Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?

КНДР разработва балистични ракети по-бързо от очакванията
7 сеп 2017 22:22, Златко Желев
150
Ще свали ли Тръмп ядрената летва? Ще нападне ли Пхенян?
Снимка: Reuters

На 3 септември 1949 г. "душещ самолет" на военновъздушните сили на САЩ събираше проби от въздуха над руския полуостров Камчатка, когато откри доказателства за радиоактивност, потвърждаващо, че опустошеният от войната СССР е изпробвал ядрено устройство. Съветското изпитание на 29 август 1949 г. беше извършено по-скоро от очакването.

Започвайки от взрива на полигона Тринити в Ню Мексико на 16 юли 1945 г., базовата наука на ядрените експлозии е на повече от 72 години - с три години по-възрастна от Северна Корея. Технологията за балистични ракети е на над 60 години.

Проблемите на миниатюризацията на ядрените бойни глави с цел монтирането им на ракети и гарантирането, че бойните глави ще оцелеят по пътя към мишените, не са достатъчни, за да обезсърчат една страна, решена да се сдобие с ядрен арсенал - помислете за Пакистан, чийто годишен доход на глава от населението е по-малко от 2000 долара.

Северна Корея има арсенал и разработва междуконтинентални балистични ракети по-бързо от очакванията, с демонстративно пренебрежение към призивите на САЩ. На 2 януари новоизбраният президент Доналд Тръмп разпали риториката, подготвяйки за употреба своята тежка артилерия - удивителен знак - за да напише туит за обещания севернокорейски тест на междуконтинентална балистична ракета: "Това няма да се случи!" То се случи.

Най-дръзкото действие на Северна Корея, изстрелването на ракета над Япония, беше извършено седем дни, след като държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън похвали "сдържаността" на Пхенян.

Сигналите от Северна Корея не включват заплетена семиотика: тя иска глобален ядрен обхват и както пише сп. "Икономист", неприятните опции пред света са малко вероятната (продуктивни преговори), слабата (налагане на още санкции) и ужасяващата (изпреварващи военни действия). За последната няма ясна линия, но може да се направи разграничение, колкото и да е непрецизно, между изпреварваща война и превантивна война.

Първата е самоотбрана в отговор на ясна и непосредствена заплаха - отблъскване на акт на агресия, която може да се сметне за предстояща с разумна степен на увереност. Второто са предварителни действия - и, нека да бъдем честни, проява на агресия - целящи да се предотврати ясна и непосредствена заплаха.

Когато заплаши Северна Корея с "огън и ярост, каквито светът не е виждал", дали Тръмп заплашваше да премине ядрената граница? Това вече е било обмисляно по отношение на Северна Корея.

Бившият ген. Дъглас Макартър, уволнен за неподчинение от президента на САЩ Хари Труман, представил на новоизбрания тогава президент Дуайт Айзенхауер меморандум по въпроса "как да се прочисти Северна Корея от вражески сили".

"Това може да бъде постигнато чрез атомни бомбардировки на местата на концентрация на вражески военни сили и обекти в Северна Корея и разпръсване над обширни площи на подходящи радиоактивни материали, страничен продукт от ядреното производство, с цел да се прекъснат важни вражески линии за комуникация и снабдяване..."

Макартър е преценил много погрешно Айзенхауер, чийто биограф Джийн Едуард Смит казва, че когато научил за теста в Ню Мексико на Конференцията в Потсдам (от 17 юли до 2 август 1945 г.) - там за първи път научава за новото оръжие - "той беше потресен" и "беше единственият в Потсдам, който се обяви против използване на бомбата". Смит пише: "Като президент, Айзенхауер на два пъти получи препоръки за използване на бомбата от своя Съвет за национална сигурност и от Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ; първо във Виетнам, за да защити французите при Диен Биен Фу, а после срещу Китай при кризата в Тайванския проток. И в двата случая Айзенхауер отхвърли препоръките.

Като бивш главнокомандващ (на съюзническите сили на НАТО), Айзенхауер имаше самоувереността да направи това, за разлика от други президенти, които може би не биха го сторили. И няма съмнение, че отхвърляйки употребата на бомбата, Айзенхауер вдигна прага, над който може да се използва атомно оръжие - наследство, на чиито плодове продължаваме да се радваме".

Но докога? Режимът за неразпространение на ядрените оръжия имаше забележителен успех. В кампанията за президентските избори през 1960 г., Джон Кенеди заяви, че има признаци, че до 1964 г. в света ще има "10, 15 или 20" ядрени сили.

Като президент той заяви, че до 1975 г. те може да станат 20. Сега обаче към Северна Корея - деветата такава сила, може да се присъединят Япония, Южна Корея и Тайван, както и други, освен ако американското ръководство не покаже очевидно и надеждно възпиране на Северна Корея. Запасът от доверие към президента не е неизчерпаем.

На 1 август сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм заяви, че Тръмп му казал, че "ще има война със Северна Корея", ако тя не спре да разработва междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат САЩ.

"Ще видим", каза Тръмп в неделя, отговаряйки на извикания въпрос: "Ще нападнете ли Северна Корея? Вие"?

Толкова ли са атрофирали конституционните правомощия на Конгреса, когато става дума за военни действия, че бездейно се моли за обикновено уведомяване пост фактум?

Десет месеца след 8 ноември, цената на този ден, която досега беше предимно естетическа, изведнъж - макар и не непредвидимо - се оказа по-висока от тази, която може би са очаквали неговите 62 984 825 избиратели.

(БТА)


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
приказка за лека нощ

искат да му дръпнат стола на Ким
но той не си го дава
държи пушкалото и вика
а го дръпна а та гръмнах
и онзи рижавия надувалник си тръгва оклюмал

и хората 3 дни яли пили и коментирали случката
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трета световна без сметките на AI - няма да стане.
А и там трябва всичко да е зелено
33
4
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 2 години
Краварчетата ги е шубе. Ким ги направи за смях.
Докато руската мечка и китайския дракон са зад гърба му Кимчо е недосегаем за Кравария.
Ще има още гаври !
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зад Ким Чен Ун стои Китай. Китайците дават водородни бомби и балистични ракети на СК. Така че американците могат само да цункат Ким Чен Ун долу под пъпа. Нищо не могат да направят американците, само ще лаят отстрани и ще вият от безпомощност.
31
2
 
15
 
! Отговори
ясно е! преди 2 години
Ма*ната й на дем(агогита)крацията! Искам ред, справедливост, равно начало, народен съд и смъртно наказание за крадците и предателите. Искам китайска демокрация! Екзекуцията в директно предаване по нац. Телевизия- да гледат другите какво ги чака!
30
2
 
5
 
! Отговори
редник преди 2 години
Преговорите между Русия и Китай са приключили ! Постигнати са договорености ! След войната , американските територии остават във владение на Китай ! Към Европа са проявили интерес Индия и Иран! Русия е заявила че страната им не изпитва необходимост от разширяване , но ще разглежда молбите за присъединяване !
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно тече опипване на почвата за начало на трета световна
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно се става втори
Особено ако си Америка
27
11
 
5
 
! Отговори
акуд преди 2 години
стига въртяхте истината а тя е, че кремъл подпомага кндр . без намесата на кремъл тея са за първобитния строй
26
1
 
11
 
! Отговори
редник преди 2 години
Демократите имат право да убиват всеки който не харесват ! Който иска да убива демократи е терорист ! Който не е съгласен с по горното е комунист и русофил ! Който е съгласен е фашист !
25
3
 
13
 
! Отговори
.... преди 2 години
Разликата между нас и вас, е че ние сме готови да умрем достойни и свободни, а вие дори за пари ви е страх да се изправите срещу нас. Каквито и системи да има НАТО (а напоследък се оказва, че всичко е бутафория), никога няма да имате нашият победоносен дух! Знам, че се се чувствате прецакани от Чичо ви Сам, но това чувство ще се задълбочава. :-)
24
3
 
16
 
! Отговори
Асен преди 2 години
До Анонимен 34

Аз съм добре, ама ти си промит отвсякъде.
Да бомбардираш пазар пълен с мирни хора с ракети, си е за съд и доживотен затвор .
Военните обстрелваха Донбас и избиваха населението.
А защо не могат да влязат в града, защото спец частите на Русия пазеха населението от американските наемници в редовете на частната армия на Украйна .
А забелязваш ли как се крият репортажи от Украйна, колко години се води войната ?
Как един репортер не отиде от CNN или ROUTERS да покаже на живо .
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким трябва доброволно да приватизира военната си промишленост с национална лотария.
Иначе Америка няма да е доволна!
22
2
 
2
 
! Отговори
редник преди 2 години
До Асен 33 " Дано не изстрелят някоя бомба срещу Русия от черноморието. Че за 24 часа България ще е окупирана от "лошия" руснак " Защо да не я изстрелят не разбрах ? :)
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дядо Тръмп трудно се търпи
та са му набутали Ким да го забавлява
20
3
 
21
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Днес прелетяха над Стара Загора няколко американски военни транспортни самолета .
Бяха натоварени с техника. Не, че новинарските сайтове го споменават. Нали е тайна.
Какво и къде се кара, никой не знае. Дано не изстрелят някоя бомба срещу Русия от черноморието. Че за 24 часа България ще е окупирана от "лошия" руснак, като в Украйна. Американските наемници убиваха руско население в Украйна и като дойдоха спец частите на Русия и почнаха да плачат, че ги биели.....
19
4
 
16
 
! Отговори
редник преди 2 години
При разговорите между Тръмп и Путин , Путин споменал за АйсКрим ... Тръмп попитал какво е това? Така наричам Аляска отвърнал , усмихнатия Владимир Владимирович :)
18
2
 
4
 
! Отговори
сатанаил преди 2 години
тръмп и ун да ги изстрям до марс и тям да се замерят с водородни бомби.
дано си сцепят дирниците взяимно.
17
4
 
22
 
! Отговори
редник преди 2 години
Преговорите между Русия и Китай са приключили ! Постигнати са договорености ! След втората Корейска война , американските територии остават във владение на Китай ! Към Европа са проявили интерес Индия и Иран! Русия е заявила че страната им не изпитва необходимост от разширяване , но ще разглежда молбите за присъединяване !
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким вкарва нещата в правия път...
Тръмп също приглася...
новите технологии първо трябва да се докажат в войските и войните...