Руската ядрена заплаха – много шум за нищо

Заканите на Путин ще доведат до по-модерна американска армия
22 юни 2015 20:26,
524
Руската ядрена заплаха – много шум за нищо
Снимка: Reuters, архив

Щом напрежението скочи, президентът Владимир Путин всеки път размахва ядрената заплаха - добре обмислена стратегия за сплашване на Запада, която прикрива военното изоставане на Русия и всеки момент може да влоши нещата, ако истерията надвие разума, пише Франс прес.

Когато анексира Крим, господарят на Кремъл заяви, че е готов да посегне към ядреното оръжие. До края на годината той ще снабди руските стратегически сили с 40 нови междуконтинентални ракети. Редовно обещава и да разположи ракети с малък обсег "Искандер" в Калининград до самите врати на Европейския съюз.

"Всеки тълкува превратно намеренията на другия и по-специално Москва. Има реална опасност Русия да отвърне на атака, съществуваща само в нейното въображение", смята Кадри Киик, експерт от Европейския съвет за външни отношения във Вашингтон.

Едва-що разбулени в понеделник от "Ню Йорк таймс", американските планове за базиране на танкове в Източна Европа предизвикаха на другия ден изявлението за 40-те ракети, което тутакси разтревожи Запада. "Неоправдано и опасно" нарече в отговор това решение ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "Никой не иска да се върнем към Студената война", добави шефът на американската дипломация Джон Кери. Пазете се от "ескалация на думи, а после и с действия", предупреди Берлин.

Путин обаче не казва нищо ново с войнствената си поза - Русия вече 15 години модернизира своите ядрени сили, без изобщо да наруши договора СТАРТ за съкращаване на стратегическите въоръжения. Федерацията се сдоби през 2014 г. с още 38 балистични междуконтинентални ракети, предвижда тази година да купи 40, но и да свали от въоръжение 72 твърде остарели. В крайна сметка това ще намали сухопътния й арсенал (близо 300 ракети), заявява Игор Сутягин, военен експерт по руските проблеми от Кралския институт на обединените въоръжени сили (RUSI) в Лондон.

Както сочат данни, разменени в рамките на новото споразумение СТАРТ от 2010 г., руската армия е разполагала в края на 2014 г. с 528 носители на ядрени заряди, монтирани в подземни шахти, на подводници или бомбардировачи, срещу 794 в САЩ. Следователно е твърде назад от целите, посочени в СТАРТ, който предвижда през 2018 таваните да се понижат до 700 броя.

Защо Москва размахва червен плащ пред Запада?

Защо тогава Кремъл вдига толкова шум? За да сплаши възможно по-силно хората на Запад, да всее разцепление и да ги предпази от съблазънта да използват сила в момент, когато се трупа напрежение между двата лагера, смята експертът.

"Единствените властови инструменти, с които разполага Русия, са военни - това са "спецназът" (специалните части) и ядрените сили. Но няма как да заплаши света със "спецназ". Значи остават ядрените оръжия", обяснява Сутягин. Русия използва и положението си на единствена ядрена свръхдържава наред със САЩ, за да прикрие по-добре слабостта на своите обикновени въоръжени сили. Посланието е предимно политическо - "имаме атомни оръжия, не го забравяйте", но самата заплаха да бъдат употребени вече носи рискове, признава Сутягин.

Руски стратегически бомбардировачи и ядрени подводници изникват пак и пак до самите брегове на натовски държави и в Черно море, влизайки в допир с "противникови" сили. Опасността от злополуки съответно нараства.

"В крайна сметка никой не го желае. И двата лагера са наясно, че ако стигнат до военна конфронтация и всеки притежава ядрена мощ, последиците ще са драматични за всички", посочва Джефри Манкоф, експерт от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Размахвайки червения плащ, Владимир Путин доказва правотата на всички вашингтонски босове, нежелаещи да загърбят старите си рефлекси от времето на Студената война, с риск да засили оръжейната надпревара. "Той осигурява доводи на онези в САЩ, които пледират за по-бърза и по-амбициозна модернизация на американския арсенал", коментира Камий Гран, директор на Фондацията за стратегически изследвания в Париж.

Тревога сред експертите буди не толкова междуконтиненталната заплаха, доста слабо вероятна, колкото ракетите със среден и малък обсег (под 5500 км). Подозира се, че Москва е изпробвала крилата ракета в нарушение на договора от 1987 г., който забранява ядрените оръжия със среден обсег в Европа.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 414Бандеровец нацист!Украйна ви я подари Хрушчов!Колко деца избихте?В Одеса колко цивилни млади хора изгорихте?Твоите лидери са оцапани с кръв !!!И междо другото ядете такъв бой че не можите да паднете на земята!
166
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 8 години
Долу, гледам, вече сте навъртели 417 "коментара". Тъй като темата е военна, това показва, че голяма част от тук "коментиращите" са ФУРАЖКАДЖИИ на държавна и частна служба. И в двата случая, те КРАДАТ работно време. А за глупостите, които драскат, няма смисъл да говорим. Апропо, голяма част от тях са с ПОВРЕДЕНО КОМУНИСТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ. Не че некомунистическите фуражкаджии са точно върха на мисълта. И ДА, простотиите на Путин ПОМАГАТ НА АМЕРИКАНСКИЯ ВОЕННОПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС за ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ.
165
3
 
10
 
! Отговори
vale преди 8 години
От статията става ясно едно,Руската информационна война се води от западните медии.
164
9
 
16
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Кой вдига шум? Русия или НАТО кой докарва танкове даже и у нас. Кой? с всеки изминал ден се доближава до руските граници. Кой? въоръжава Украйна. Кой? плаши че Русия щяла да напада прибалтийските държави.Крадеца вика дръжте крадеца.
163
0
 
1
 
! Отговори
Ууууу преди 8 години
брех колко много коментари по тази тема..."Аз знам че нищо не знам"
162
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бог да пази Русия! Поживьом-увидим.То и на този ден преди много години една друга армия беше мното модерна и технична ,а руското знаме се развя над Берлин.Вече го чакам над друга столица!Чакам го,бе хора!!!Омръзна ми от гейропеизъм и разруха,от цинизъм и вандали!И от *** също.
161
1
 
5
 
! Отговори
до 406 преди 8 години
Бил ли сте в казармата ?
160
2
 
6
 
! Отговори
ми да преди 8 години
403 *** обикновен за 2 лв
159
2
 
9
 
! Отговори
ПЕРХИДРОЛ преди 8 години
403 е обикновен плагиат.Влизам в тоалетната,той изскача и от тоалетната чиния .Неспасяем случай.
158
10
 
18
 
! Отговори
duhku4e преди 8 години
До Американецътмного си Заблуден.Влез в сайтове и виж какви оръжия притежават руснаците и после ги сравни с тези на любимците ти.............жив и здрав!
157
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Едно време границите бяха затворени да не избяга някой от рая, сега след като са отворени се вижда тенденцията. Хората отиват в лошия запад , а от ИТАР-ТАСС се опитват да ни убедят колко лошо било там. Така беше и преди..."Това е абсолютната реалност !Колегата много точно го е казал.бих добавил, че руснаците нищо качествено не могат да произведат, освен устройства за убиване на хора... нищо друго! Нямате нищо руско в ежедневието си, не купувате руски маратонки, коли, телефони, лаптопи и т.н
156
13
 
16
 
! Отговори
duhku4e преди 8 години
Всичко това е заблуда на противника.Руснаците отдавна са изградили бази в космоса,а пускат малко неизвестни на хАмерицанците,че виждате ли ние сме слаби и се разоръжаваме,а всъщност те са свръхсила в космическото пространство и Америка може само да ги диша!Руснаците винаги са били Свръхсила #1 в света,и след 2-та световна имат едно на ум,няма да оставят някой си чичо Сам да има надмощие!!.............
155
3
 
1
 
! Отговори
До391 преди 8 години
Дано по скоро да ги маркират за да купувам само такива!
154
6
 
8
 
! Отговори
доган преди 8 години
колеги трябва да си лягям ако съм убидил някой пардон.разни хора разни идеали кво да се прави едни харесват бяло друге черно но няма ли единодушие сплотеност задружие и обмисляне на проблемите които са общи за всички и т които не се бяга а се разрешават е тогава ни спукана работата което значи алах корусун [бог да пази] ААМИН
153
2
 
4
 
! Отговори
доган преди 8 години
о мерси.имено там е проблема.а аз съм патриот не допринасям кой знае с кво но наливам парите си в бг и очаквам да отидат по разпределение но уви
152
3
 
7
 
! Отговори
доган преди 8 години
именно за товя ти говоря цяла вечер.аз съм турчин но не дпс и герб....българия потъва
151
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и добрият запад има миноси но нека си останат за мен лека ви нощ
150
7
 
34
 
! Отговори
cecko2497 преди 8 години
Значи....не съм фен нито на Русия, нито на Сащ, Америка е по-готина за живеене от Русия като цяло, обаче тая статия е пълна, ама пълна простотия, Русия в момента не е агресор, Русия не е СССР, не сме 1980-та година..и го казвам като човек, който въобще не е русофил.
149
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на никой не налагам просто правя сравнение и си прав на кйто не му изнася да бега
148
3
 
5
 
! Отговори
доган преди 8 години
да приятелю аз отдавна съм в чужбина.но ми е жал за бедните в бг