Недоволство и отцепване – сепаратистките движения, които набират сила

Кампаниите за независимост се подхранват от етнически или езикови разделения
Обновена: 8 окт 2017 08:46 | 7 окт 2017 22:25, Миглена Иванова
39
Недоволство и отцепване – сепаратистките движения, които набират сила
Снимка: Архив, Reuters

Каталунските сепаратисти декларираха победа на обявения от Испания за незаконен референдум за независимост. Резултатите от допитването имат широк отзвук по света, пише Bloomberg.

По света има активни повече от 50 сепаратистки движения, казва Райън Грифитс, автор на „Ерата на отцепването: Международните и вътрешни детерминанти за раждането на държавата“.

Кампаниите за независимост често се подхранват от етнически или езикови разделения или икономическо недоволство. Някои от тях са успешни, особено ако има готовност и за война, както се случи в Южен Судан и Източен Тимор.

Най-често обаче споровете се утаяват и приключват с някакви споразумения.

Ето кои са и петте най-важни сепаратистки движения, които да се наблюдават:

Шотландия

Най-известното движение за независимост в Европа е в Шотландия, където през 2014 г. се проведе референдум за това дали регионът да се отдели от Великобритания. Избирателите решиха да останат в рамките на Обединеното кралство с 55% на 45%, които подкрепиха независимост. Вместо обаче проблемът да се реши, оттогава националистите събират сили и поддръжници.

След като Великобритания проведе референдум, на който стана ясно, че мнозинството британци искат да напуснат Европейския съюз (ЕС), шотландският първи министър Никола Стърджън използва факта, че шотландците предпочитат да останат в блока като причина да настоява за нов референдум за независимост. Централното правителство отказа провеждането му и в момента подкрепата за националистическата кауза е още по-голяма, отколкото беше през 2014 г.

Шотландия има собствен парламент, контролира образователната, транспортната и здравната политика, има някои данъчни правомощия и отделна правна система.

Приднестровието

Приднестровието е самопровъзгласила се държава между Украйна и река Днестър, която според ООН е част от Молдова. Тя се откъсва от Молдова през 1992 г. след разпадането на Съветския съюз и кратък конфликт, убил около 700 души.

Приднестровието има собствена армия, полиция, валута и правителство. По-голямата част от населението – около половин милион души, имат молдовско гражданство, но много от тях притежават руски и украински паспорти.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., ръководителят на парламента на Приднестровието поиска територията да се присъедини към Руската федерация. Москва обаче още не е предприела стъпки към анексиране на територията.

С присъствието на 1 200 руски войници Приднестровието остава замразена конфликтна зона заедно с Нагорни Карабах. Нагорни Карабах, Южна Осетия и Абхазия са единствените субекти, които признават територията за независима страна.

Нагорни Карабах

Арменците поеха анклава Нагорни Карабах и седем други околни области от Азербайджан като буферна зона през войната от 1991-1994 г., в която загинаха 25 хил. души. Други 1 млн. души избягаха като бежанци след рухването на Съветския съюз.

Войната беше прекратена с руско посредничество, но международните посредници не успяха да установят мирно споразумение оттогава. Напрежението ескалира и стотици хора загинаха през април миналата година в четиридневна война, която избухна по контактната линия, разделяща арменските и азерските сили. Това бяха и най-лошите боеве в региона от 23 години насам.

Населението на Нагорни Карабах в Армения обявява независимост и желание да се обединят с Армения след колапса на СССР. Армения, която осигурява финансова и военна подкрепа на региона, твърди, че Нагорни Карабах има право на самоопределяне, въпреки че не го признава за независима държава.

Азербайджан настоява, че териториалната цялост на страната трябва да бъде запазена, като уверява, че има готовност да предложи по-широка автономия на региона.

Иракски Кюрдистан

Кюрдите, живеещи в полуавтономен регион в Северен Ирак, предприеха стъпки към независимост миналия месец с референдум, обявен за неконституционен от централното правителство в Багдад.

След като 93% от участвалите в допитването подкрепиха отделянето от Ирак, Багдад спря основните финансови транзакции с региона и забрани международните полети до летището в Ербил. Съседните Иран и Турция също засилват говоренето срещу независимостта на Кюрдистан, което според тях е прецедент, който би могъл да насърчи кюрдските сепаратисти в собствените им страни.

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че не иска въоръжена конфронтация с кюрдите, но обеща да поддържа "федерална власт". Някои наблюдатели твърдят, че кюрдите искат да използват резултата от референдума, за да принудят националното правителство да реши дългогодишни проблеми с територията на Кюрдистан и с приходите от продажби на нефт.

Минданао, Филипините

Комунистическите и мюсюлманските въоръжени сепаратистки движения се разпалиха в богатия на ресурси южен о. Минданао още през 70-те години на ХХ век. Конфликтите досега са отнели над 120 хил. живота.

Мюсюлманите съставляват 20% от населението на острова и много от тях отдавна се оплакват от лошо отношение на централното правителство в Манила, което от 30-те години на миналия век насърчава християнската миграция в райони, населени с мюсюлмани.

Много от съвремените сепаратистки движения там са отцепени от доминиращото движение в региона – Националният освободителен фронт. Някои от тях прегърнаха радикалната ислямистка програма и през май имаше тежки сблъсъци в Марауи - градът с най-голямо мюсюлманско мнозинство в преобладаващо католическите Филипини. Целта беше създаването на халифат.

Шест филипински президенти през последните 30 години се опитват да посредничат и не успяват да постигнат мир. Сегашният президент Родриго Дутерте, известен най-вече с войната срещу наркотиците, наложи военна диктатура на острова през май.

Четете още анализи в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
dk преди 6 години
до 32 а кой преди това разединиСССР и доведе такава криза в украйна и други странивиждате само едностранноаз по принцип не съм за разделянето и конфликтите ,заради които загиват невинни хора ,че друга ще се облагодетелстват от това
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Каталуня се отдели от Испаня, последствията за нея ще са по ужасни от гръцките...и това ще взриви ЕС,защото финансово не може да бъде овладяна кризата!Това е истината!
32
1
 
3
 
! Отговори
Крекзит преди 6 години
Сигурно и този ПучиДемон ще се покрие някъде като платената къртица Нейджъл Фарандж, след като изпълни Демонската си разединителна мисия.
31
4
 
2
 
! Отговори
Нострадамус преди 6 години
Силата на Европа е в обединяването, а Европейското разединяване е отколешна цел и хибридна тактика на Кремъл. Но който нож вади от нож умира. Да не забравяме, че пренаселеният икономическият гигант Китай, който е съсед на полубезлюдния Сибир, се задъхва от милиардното си население.
30
4
 
7
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Тези движения не са сепаратистки, това са движения за запазване на националната идентичност, нещо което глобалистите унищожават.
29
1
 
4
 
! Отговори
Александра преди 6 години
Германия е страната, която най-много спечели от еврото!!! Единната валута улесни търговията но таэи полэа , не компенсира щетите, които нанесе!!! Эадълбочи пропастта, между бедните страни и богатите страни в Европа!!! До #29#
28
1
 
2
 
! Отговори
SELQNITE преди 6 години
AMI MOLQ SOFIQNCI OTCEPETE SE OT NAS UMOLQVAME VI ZA DA OJIVEEM NIE OT PROVINCIQTA
27
1
 
9
 
! Отговори
Александра преди 6 години
България е на последно място във всички класации - по-бедност, неграмотност, доходи и по-всичко, което се сетите в ЕС!!! Предлагам и НИЕ да се ОТЦЕПИМ от ЕВРОТО!!!
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с това насаждане. Дай всяко село да се отцепва. Дай и ние тука в София да се отцепиме от селяните. Що пък не. Това са организирани външни намеси в ЕС, само и само да го отслабват, но няма да стане.
25
2
 
3
 
! Отговори
KRALICA ELIZABET преди 6 години
MNOGO MU ZDRAVE NA ES DA JIVEQT BEZAVISIMITE NACIII
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
CHAKAM SYBUJDANETO NA VSICHKI ROBI I REVOLIUCOQ STRESCHTU EVREITE V CELIQT SVQT
23
1
 
1
 
! Отговори
revoliuciq преди 6 години
SEPARATISTI RAZBIRAI REVOLIUCIONERI REVOLIUCOQ V DNESCHNITE GEISKI VREMENA E MRYSNA STRASCNA I OPASNA DUMA ZA VSICKOTO EVREIN ROBI TRQVAT
22
3
 
1
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
До това водят националисти и популисти-разделение и кризи.Всички до един са на хранилка и обучение от външни на ЕС "агенции"....
21
5
 
9
 
! Отговори
Санчо Панса преди 6 години
Корумпираните бюрократи искат да заличат народите и тяхната идентичност. Утре ще кажат, вие вече не сте българи, каталунци ,гърци и румънци, a една аморфна маса от хора без история. Това подтиква хората да се запазят макар и все още да не разбират защо. ЕС ще се разпадне раздиран от бунтове ,революции и борба за свобода и демокрация, до 2г ще е един лош спомен. Евроатлантик = страхливец, национален предател и антибългарин.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изабела Кастилска обедини малките иберийски кралства след Реконкистата преди повече от 500 години, за да може полуостровът да изхвърли от Европа арапите. Днес имаме още по-тежък проблем с тъмните, а някои хора от област Каталуния решиха, че са по-особени от другите испанци. *** кре-тенизма.
19
3
 
1
 
! Отговори
Tony преди 6 години
Bulgaria zagubi ot FRANCE. Zalojih bez tva za petlite....:).oligofrenite ne stavat.inace mi puka za naste da si yadat skembe corba....viva Espanya...
18
6
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Демокрация, ама не баш !Ще прилагаме демокрацията само, когато ни е удобно. Когато обаче не ни изнася ще пращаме полиция и жандармерия срещу цивилното население.Това са двойните стандарти на евроатлантическия свят!Само си представете, че това се беше случило в Русия..Путин щеше да бъде обявен за диктатор, а Русия за мракбесна, тоталитарна държава.Да чувате еврочиновниците от Брюксел да осъждат боя над цивилни хора в Каталуния заради желанието им да гласуватЗначи за Испания може за Русия не
17
3
 
11
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Сега ЕС ще налее пари в Испания.
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта да се създаде насила нова нация от мешани народи подтиква хората да си пазят индентичността .А ако утре от Брюксел кажат "вие вече там до Черно море НЕ СТЕ ГЪРЦИ ,РУМЪНЦИ ,БЪЛГАРИ ,А ЕЕРОПЕЙЦИ " Ако кажат "вашата история е нищо ,трябвада зачитате само европейската" ,кво правим тогава ? Щом хората искат да са си отделна страна защо им забраняват ? Дори ги биха ,все едно гледам през комунизма когато биеха хора ако не изпълняват партийните завети .
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SCHVEICARIQ NORVEGIQ KATO NE SA V ES KO IM E GOVEDA?