28-те, които оформиха 2016 г. Къде е българската следа?

И ний сме дали нещо на света, би възкликнал истинския родолюбец!
Обновена: 7 дек 2016 20:37 | 7 дек 2016 20:36,
27
28-те, които оформиха 2016 г. Къде е българската следа?
Снимка: архив Reuters

След тази напрегната година, кой знае какво ни чака през 2017 година!? С тези думи списание "Politico" започва обзора си "Politico 28" - влиятелни личности от 28 страни, които са ключови за политическата и обществена среда през годината.

Сред тях са хора от политиката, бизнеса, медиите и изкуствата. Номинациите са от читателите, а редакторите преценяват и обсъждат кои са достойни да влязат сред 28-те, които оформят нашия свят. Да си на влиятелен пост никак не помага - и тази година, както и през 2016 г., Ангела Меркел не е сред тези личности.

Миналата година начело на списъка беше Виктор Орбан, министър-председателят на Унгария. Заслужи си тази позиция като първият от надигналата се вълна националисти и популисти в Европа. За миналата година българският представител в тази класация е била евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова.

Тази година начело е обратният пример: Лондонският кмет Садик Кан, чиято центристко-либерална пропаганда и произход представляват алтернатива и отговор на вършеещия популизъм и национализъм. Случайно или не, в списъка на 28-те има трима кметове и Садик Кан е един от тях, което само по себе си показва колко важни са градоначалниците.

Българският принос в тази класация е Ирина Бокова. Защитници на най-значимите културни забележитолности си отдъхват с облекчение, когато тя не успява да се пребори за поста генерален секретар на ООН, пише "Politico".

С този си отказ Ирина Бокова остана начело на UNESCО и ще продължи работата си по опазване на световното културно наследство и борбата за справедливост с онези, които крадат, оскверняват или унищожават културни забележителности.

Когато 62-годишната Бокова застава начело на UNESCO като първата жена генерален директор изглежда, сякаш нищо в живота й не е я подготвило за новата ситуация.

Родена по време на комунизма, като дъщеря на главния редактор на вестник "Работническо дело", привилегирована в режима като дъщеря на един от соцдейците, по-късно тя учи в Московския държавен институт за международни отношения. След разпада на СССР прави кариера като социалист - член на парламента, посланик във Франция и Монако, както и заместник-министър на външните работи.

В UNESCO Бокова повежда усилията да бъдат наказани онези, които унищожават световното културно наследство. През 2015 г. тя използва първа термина "културно прочистване", за да опише системното разграбване и унищожаване, което извършва "Ислямска държава" в Палмира и на други места в Ирак и Сирия.

Унищожаването на културното наследство е военно престъпление още от създаването на Международния наказтелен съд, но Бокова превръща думите в дела.

През септември Международния наказателен съд в Хага даде 9-годишна присъда на Ахмад ал Факи ал Махди, лидерът на ислямска екстремистка бригада, която е унищожила джамия. Това е първата подобна присъда за военно престъпление срещу религиозни или исторически сгради.

"Войната срещу екстремизма трябва да бъде водена и на бойното поле на културата, образованието и медиите", написа Бокова след като присъдата беше прочетена.

Докато унищожаването на културни ценности продължава в Йемен, Либия и Сирия, този случай създава прецедент за по-нататъшни действия.

На второ място в класацията на "Politico" е Фрауке Петри - съоснователката на антиевропейската партия "Алтернатива за Германия".

В класацията намира място и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, на седмо място. Веднага след него е Фредерика Могерини. От Унгария пък е излъчен Джордж Сорос, който е на 10-то място в класацията. А ние къде сме? Ирина Бокова е на 23-та позиция. Догодина ще видим кой от България, а кое място ще достигне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
залпът на Аврора преди 7 години
Путин ще награди таварищката Бокова с почивка в Крим и разходка с танк
16
0
 
4
 
! Отговори
дъщеря на убиец преди 7 години
КОМУНИСТ е моят татко КОМУНИСТ ще съм и аз Ах, само да порастна пък вижте ме тогаз Ще ЛАПАМ като татко НАРОДНАТА ПАРАИ ЛЪЖИ ще пращам в градчета и села.
15
2
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Значи излиза че ако не се гордея с Бокова тогава не съм родолюбец? Така де, нищо че се гордея с Левски, Ботев, безбройните българи жертви за свободна България, Отец Паисий, Вазов и всички поети и писатели които тази страна е дала на света и пр. Но щом не се гордея с дъщерята на комунист убиец тогава ясно е че съм се заблуждавал по отношение на това какво означава истински родолюбец. Еми другари щом Вие сте по-големите родолюбци продължавайте да бъдете аз пък няма да бъда поне по вашите критерии.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Komunistite ot gerb se opitaha da smajat komuniskata bokuva no ne uspaha selenkata stalenka s nsrodnsza nodia v kufara isliji zala bg blagodarenie na pred. Na gerb no bokuva uspja neka da doide v bg s radev da opravat tsha psola4 uj demokrati sasipaha bg unijivat bg pensioner. Inijavat mlafite hora s 460 lv 230 eur.komunistite gerb bsp pf reform. Dps. Vsimat komisioni fa imat uj na dezata im milioneri stanaha no sa naroda nola pri fala s metroto fandakova trabva da se maha nekadarnizi v nc
13
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Благодаря за "изчерпателната"информация относно Ирина Бокова -запомних комунистическа фамилия,дъщеря на гл. редактор на Раб.дело.-сиреч заклета комунискаПравя асоциация -г-жа Бъчварова -дъщеря на гл. редактор на в-к Отечествен фронт-комунистическа фамилия,евроатлантичка, антикомунистка,демократка.Значи едната останала верна на семейството и идеите си работи за България в съвременните условия,другата -какво ще кажете за другата -демократката!!!!!!!
12
13
 
2
 
! Отговори
ех... преди 7 години
Щом Ердоган и Бокова са в класацията........ повече от ясно....Политико, Политико, трябваше Италия да бъде 45 години под "съветска власт', за да разберете "що е социализъм...да не говорим за съветски тероризъм...(СВ.НЕДЕЛЯ 1925г.)
11
1
 
4
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
До Анонимен Лъжец гааден- защо сте жив, ако сте мачкан!!
10
2
 
18
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Авторке, стига злоба и омраза към най издигнатата българка в света- Тръмп иде
9
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм родолюбец,но не навиждам комунистическите мухоморки и техните деца.Стига ни навирахте в очите такива.Ние помним и няма да забравим гаврата на тоя режим,който ни мачка 70 години.СТИГА!
8
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До С.И с какво е успяла?Когато комунистите фалираха държавата,тя беше министър.в кабинета на ВиденовИ какво направи?Покри се във Франция,като посланик.Комунистите,винаги са намирали начин да избягат от отговорност,когато стане напечено,или стават посланици или консули в други държави и си трупат милионите,а вие се изяжте тука,заради една баба,милиардерка,та сте седнали да и плачете и да се жалвате.
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англия, никога нямаше да дадат глас за Бокова ,заради гафа на.Първанов в Аржентина.Той си мисли ,че англичаните са като нашия народ,да го унижаваш и да забрави.Не им е виновен Борисов,че БСП и Първанов,като президент направиха гаф след гаф,макар,че направиха всичко възможно да потулят случая.Другото,което е ООН,не е като някоя руска организация,да подминат обстоятелствата,че Бокова е чедо на комунистическа терористична организация с убиеца- баща!
6
0
 
4
 
! Отговори
+ преди 7 години
Истинският родолюбец би използвал пълен член :)
5
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че Бокова я има в някакво списание на мен като българин и на милиони като мен нени грее. Тя като кариеристка се е реализирала. За нея е успех. От малка е набарала дамара благодарение на БКП.
4
12
 
13
 
! Отговори
Ани преди 7 години
То беше пропаганда, то беше чудо. Трябваше да е жена, да е от Источна Европа, само дето не ни казваха че Баба Ванга така е казала . . .Бокова не живее в България, но може пък да се е сетила че е Българка.Поне доколкото е родена в България.Или кой знае. Докато я изберат, пък после . . .
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До3 Да касетата наистина беше фалшификат ,но първо преди да види бял свят обиколи 2-3 посолства. А истинските думи П.Младенов ги каза,,По добре да дойде Станко/Станко Тодоров ,тогавашен председател на Народното Събрание.
2
9
 
32
 
! Отговори
С преди 7 години
А Борисов предаде най успялата българка по най-долният начин пред очите на цяла България и унизи държавата прд света,после се чуди защо загуби изборите!
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а Сталинка? къде е Сталинка?