Германия и Франция (които вече се пробваха да унищожат изостаналата, варваска и недемократична Русия, така де тоя филм вече са го гледли) никой друг от Запада не си дава сметка с какви хора са се захванали. Русия никога не е достаатъчно силна, но никога не е толкова слаба, колкото изглежда! И най-вече обикновените руснаци - те печелят войните, а не Путин. А тази война руснаците ще я спечелят дори въпреки Путин. Просто не могат да си позволят да загубят!
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви са тези свободни съчинения? Глупости на търкалета. Измисляте си факти.
20
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много си подценявате читателите с плоската пропаганда! Обидно е някак си.
19
3
 
15
 
! Отговори
V преди 9 години
Целта е световно луциферианско правителство и световен окултен тип комунизъм със световна луциферианска религия,който още не го знае но изчислява номери,валути,дребни факти да се запита защо има мозък в главата си,наистина.Луцис тръст показва как света се готви за излизане на "световния учител на мъдростта",ние християните знаем,че света се готви за излизане на антихриста,Русия трябва да е част от усилията и да се приобщи за целта.Исус е Господ и ще унищожи злото и духовното слугинство на сатаната.