Голямата цел на Путин – "ребрандиране" на Русия

Той трябва да разработи постсъветска идеология за страната си
20 мар 2018 20:30, Елка Василева
109
Голямата цел на Путин – "ребрандиране" на Русия
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Владимир Путин очаквано спечели в неделя т.нар. "избори" за четвъртия си мандат като президент на Русия. С това той е на път още повече да укрепи властта си, да следва експанзивна външна политика и да продължи своята засилваща се конфронтация със Запада. Една от неговите най-важни цели за подсилване на позициите му обаче може би засега убягва от вниманието: разработването на постсъветска идеология за неговата страна, пише Агния Григас, Ройтерс.

Откакто дойде на власт през 1999 г., Путин определя и става синоним на съвременна Русия. В края на своя четвърти президентски мандат през 2024 г. (включително времето, докато беше министър-председател от 2008 до 2012 г.) Путин ще е управлявал Русия по-дълго от всеки друг руски или съветски лидер освен Сталин.

Още през 2014 г. първият заместник-ръководител на президентската администрация Вячеслав Володин заяви: "Ако има Путин - има Русия, ако няма Путин - няма Русия."

Путин не иска нищо повече от това Западът и руското население да се съгласят. Макар че е голяма и многообразна, Русия става заложник на личността на Путин и неговата нововъзникваща идеология. Това представлява криза на идентичността. За страна, която иска да има статута на велика сила и цивилизация, а не да бъде лично феодално владение на Путин, Русия има нужда от заявление за мисия - идеология, предлагаща открояващ се светоглед.

Путин се нуждае от тази "причина за съществуване" не само като средство за отклоняване на вниманието от намиращата се в застой руска икономика, но и за да осигури наследство, предлагащо алтернатива на западния модел на либералната демокрация. А макар много от действията му напоследък да изглеждат може би импулсивни, неговото близко обкръжение все повече дава очертанията на зараждаща се национална философия.

Разработването на идеология може да изглежда необичайно занимание за популярен авторитарен режим, който не се страхува да демонстрира военна сила и да дрънка ядрени оръжия. Но за страна, в която съвременното държавничество е новост и която едва напоследък излиза от политическите цели, основаващи се на марксизма-ленинизма от съветската епоха, е важна екзистенциална задача да определи своето виждане за себе си. Това е още по-решаващо за страна, която се стреми да играе голяма световна роля, но не иска да приеме западните норми за легитимност на вътрешното управление и на международната дипломация.

Какво може да служи за основа на новата идеология на Русия? В началните години от своето управление Путин обещаваше на руската общественост благоденствие и стабилност. Но след като руската икономика не се разнообрази и стана още по-зависима от износа на природни ресурси, след като корупцията стана по-дълбоко вкоренена и най-важното - след като цените на петрола започнаха да падат през 2014 г., посланието за благоденствие звучи все по-кухо.

През последните години от Кремъл излязоха няколко открояващи се теми: суверенитет, консерватизъм, православие и месиански стремеж за статут на велика сила. Суверенитетът стана лозунгът на Кремъл след намесата на НАТО в Косово през 1999 г. По-забележимите призиви на Путин за национален суверенитет напоследък бяха отправени в статия в "Ню Йорк таймс" през 2013 г., в която той защити тезата за използване на международното право за противодействие на едностранната намеса на Америка в Сирия. Оттогава Москва изтъква неотменимия "национален суверенитет", който дава на държавите пълна власт над техните територии, за разлика от американската и европейската представа за ограничен държавен суверенитет.

Статията на Путин наред с решението на Москва да предостави убежище на американския разобличител Едуард Сноудън същата година беляза началото на усилията на Москва да се представи като морален световен играч, който противодейства, особено, на САЩ.

Всъщност голяма част от нововъзникващата идеология се определя повече чрез това, на което се противопоставя, отколкото чрез това, което подкрепя: против Америка, против Запада, против либерализма, против глобализацията, против космополитизма и против прогресивността. В много от своите речи Путин цитира руския философ Иван Илин, предупредил в есе през 50-те години на 20 век, че понятия като демократизация, либерализация и свобода са инструменти за разрушаване на единството и евразийския дух на руската цивилизация.

Социалният консерватизъм - или т.нар. християнски ценности, поддържани от Руската православна църква, са допълнителни градивни блокове на новата руска идеология. "Много евроатлантически страни са се отдалечили от своите корени, включително християнските ценности . . . Това е пътят към падението", каза Путин през 2014 г. При положение че според оценките едва 15-20 процента от 142-милионното население на Русия са практикуващи членове на Руската православна църква и като се имат предвид атеистичните съветски традиции на страната, е изненадващо, че църквата се очертава като една от най-значимите сили, оформящи новата руска национална идентичност. На практика това води до поредица вътрешни закони, забраняващи богохулството и т.нар. гей пропаганда, и декриминализиране на домашното насилие.

Желанието на Русия за статут на велика сила е свързано с усещането за месианска мисия. Тук ключова концепция е "руският свят" (руский мир), отнасяща се до специалната духовна общност от най-малко 35 милиона рускоговорящи извън федерацията - като тези в бившите съветски републики Грузия, Молдова и Украйна.

Според Кремъл тези руски сънародници смятат Путин за нов "обединител на руските земи" в традицията на Иван Грозни, утроил територията на Московското княжество в края на 15 век. Всъщност аналогиите между съвременната външна политика на Русия и нейната някогашна имперска доктрина са поразителни. "Руский мир" е съвременна алтернатива на териториалните амбиции на Съветския съюз и царистката империя.

Важно е обаче да се признае, че тези отчаяни елементи на консерватизъм, отричане на Запада и самовъзвеличаване не изграждат единно цяло. Идеологията е по-сложно явление, което обикновено включва важни елементи като икономическа теория. Путин може да се опитва да предложи алтернативно разбиране за света, но Кремъл не е доказал, че е способен да осигури привлекателна алтернатива на западния начин на живот.

През следващите шест години управлението на Путин ще положи усилия да утвърди и систематизира алтернативен светоглед - виждане, което Русия има силно желание да предложи за вътрешна консумация, както и за износ. За Кремъл това виждане ще представи легитимност и патриотично заявление за мисия през 21 век. За Запада е важно да признае и да изтъкне кухостта на това виждане, а не да попада в капана да го приема като оправдание за този режим. Западът спечели Студената война, защото спечели надпреварата за идеите и идеалите. Той ще спечели отново, ако успее да преодолее предизвикателствата на обтягащите се отношения между политически разделените Съединени щати и фрагментиращата се Европа и да се придържа твърдо към виждане и мисия, които са по-положителни от това, което ще измисли Путин през поредния си мандат.
---------------
*Агния Григас е старши сътрудник в Атлантическия съвет. Изразените тук мнения са лично нейни. 

/БТА/ 


109
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До славянин

кви славяни в Азия бе ушaнко? Разбираемо е да искаш да си част от по-висшата раса на европейците, но за съжаление гените ти са руски.
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"ребрандиране" на Русия

и да си боядисате червените зaдници в зелено пак ще сте си същите маймуни :)
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Платена "журналистка" !
58
5
 
3
 
! Отговори
песимист преди 9 месеца
Християнствого утвръждава триединството, а Путин се стреми да стане самодъпжец.
Как ще стане тази работа? Нещо като математическите формули дето доказват че 2+2=5. Най-много да не стане.
57
10
 
5
 
! Отговори
tt преди 9 месеца
Какво разбира едно бившо ченге от КГБ от ребрандиране? Сигурно толкова, колкото индианец от пишеща машина.
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
както казва Л.П да духат супата
55
5
 
12
 
! Отговори
до 59 от славянин преди 9 месеца
Уникално добри условия за проникване на мюсюлманстото в европа го създадохте вие, джендър-пендърите, а мюсюлманите в Русия са изключително от бившите централно азиатски съветски републики - те знаят руски, за разлика от арабите и африканците влизащи на талази в ес, които не знаят никакъв европейски език! А една голяма джамия винаги по-добре осветлява броя на мюсюлманите отколкото много малки, то трябва и малко акъл за да вденеш тези зависимости ама откъде такъв в диагностицирана българска тиква!
54
5
 
8
 
! Отговори
до 54 от сславянин преди 9 месеца
Путин затова налива милиарди в Крим и строи най-дългият мост в европа към него точно ''за да ви го върне''!? Демократите наистина сте ментално напълно неадекватни и импотентни!
53
2
 
9
 
! Отговори
до 59 от славянин преди 9 месеца
Мюсюлмани в Русия живеят поне от 922-ра година когато волжските българи сте приели исляма т.е преди почти 1100 години и е напълно естестевно да даде заслужения дял и на мюсюлманите във властта! А етническата и верската принадлежност диагностицирани българино са съвсем различни неща, което явно още не можеш да асимилираш! ''Южният поток'' на територията на ес го спряха вашите задокеански наглеци, а ''Турският поток'' се строи по график! В случая скъсващият се да лъже си ти!
52
9
 
3
 
! Отговори
не ве преди 9 месеца
тоя ще се избере напрао за бог и ще влсатва безкрайно!
51
11
 
4
 
! Отговори
сад преди 9 месеца
Освен това се прави на истински "славянин"-а същевременно създаде уникално добри условия за проникване на мюслиманството в Раша, построии най-голямата джамия на континента в мАсква?!? Другия Божи закон, който нарушава е "не лъжи"-тоя Ботоксов късак лъже като за световно-например про3тотията с дошлия в рашките земи език-от "македоснките земи бил дошъл?!?!Пеша вероятно!? Излъга за Южен пАток, после излъга и за турския пАток-а после се оказа, че пАтоци няма да има!!?И това е най-малкото-тоя е клоун
50
12
 
4
 
! Отговори
zdv преди 9 месеца
Не може един убиец и крадец да "ребрандира" каквото и да било!!Този паляк е на власт единствено заради робския и страхлив манталитет на една изостанала нация във всяко едно естество-културно, икономически, личностно, морално...., просто няма начин в Руската кочина да се случи нещо стойностно!Например-Путин се прокламира като ревностен християнин, а същевременно нарушава два основни Божи закона!!Доказан убиец е-по негова заповед биват убивани хиляди хора в Сирия, КРАДЕЦ е-има авоари за милиарди
49
5
 
16
 
! Отговори
noFreeman преди 9 месеца
хаха.. поредната некомпетентна драсканица... малоумницииии... каквото и да пишете руснаците се върнаха там където им е мястото... над джен-дърска европа и цига-низирана англия, печатащата хартийки хамерика - мислеща се за икономика без производство... С.В.И.К.В.А.Й.Т.Е и не ревете, ами се снишете мишки неолиберастити...
48
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
21ви век очаква разпада на Руската и Османската империи. Свобода за окупираните територии.
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако тегля една майна на Путин триете веднага. Cazo Duro го оставяте да му се радват децата и русофобилите.
46
17
 
6
 
! Отговори
Какво ребрандиране преди 9 месеца
Санкции до дупка, докато не върнат Крим.
45
20
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 9 месеца
много точно написано:Путин
се нуждае от тази "причина за съществуване" не само като средство за
отклоняване на вниманието от намиращата се в застой руска икономика, но и
за да осигури наследство, предлагащо алтернатива на западния модел на
либералната демокрация.
44
28
 
18
 
! Отговори
РУСКИ СМРАДЛИВ ТРОЛ преди 9 месеца
Пиша по двеста поста на ден във възхвала на путиновата Проссия. Дано да не разберат децата ми как се унижавам за дребни копейки.
43
6
 
28
 
! Отговори
славянин преди 9 месеца
Както и да го въртят и сучат демократите, Путин от 18 години само се гаври с онези с високите стандарти, ''великите'' армии и големите БВП-та, държи ги в шак и перманентна истерия и праща в канализацията всичките им усилия и стотици милиарди долари и евра наливани срещу Русия! Вече е повече от очевадно че ''превъзходният'' атлантизъм няма никакви полезни ходове - нито икономически, нито политически, нито военни, нито пропагандни!
42
25
 
9
 
! Отговори
cazzo duro преди 9 месеца
На сила никой нищо не може да ти даде. Може само да ти вземе. Може би е вярно, че не познаваме руснаците. Наистина са уникални!! Хибридни създания между азиатска простотия,имперски амбиции, глад, и..............."блаженството" "бащицата" да ги шиба с нагайката до посиняване...............Уникални са тези и з р о д и!!