Претърсиха руски самолет в Лондон – заради "Скрипал"?

Предполага се, че са търсени следи от отровно вещество
31 мар 2018 08:52, Елка Василева
78
Претърсиха руски самолет в Лондон – заради "Скрипал"?
Снимка: архив, Reuters

Самолет на авиокомпания "Аерофлот", който излетя снощи от Лондон за Москва, след като бе претърсен от сътрудници на граничната служба и митницата на лондонското летище Хийтроу, кацна на летище Шереметиево, съобщи ТАСС, като се позова на данните от електронното табло на аерогарата.

Вчера от "Аерофлот" съобщиха, че властите на Великобритания, без да посочат причини, са извършили огледа, като принудили членовете на екипажа да напуснат самолета и изолирали командира в пилотската кабина, което според компанията е в разрез с международната практика. Посолството на Русия във Великобритания е изпратило нота във Форин офис с искане за обяснения.

"Станахме свидетели на още една груба провокация на британските власти. Сили на граничната служба и митницата претърсиха самолета на "Аерофлот" извършващ полет 2582/2583 Москва - Лондон - Москва. Подобни неща се случват крайно рядко и по принцип са извънредни", заяви прессекретарят на посолството, цитиран от ТАСС.

Британците се опитали да претърсят самолета без присъствието на екипажа, продължава той, подчертавайки, че това е категорично забранено от действащите правила. След като на летището пристигнал сътрудник на посолството, след продължителни преговори той успял да издейства разрешение командирът на полета да присъства на обиска.

Накрая британците отказали да представят "каквито и да било писмени документи, посочващи причината за акцията, правното й основание и резултатите", заяви говорителят на посолството, като свързва случая с "политиката на враждебност на правителството на Обединеното кралство по отношение на Русия".

По-рано вчера кореспондент на ТАСС успял да разговаря с пътник на име Александър, който пристигнал с полет 2582 в 15,57 местно време от Шереметиево на Хийтроу. По думите му при слизането пътниците били пресрещнати от около седем полицаи с куче на самия изход (на вратата на ръкава). Те им наредили да свалят от рамо чантите и раниците и да ги държат ниско долу, за да може кучето да ги подуши. Александър видял как няколко човека са отведени настрани и ръчният им багаж е претърсен. Това предизвикало задръстване в салона. Сред пътниците имало и руснаци, и чужденци. "Всичко това беше много неприятно и крайно необичайно", казва пътникът.

Форин офис е потвърдил за руската емисия на Би Би Си факта за обиска на самолета Airbus А-321 на "Аерофлот", пристигнал с редовен полет на Хийтроу. По информация на британското външно министерство претърсването е било извършено от митническата служба, а не от полицията. Не се посочва във връзка с какво разследване.

Руската емисия на Би Би Си отбелязва, че този самолет А-321 с бордови номер VP-BOC за последен път е извършил полет по маршрута Лондон-Москва-Лондон на 5 март. Преди това е летял от Москва до Хийтроу на 26 февруари. Снощи след претърсването е излетял обратно за Москва със закъснение от три часа.

Ако, както предполага руското външно министерство, това е свързано с делото Скрипал, възможно е британските следователи да търсят следи от нервнопаралитично вещество в салона и багажното отделение, предвид версията, че с този самолет във Великобритания може да е пристигнал отровителят с веществото, или че след покушението може да е излетял за Русия със същия самолет, посочва Би Би Си.

Юлия Скрипал е пристигнала на гости при баща си от Москва на 3 март също с полет на "Аерофлот", но в този ден самолетът е бил друг. На следващия ден, 4 март, тя заедно с баща си, е намерена на градинска пейка в Солсбъри в безсъзнание.

Британски официални органи вече са извършвали следствени действия на самолети, разследвайки смъртта на Александър Литвиненко през 2006 г., припомня Би Би Си. Бившият офицер от Федералната служба за сигурност, написал книгата "ФСБ взривява Русия" и избягал във Великобритания, е отровен с рядък радиоактивен изотоп - полоний-210.

В хода на разследването следи от полоний са открити и в самолети, извършващи полети между Москва и Лондон. Тогава са претърсени десетки лайнери, в това число Boeing-767 на British Airways и самолети на руската компания "Трансаэро". Обискът и снетите проби са показали наличие на следи от полоний-210, попаднали в салона преди момента на отравянето на Литвиненко, сиреч радиоактивната следа в самолетите са оставили не лицата, които са имали контакт с Литвиненко и са могли "да се заразят" с радиация от него, а тези, които са донесли полония във Великобритания.

Според информацията от британските разследващи следи от полоний са били открити на местата, където преди срещата с Литвиненко са били бившите му колеги от ФСБ Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун (включително помещението в посолството на Великобритания в Москва, където са получили визи преди пътуването, и в самолета край мястото, където е седял Луговой при полета). Това е станало едно от основанията за кралската прокуратура да обяви Луговой за главен заподозрян за убийството на Литвиненко.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
6
 
! Отговори
НАХАЛНИ преди 6 години
ИСКАЛИ СА ДА ПОСТАВЯТ БОМБА В КАБИНАТА, НО РУСНАКА Е РАЗБРАЛ И Е ОСТАВИЛ НА ЛЕТИЩЕТО..СЕГА ДА СЕ ЧАКАТ ТЕРОРИСТИЧНИ АКТОВЕ В РУСКИ САМОЛЕТИ.....ТЕРЕЗКА ПРЕКАЛЯВА С ДРОГАТА...НАРКОМАНКА И АЛКОХОЛИЧКА....ВОЙНА ИСКАТ ..А ДАНО, ОТ ОСТРОВА ЩЕ ОСТАНЕ САМО СПОМЕН...
66
1
 
2
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Северен Пакистан с провокациите си!
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100 % СА ИСКАЛИ ДА ПОДХВЪРЛЯТ ОТ АНГЛИЙСКИЯ НОВИЧОК!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ме е страх, че руснаците ще направят ннещ необмислено, но се опасявам, че британските кратуни не усещат как са сложили пръст на детонатора!
63
2
 
0
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
Не , Русия не е Аржентина , в момента си мери стандарта с България и се кефи ,че е мааалко по добре
62
0
 
0
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
Едната Горна Волта е без ракети , а другата със сняг и Путин , ти за коя питаш ?
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Башка Луд"Тази... прави глупост след глупост и е готова да запали война за да си запази поста!"---Ами, на Англия няма да и е за пръв път като сложат жена за минитър председател, да започнат война. Нали "желязната леля" Маргарет Тачър нападна Аржентина 1982 г. заради Малвинските острови (Фолклендските острови). Да, ама сега случая е друг ... не Аржентина е насреща.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59Като пишеш "Горна Волта", знаеш ли къде е това? Аре, нАмери я на картата! Само да не ми кажеш, че е на юг от Румъния!
59
0
 
2
 
! Отговори
Неанонимен преди 6 години
До Анонимен 51.Ти гледай CNN,може да видиш нещо. Истината ти казвам. Вервай ми.
58
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според международното право по въздухо плаване никой няма право да сваля екипажа и да прави претърсване на самолета без изричното позволение на капитана. Тези по кои закони са постъпили така нямам идея. Бил съм капитан на самолет през 1977 година и въпреки че бяхме комунистическа държава никой в чужбина не се е осмелявал да ни върти такива номера. Тези островитяни си търсят насила белята. Напрежението се обтяга до скъсване и няма да се очудя ако руснаците им заличат острова.
57
1
 
15
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Посочете ми един -единствен пример ,когато Великобритания е била съпричастна към "проблемите И страданияТА " на България и българския народ !!! Защо да им доказваме , че няма да сме "картофена нива" според желанието на " МИТОХОНДРИЯТА С ПУРА И ЧАША ВИЙСКИ " !?!? ТЕ СА "ПОДАННИЦИ" ! ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ -ПОДАННИЦИ НА КРАЛИЦА "БАБУГЕР" /А КАНАДЦИТЕ , АФСТРАЛИО-ПИТЕКЦИТЕ / !!! ТАКА СА ИМ ГО НАЧУ.КАЛИ ЕВРЕИТЕ С ХРИСТИАНСТВОТО -ПА И НА МНОГО ДРУГИ - СТРАХЛИВЦИ !!??!!??
56
5
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Като кацне в Москва,веднага да дезинфекцирате самолета от английската смрад.
55
5
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Сега е удобно Россия да си изпробва хиперзвуковите си ракети по островчето на англосаксите, те разбират само от сила! Чърчил навремето само се гърбеше пред Сталин на Ялтенската конференция и не смееше да му противоречи пред силата на Червената Армия!
54
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е Горна Волта с ракети /и анимационни филми/......
53
0
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Да си припомним от историята, че Студената война е започнала също по инициатива на Великобритания. За желязна равеса за прив път говори Чурчил в знаменитата си реч във Фултън. Това, което сега става, е началото на втората Студена война. Какво предстои: Следващите провокации както изглежда ще се прехвърлят в сферата на финансите, където англосаксонците имат преимуществото че долърът е призната международна валута. Ще има проблеми докато се утвърди нова международна валута отвъд "желязната завеса"
52
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи лъжи. Веществото май е било някаква солница без капак или завито в амбалажна хартия. Все по-големи лъжи и вече става само за сценарий на комедии от вида на "Ало-ало".
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо ме е страх каква простотия ще измислят англичаните сега. Защото там положението е доста грозно, заради педофилския сигнал, брекзита,и манипулациите на тема брекзит във фейсбук и те са в положение на гърмян заек.Което значи че като нищо може да свалят някой самолет наистина, само за да поддържат истерията. Това претърсване на самолет без документи и обяснения и без екипажа е брутално незаконно. Можеше да подхвърлят нещо и наистина да стане война. Съвсем серозно ме е страх какво ще е случи
50
2
 
25
 
! Отговори
Браво на бритите! преди 6 години
Всеки трети,,брит'' e или ***,или педофил,или нещо друго с буквата,,П''...
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, айде с войанта, че много маймуни са на клона ...
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОткъде ги имат те тез записи ?