Експерт: Епичното пътуване на Русия към Запада приключи!

Западният печат за напрежението между САЩ и Русия
11 апр 2018 11:15, Елка Василева
288
Експерт: Епичното пътуване на Русия към Запада приключи!
Снимка: архив, Reuters

Опитът за предотвратяване на военно противопоставяне в Сирия се провали в Съвета за сигурност на ООН, след като Русия и западните съюзници не можаха да постигнат компромис за съгласуван международен отговор на използването на химически оръжия, пише британският в. "Гардиън".

Всяка от страните гласува против предложенията на другата по въпроса за създаването на орган, който да разследва многократната употреба на отровен газ в Сирия. Американската делегация каза, че е направила "всичко възможно", за да заглади различията с Русия, както и че заседанието на Съвета за сигурност, на което не бе приета резолюция, е било "решаващ момент". Русия заяви, че САЩ и техните съюзници използват въпроса като "претекст" за нападение срещу Сирия.

САЩ, Великобритания и Франция продължиха да извършват приготовления за военни действия, целящи да накажат режима на сирийския президент Башар Асад, който според тях е отговорен за поредното нападение с химически оръжия - в Дума на 7 април, отнело живота на 45 души, отбелязва изданието.

Нарастващото напрежение и значителната опасност от сблъсък между големите сили бяха очевидни в Източното Средиземноморие, където руски военни самолети прелетяха над американски и френски военноморски съдове, въоръжени с крилати ракети.

Инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия планират да пътуват за Сирия, след като получиха покана от сирийското правителство, но не е ясно дали ще им бъде позволено да стигнат до Дума и дали присъствието им там би забавило военните действия, коментира "Гардиън".

Американският президент Доналд Тръмп и неговите съветници обсъдиха възможността за по-сериозен удар срещу Сирия от ракетното нападение миналата година, разсъждавайки, че единствено употребата на по-голяма сила ще е достатъчно силен сигнал и може да послужи като възпиращо средство срещу по-нататъшно използване на химически оръжия срещу цивилни сирийци, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Бойни кораби на САЩ в Източното Средиземноморие могат да нанесат същия ракетен удар като този, който разпореди Тръмп срещу сирийска военновъздушна база преди година в отговор на химическо нападение тогава, отнело живота на над 80 цивилни.

Но Белият дом и служители по националната сигурност се тревожат, че операция от този тип може да не бъде ефективна за възпиране на военните усилия на сирийската армия, изтъква американското издание.

Правителствени служители заявиха, че очакват евентуалният нов удар да бъде по-мащабен от миналогодишния, но въпросът е колко по-мащабен. Възможните варианти включват атакуване на повече от една мишена и увеличаване на продължителността на ударите, които да продължат повече от един ден. Въпреки това обаче Тръмп продължава да не изпитва желание да задълбочава американското участие за по-дълъг период.

Президентът на САЩ и екипът му имат подкрепа от други страни за действия срещу правителството на Асад. Американски служители изразиха увереност, че могат да разчитат на подкрепата на Франция, която настоява, че е необходим решителен отговор, а също на Великобритания, Саудитска Арабия и Катар, които призоваха да бъде потърсена отговорност от Сирия за предполагаемото химическо нападение. Остава обаче неясно дали някой от съюзниците би се включил в ударите, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В. "Вашингтон пост" също пише, че САЩ обмислят удари в Сирия срещу руския съюзник Асад. Това породи зловещи спекулации сред хора, близки до Кремъл, че подобни действия могат да разпалят по-голям конфликт. Изследовател, съветващ руското министерство на отбраната, дори извика призрака на "Трета световна война", отбелязва вестникът.

Предполагаемата химическа атака в Дума предизвика мрачни прогнози в Москва, че ако Вашингтон в отговор нанесе въздушни удари, може да последва катастрофа.

Руският военен анализатор и член на консултативния съвет на министерството на отбраната Игор Короченко каза, че евентуален удар на САЩ, при който бъдат убити руснаци в Сирия, би довел до военен отговор, вероятно срещу американски самолет или кораб. По думите му това може да породи опасна поредица от събития като тези при Кубинската ракетна криза през 1962 г. и да "предизвика Трета световна война".

Тръмп трябва да разбере, казва анализаторът, че ако имаме сблъсък между армиите на САЩ и Русия, говорим за възможност за ядрена ескалация. "Всичко може да се случи много бързо, а ситуацията да излезе извън контрола на политиците", смята Короченко.

Като че да затвърди тази теза, висшият съветник на Кремъл Владислав Сурков заяви в наскоро публикувана статия, че Русия трябва да се подготви за век на "геополитическа самота" и че "епичното й пътуване към Запада" е приключило, посочва американското издание.

Едва сега става ясно, че 2014 г. - годината на украинската криза - бележи за Русия "края на многобройните и безплодни усилия да стане част от западната цивилизация", написа Сурков в сп. "Русия в глобалната политика". "Пред нас се разгръща нов период с неизвестна продължителност - епохата "14+", през която сме изправени пред сто (може би двеста или триста) години геополитическа самота", заявява той в статията, цитирана от "Вашингтон пост".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 157Айде поредния ОПОРНО ТОЧКОВАно УМНИ следващия ПЪТ се ПОИНТЕРЕСУВАЙ МАЛКО ПОВЕЧЕРФ е разделен на Републики, Региони, Области и Градове със Специален статутВсеки от тези СУБЕКТИ има Минимална Работна заплата и съответно Средна такава.Та как ще сравниш Чукотка с Крим - съответно и заплатите ще се различават
144
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на Русия, долу Краваристан.
143
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато цялата повърхностна земята е парцелиранаи не се спазват някаквизакони -- войната е неизбежна .Може да се отложи за малко ,но не и да се избегне .Щом има предсказания на10 ясновидеца за война въпросъте не дали , а кога .Подготвенитеще оцелеят , неподготвенитеще загинат .
142
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Широкото присъствие на Русия на световната сцена е гарантирано от географското й положение в сърцето на Евразия, нейния ядрен арсенал и несравнимо богатство от природни ресурси - да не говорим за все по-способните му военни, дипломатически корпус от световна класа и съзидателна научна общност, която е способна да използва най-съвременната технология за национална цел, както свидетелства руската мощ в киберпространството
141
4
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ЕЙ МНОГО *** ИМА. *** НЕ СЕ ПЪНЕТЕ БЕ. НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО,ЧЕ САЩ НАЙ НАКРАЯ ИСКАТ ДА НАЛАЗЯТ СИРИЯ ПОД ПРЕДЛОГ, ЧЕ Я ЗАЩИТАВАТ И ДА ЛАПАТ ПЕТРОЛ. НА РУСНАКА НЕ МУ ТРЯБВА ПЕТРОЛ, ТОЙ СИ ИМА, ТАКА, ЧЕ ТОЙ НЕ Е ТАМ С КОРИСТНА ЦЕЛ. МНОГО ДОБРЕ МУ СА ИЗВЕСТНИ АМБИЦИИТЕ НА САЩ ДА МАРОДЕРСТВАТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ И ДА ПЛЯЧКОСВАТ. КОЛКО ДЪРЖАВИ БОГАТИ НА ПЕТРОЛ СРИНАХА И ГИ ОБЕЗКОСТИХА. ЩО НЕ КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА ТОВА. АМИ ВСЕ РУСИЯ ВИ Е ТРЪН В ОЧИТЕ. *** ДОЛНИ.
140
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Hafen die Wahrheit 156Приемам критиката - СВОБОДНАТА И ИЗПОЛЗВАЕМА ЗЕМЯ СВЪРШИ
139
10
 
11
 
! Отговори
Путин го е бъзе преди 6 години
Ако беше Жириновски досега американците да ес бяха оакали. Огън по американците в Сирия, там те са нашественици и без покана на правителството и потапяне на два-три самолетоносача. Янките са бъзе и опре ли ножа до кокъла ще подвият опашки. Богатите янки никога не са воювали истински и няма да посмеят да употребят ядрено оръжия. А и извънземните от галактическата конфедерация няма да допуснат това!
138
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиндогъзците не им харесвало ,че Путин прожектирал мултфилми .-- да не би да искат да покажетехническите чертежи та да синаправи западът бързо и тойтакава техника ?
137
15
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
От цялата патаклама губи само Русия. Рублата мина психическата бариера от 80рубли за 1-но ?. И скоро няма да имат нужда да си купуват тоалетна хартия!
136
4
 
14
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Hafen die Wahrheit 153ЕС като структура е създаден да изсмуква пари и хора от периферията към центъра. Ние в България не правим нищо да ограничим това - елементарен пример, Кауфланд, Билла, Лидл ЛЕГАЛНО всяка година изнасят печалба от поне милиард евра за всяка фирмаИ това са най-известните фирми а колко са реално всички работещи за центъра.Страните с по-освестили се политици - Полша, Чехия и Словакия вече имат сериозни ТЪРКАНИЯ С Центъра в Брюксел.Щима и ОЩЕ
135
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да изритаме всички руснаци в Русия да си пият Бояришник.
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз сори -- не са свършили .Има да четеш още много .
133
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** си го набиват все по-дълбоко.
132
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия минималната заплата от 1.1.2018г е 9489 рубли, което е под 120 евро!
131
0
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Канада май вече и имигранти не щат да приемат щото свободната земя свърши.Специално в Канада може да пътуваш стотици километри без да срещнеш човек или населено място.
130
11
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 149Сори но технологиите от СССР отдавна свършихаСАЩ и сие си напазаруваха доста от тях по времето на Елцин.Сегашните са цифрови технологии и са си от РусияПросто нито системите от тип АНДРОИД(хардуер и софтуер) нито Линукс съществуваха освен като прототипи по времето на СССРСССР едвам едвам разработваше РЕБ и РЕП системиДа не говорим за масово ползвано управляемо оръжие клас земя земя и въздух земя.
129
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дойде на света най-старото учениеПитате ме: "Скоро ли ще стане това?" Не, не скоро. Още Сирия не е паднала", отсича пророчицата. Според изследователката на Ванга, Жени Костадинова, "най-старото учение" означа "религията на разума". Но за да "поумнее" човечеството, ще трябва да преживее голям катаклизъМ. Баба Ванга 1975
128
15
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 146,Боби, Уважавам те само поради факта, че много четеш (макар не точната литература). Но да твърдиш, че Европейският съюз ще се разпадне, е просто несериозно. ЕС е много разнообразен и за това се получават търкания в него и това е нормално. За да се разпадне ЕС трябва един от двата най-големи държави в него да го напусне. Това са Франция и Германия, а трябва да си лаик за да недооцениш, че това няма как да стане!
127
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците произвеждатмного хубави ватенки за такивакато теб -- явно са те впечатлили .
126
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 140Напълно ВЯРНО, но Колко страни и с какъв стандарт има в АфрикаА САЩ и Канада май вече и имигранти не щат да приемат щото свободната земя свърши.