1950-1953 г.: САЩ изравниха със земята Северна Корея

"Бомбардирахме всичко, което се движеше" - загиват 20% от населението
5 сеп 2017 21:30, Елка Василева
417
1950-1953 г.: САЩ изравниха със земята Северна Корея
Снимка: архив, Reuters

От шест десетилетия насам режимът в Северна Корея пълни главите на хората с омраза към САЩ. Пропагандата функционира отлично заради колективния спомен за Корейската война, когато САЩ изравняват Северна Корея със земята.

Много неща липсват в Северна Корея. Но това го има в изобилие и функционира безотказно: пропагандата. Още в детската градина се насаждат омраза към САЩ и страх от "империалистическия агресор" във Вашингтон.

Тази пропаганда функционира отлично, защото се позовава на колективния спомен за Корейската война. Тази война и до днес определя живота и светогледа на севернокорейците, включително и поради факта, че още не е приключила - мирен договор няма, от над шест десетилетия насам е в сила само военно примирие, пише Дойче веле.

Началото

На 25 юни 1950 година севернокорейските войски преминават 38-ия паралел. С нахлуването си Пхенян цели да предизвика повторното обединение на Корейския полуостров.

Казано в прав текст: Северна Корея сама предизвиква началото на тази война.

Но когато сега американският президент Доналд Тръмп заплашва съвсем недвусмислено, че Северна Корея щяла "да се сблъска с неща, които изобщо не е смятала за възможни", това се вписва много добре както в пропагандата на Пхенян, така и в колективния спомен за събитията отпреди над шест десетилетия.

А когато американският министър на отбраната Джеймс Матис обвинява севернокорейското ръководство, че "унищожава собствения си народ", пропагандата отново съживява болезнената национална травма. Защото между 1950 и 1953 година севернокорейците вече веднъж преживяха унищожение.

Навремето американските бойни самолети бомбардират Северна Корея в продължение на цели три години. Без изобщо да мислят за цивилното население, както твърди американският историк Брус Камингс, окачествил действията на САЩ като военно престъпление.

"Имахме пълно превъзходство, бомбардирахме всичко"

В онези години американците хвърлят над Северна Корея повече бомби и напалм, отколкото в битката срещу Япония през Втората световна война.

По време на бомбардировките загиват 20 процента от цялото севернокорейско население, твърди генерал Къртис ЛеМей, който по време на Корейската война командва американските ВВС. В интервю от 1984 година той казва следното: "По един или друг начин изравнихме всеки град със земята. Също и някои градове в Южна Корея. Разрушихме дори град Пусан. По невнимание".

Подобна оценка прави и бившият американски външен министър Дийн Ръск, който по време на Корейската война отговаря за Източна Азия: "Между 38-ия паралел и китайската граница бомбардирахме всичко, което се движеше. Имахме пълно превъзходство във въздуха и изравнихме Северна Корея със земята".

А в интервю от 1954 година главнокомандващият съюзническите войски генерал Дъглас МакАртър изразява съжалението си, че не е получил разрешение да осъществи плана си за приключване на войната в рамките на десет дни. Този план предвиждал хвърлянето на "30 до 50 атомни бомби".

Освен това генерал МакАртър искал да превърне границата на Северна Корея с Китай в непроходима зона, като я опаше с петкилометров пояс от радиоактивен кобалт. Целта била да бъде осуетена по-нататъшна подкрепа за Северна Корея от страна на Китай. В крайна сметка обаче ООН и американското външно министерство отхвърлят плана на МакАртър.

Нечовешки жестокости

Към нелицеприятните исторически истини, които на Запад отдавна вече са забравени, но в съзнанието на севернокорейците са живи и до днес, спадат и масовите кланета. Като това в Но Гун Ри. Както стана ясно през 1999 година, американски войници са избили на това място стотици цивилни граждани, тръгнали да бягат от военните действия.

Още по-жестоки са антикомунистическите чистки, които провежда южнокорейската армия. Непосредствено след началото на войната са избити хиляди истински или просто предполагаеми комунисти и симпатизанти на Северна Корея. Със знанието и пред очите на американските офицери. Тъй като са засекретени десетилетия наред, докладите и снимките от тези престъпления виждат бял свят чак през 2008 година.

Т.нар. Комисия за помирение, назначена от бившия южнокорейски президент Ро Мо Хюн, изчислява броя на жертвите на най-малко 100 000 души. За много от тези кланета неправомерно са обвинени севернокорейците. Но в интерес на истината трябва да се каже, че те също са провеждали кървави чистки.

 


417
Още по темата: САЩСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пичове, не подкрепям САЩ, но твърдя че те са благоразумните в наши дни. Да, много са агресивни, и има защо. Сега си представете Северна Корея, Иран, Китай, Афганистан, някоя от Африканските държави, Либия, Сирия или Судан какво биха направили ако притежаваха мощта на САЩ или Русия, а след това си представете как бихте се чувствали под режима на някои от тези страни. Лошото е че има още време докато агресията в цялото човечество изчезне и станем мирен човешки род..
270
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Александра
Изперкала си хептен,сестро...знаеш ли колко ядрени опита са извършени?Стотици.Торнадо вика,сиромашката...смях.
269
7
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Северна Корея нападна Южна с помощта на Китай и се се серето


И бяха наритани здраво от САЩ!
268
1
 
5
 
! Отговори
Александра преди 1 година
До #336-333#

Ще ПОДЧЕРТАЯ още веднъж эа непросветените в тоэи сайт!!! При евентуален ядрен вэрив, няма да пострада само Америка!!! Това което може да се случи с голяма вероятност, е иэтичане на атмосферата или част от нея в реэултат на гигантско торнадо!!! И част от эемната атмосфера може да бъде иэхвърлена в Космоса!!! При торнадото се раэвива мощен АНТИГРАВИТАЦИОНЕН ЕФЕКТ!!!
267
2
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА! преди 1 година
За Сев.Корея знаем това, което американските и европейските агенции искат да знаем. А там всичко е пропаганда и хибрид.
Защо един ТВ екип от независими журналисти (само да не е Ризова - тя е поръчкова) не отиде там и честно да отрази всичко - и доброто, и злото- Да поговори с хората, да покаже техния начин на живот
Щото ние знаем как живеят там хората само от писанията на американскката пропаганда, които естествено не могат да бъдат верни.
266
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЛЕКСАНДРА, И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ОТСТРАНЯТ?
СИГУРНО ЗАЩОТО ВЪРТИ ТРЪМП НА ЧЕВЕРМЕ И НЕА ИСКА ДА СЕ ПОДЧИНИ?
(;както се подчиняват нашите политици-проститутк)
265
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
москва трябваше да изравнят
...............................
АМА ВЗЕХА, ЧЕ ИЗРАВНИХА СОФИЯ
264
2
 
6
 
! Отговори
САЩ-ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО преди 1 година
От шест десетилетия насам режимът в Северна Корея пълни главите на хората с омраза към САЩ.
............................
Защои режимът? Те самите САЩ със зверствата си са си навлекли омвразата на сев.корейците.
Впрочем, САЩ никой народ не ги обича, защото те са убивали по цял свят и никъде не са донесли нещо добро.
263
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Александра
Както отстраниха Кастро за 48ч :)
262
9
 
3
 
! Отговори
преводач преди 1 година
от руски или от севернокорйски е преведена статията ?
261
9
 
6
 
! Отговори
Александра преди 1 година
До #299-300#

Севернокорееца трябва да го ОТСТРАНЯТ, эащото явно личи, че е ЛУД!!! Всяко едно раэуэнаване може да му види сметката эа 48 часа!!!
260
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава тези 20% не загиват,а бягат в Южна Корея,подплашени от "убавините" на хомунизма и геизма.
259
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тия същите, избили милиони само в Корея и Виетнам, както и техните западноевропейски васали ни набиват от 20 години насам как злите сърби били извършили геноцид в Сребреница, избивайки 8 хиляди бошняци (които първо бяха 2-3 хиляди, ама с времето "стават" все повече). Да не говорим, че вече има различни данни как точно са се стекли там нещата. Но хайде, нека да е било така и сърбите да са го направили. А милионите от другата страна? Кое е геноцид? Има ли демократични бомби?
258
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 327: Дали???
257
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 322
Искали са, но вече са знаели, колко много бият руснаците! Какво щеше да стане, когато съветските височинни изтребители наскочат на тромавите В-29? Всички щяха да бъдат свалени, а руските танкове щяха да стигнат Атлантика! За това се иска д.уп.е!
256
4
 
13
 
! Отговори
Volen siderov преди 1 година
Amerika da srinat
255
1
 
2
 
! Отговори
Volen siderov преди 1 година
koi te osvobodi be shmatko
254
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боли ме шашката за хипервентилирания комунист и дядката от америка.
253
3
 
27
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Се да можеше тоя луд кореец да изравни САЩ със земята и войните по света ще приключат
252
41
 
14
 
! Отговори
емил преди 1 година
До пущиняк/путиняк
Ако САЩ не ги спрат сега,утре милиони ще загинат.Дебелото ще продава атомно оръжие на всеки сатрап като него и целият свят ще плане във войни УМНИКО.А ако САЩ не ги спрат,никой друг няма да може и да иска-понимаеш рушняк?