Турбо инфлация в Турция - цените излетяха в космоса

Валутната криза стигна до кухнята на всяко турско семейство
2 фев 2021 19:30, Елка Василева
151
Турбо инфлация в Турция - цените излетяха в космоса
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на храните в Турция излетяха в космоса, страната е скована от турбо инфлация. И докато много от турците са на ръба на отчаянието, в бюджета за тази година са предвидени 82 млн. евро за два нови двореца на Ердоган, пише Дойче веле.

Новината за окаяното положение, в което се намира турската икономика, изобщо не е нова. Вече повече от две години турската лира се намира в състояние на свободно падане. В края на 2020 г. президентът Ердоган с гръм и трясък дръпна внезапната спирачка и оповести „нова ера в турската икономика“. Последваха сензационни уволнения: първо си отиде шефът на емисионната банка, а после и финансовият министър, който освен това се пада зет на президента.

Само дето до момента оповестеното ново начало никакво го няма, дори напротив: сътресенията даже се усилиха. И то тъкмо там, където хората най-много ги боли: при цените на хранителните продукти, които през последните месеци излетяха в космоса. Статистическата служба съобщава, че цените на хранителните стоки в Турция са се увеличили драматично, а инфлацията е скочила до 20,6%.

Кой е виновен?

Това означава, че валутната криза вече не е някаква абстрактна опасност - тя стигна до кухнята на всяко турско семейство. Плодове, зеленчуци, олио, яйца - през последните седмици всичко поскъпна с около една четвърт, а при плодовете и зеленчуците дори с една трета.

Още по темата

Президентът Ердоган веднага заяви, че виновни били търговците на дребно и оповести „строги наказания“. „Няма да търпим издевателства над гражданите. (…) Вършете си съвестно работата и не измъчвайте хората“, скара се Ердоган на търговците и обяви, че през идните месеци ще бъде въведена по-строга регулация на търговията с хранителни продукти.

Всъщност в Турция съществуват идеални климатични условия за много продуктивно селско стопанство. И въпреки това страната е принудена да внася плодове и зеленчуци. Критично настроените наблюдатели твърдят, че инфлацията в сферата на хранителните продукти е предизвикана главно от действията на правителството: просто защото управляващата Партия на справедливостта и развитието години наред твърде едностранчиво насърчава единствено строителния бранш.

Икономистът Бариш Сойдан обяснява, че през последните години много селскостопански площи са били превърнати в терени за жилищно строителство - просто защото селското стопанство носи по-малко печалби.

Все пак поне Парламентарната комисия за хранителните продукти прави някакви опити да помогне на селското стопанство - чрез данъчни облекчения, ограничения за износа и гаранции за изкупуване. Но тези мерки не са достатъчни, смята председателят на Селскостопанската камара Беки Ремзи Суйджмез, който припомня, че в почти всички индустриални държави по време на пандемията за селското стопанство са били осигурени допълнителни финансови помощи. По неговите думи в Турция тези мерки не били достатъчни, нямало нито облекчени кредитни условия, нито пък подкрепа за снижаване на производствените разходи.

Бариш Сойдан обяснява на свой ред, че сегашните указания на Ердоган няма да помогнат за снижаване на цените. За да се намали пазарният натиск върху селскостопанските производители, трябва да се снижат цените на дизела и на торовете, смята той. И добавя, че в дъното на инфлацията, засегнала хранителните продукти, са нерешените дълбоки структурни проблеми.

Дългове, бедност, фалити

Според резултатите от едно синдикално изследване седем от всеки десет турци са задлъжнели, а всяко второ дете е заплашено от бедност. Сред трудещите се бедността е два пъти по-висока, отколкото в Европа, като 40% от тях живеят под границата на бедността. С 43% е нараснал и броят на фалитите през 2020 година. В същото време в държавния бюджет за 2021 година са предвидени 82 милиона евро за два нови двореца на Ердоган.

Турският президент обаче дори не помисля за някаква самокритичност. Според него виновни са търговците на дребно, сушата и пандемията. До неотдавна той добавяше към този списък също така „силите на мрака“ и някакви чуждестранни „терористи“ в хранителния бранш, които нарочно вършели спекулации, за да надуват цените на хранителните продукти.

 


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
5
 
! Отговори
Златка преди 2 месеца
И после Тюркие ще ми я хвалите, ужас! Там само беднотия и простотия
134
1
 
3
 
! Отговори
Без коментар преди 2 месеца
"Пише Дойче Веле".....
133
5
 
0
 
! Отговори
муспи преди 2 месеца
Кафа сефтим и сиктир - и в Блгария може!
132
1
 
7
 
! Отговори
Handel преди 2 месеца
До Анонимен 117:
"и колко процента е тази турбо инфлация при ББ бе пръдльo? Има ли 2%?"
Добре го облизваш... коcматия но какво ще правиш когато тати и мама спрат да ти го слагат в устата? Защото явно не пазаруваш иначе щеше да знаеш че 2020 инфлацията беше около средно около 20%, а на лекарствата по 200% и нагоре.
131
4
 
1
 
! Отговори
Handel преди 2 месеца
Ама кой е виновен? Леле, как да разберем кой е виновен? Ами дали Тръмп не е виновен? Типично по дойче-велевски... Рови се из вълната и водораслите и упорито не се забелязва очебучещия елеметарен отговор - а той е същия поради който в Иран голяма част от безина е вносен и се продава с купони по 60 литра на месец на лека кола (без купони също се продава но на по-вискоа цена...
Или казано по друг начин - "Аллах" и "икономика" са оксиморон (взаимно изклюващи се понятия - или Аллах или икономика).
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така става като поскъпне ракията изкуствено
129
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В днес.бг Никога няма да има добра новина за турция!!! Или поне досега нямаше!!!
Не разбирам защо в турските медии за българия само хубави новини????
128
4
 
27
 
! Отговори
Ако... преди 2 месеца
Ако дойде БСП и ДПС на власт и тук ще е така.
127
6
 
7
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
Да ми бяха приятели да ми е жал. Ама не са.
126
2
 
3
 
! Отговори
Pralo преди 2 месеца
Ami tq i nashta ikonomika q dirjat uskustveno.Ako ispusnat juzdite na leva, togava stava biturbo BG ikonomikata
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Извод: Ако не си ЕС, Русия или Китай не е добре да се бъзикаш със УСА, а и с изброените.
124
1
 
9
 
! Отговори
Отец Дионисий-Зарята преди 2 месеца
За Бога , братя турци, не купувайте !
123
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** български не яжте месо и не пиите минерална вода и започнете да работите много ясно че по зле ше става обществото е болно от преяждане с свинско телешко заешко пилешко конско.не разбрахтели тъпи ама много тъпи българи че месото разнаса зарази и болести и трябва да се спре с неговата консумация и засилва риска от вируси с 100 процента .минералната вода уврвжда сърцето.тези дюнери където ги ядете тва пилешко е на един месец и само го препичат пълна отрова.
122
0
 
44
 
! Отговори
А бре чоджум! преди 2 месеца
Ама нали след превръщането на Света София в джамия всички проблеми в икономиката, инфлацията и държавата щяха да се оправят???? Какво се обърка????
121
1
 
32
 
! Отговори
Вай вай машалла преди 2 месеца
С държавна регулация на цените ще стане само по-зле, нали 45 години сме го гледали тоя филм.
120
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая публикация я четох пет пъти от различни издания, но текста един и същи. Правете си труда уважаеми журна ля. Малко въображение!
119
14
 
15
 
! Отговори
ББПП преди 2 месеца
Скоро и у нас
118
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изпратете им другаря Гечев, да видят на какво се казва турбо инфлация!
117
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ББ с турбо инфлация

и колко процента е тази турбо инфлация при ББ бе пръдльo? Има ли 2%? Аре бегай да ближеш портрета на ***.
116
11
 
34
 
! Отговори
От бореца преди 2 месеца
Анадолските драми край нямат.!.