Путин встъпва в длъжност! Президент – за четвърти път!

Той спечели президентските избори в страната с 76,7%
7 май 2018 08:30,
237
Путин встъпва в длъжност! Президент – за четвърти път!
Снимка: Reuters, архив

В Големия дворец в Кремъл в Москва днес ще се състои тържествената церемония по встъпването на Владимир Путин в четвъртия му мандат като президент на Русия, предаде Франс прес, цитира БТА.

Путин спечели президентските избори в страната на 18 март с 76,7 процента. Това бе най-високият изборен резултат за него, откакто дойде на власт, като при това той бе постигнат при по-висока избирателна активност в сравнение с предишния президентски вот, през 2012 г.

През годините на власт Путин се наложи като силния човек в Русия, която той постави отново на първия ред на международната сцена, но с цената на нарастващи напрежения със Запада, отбелязва Франс прес. Поводи за напреженията станаха анексията на Крим, украинската криза, руската намеса в сирийската война, а през последните месеци - и отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитично вещество, за което Лондон вини Русия.

По време на предизборната си кампания Путин направи доста войнствени изказвания и похвали новите руски военни възможности и непобедимите, по думите му, руски ядрени ракети. След преизбирането си руският президент обаче увери, че иска да намали военните разходи през 2018 г. и 2019 г. и отхвърли каквато и да било надпревара във въоръжаването, отбелязва още Франс прес.

Церемонията по полагане на клетва от Путин бе предшествана от протести в събота, организирани по призива на опозиционния лидер Алексей Навални в десетки руски градове. Стигна се до много арести, като самият Навални бе задържан, а после - освободен.

През 2012 г., преди встъпването в длъжност на Путин за трети президентски мандат, антикремълски протест в Москва прерасна в сблъсъци с полицията и впоследствие редица демонстранти бяха осъдени.

Още отсега анализатори вещаят сценарии какво ще се случи през 2024 г., когато изтече мандатът на президента. По конституция той няма право на ново преизбиране. 

Руският лидер вече каза, че няма да променя конституцията и анализатори се чудят кого ще посочи той за свой приемник и дали няма да се повтори сценарият от 2008 г., когато Путин стана премиер при президент Дмитрий Медведев, защото и тогава нямаше право след два мандата да се кандидатира за трети. 

В нощта на преизбирането си на 18 март Путин отговори на въпрос на журналист дали ще се кандидатира след края на мандата си с думите: "Шегувате ли се! Какво трябва да направя? Да остана тук до 100 години? Не."

Засега Путин не е дал индикация кой може да бъде неговият евентуален приемник. 

Според анализатора Константин Калачов не е изключено и предсрочно оттегляне на президента. 

"Той е уморен и разбира, че трябва да си тръгне, докато е във върхова форма", коментира експертът пред Франс прес. Той прогнозира, че "оттеглянето (на Путин) ще бъде красиво и неочаквано за всички". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До141даже тъносиня беше, на малки бели квадрати. тъмносиньо - признак за депресия!
139
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като постигна военно превъзходство и вече може да гарантира националните си интереси и сигурност, Русия ще обърне повече внимание на икономиката си и на подобравяне на стандарта на живот на гражданите си.
138
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на т.н. инаугурация беше със синя връзка, а не с червена, както беше преди.свалил е гарда и агресията явно, и няма да се кокошини толкова много навън, п овече ще е обърнат навътре.
137
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този път обаче на церемонията Путин не пристигна в обичайния блиндиран Мерцедес made in Germany.
136
4
 
27
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
При разпада на СССР, Руската федерация поема изцяло върху себе си дългът на Съюза и оставя безвъздмездно изградените предприятия в бившите си съюзни републики, сега независими държави. Двадесет и пет години по-късно, всички с изключение на Беларус, Казакстан и Руската федерация, са затънали в дългове и с разбити иикономики по Български образец.
135
6
 
13
 
! Отговори
Евронюз преди 6 години
Вратата на ада се отвори в Хавайте.!Вулкана Килаауеа бълва фонтани от лава с височина от над 61 метъра..Земетресенията не стихват,а лавата поглъща наред къщи и скъпи имения . Започна повсеместна евакуация на населението.//ХА ХА ОНЯ ГОРЕ ГИ ПОДКАРА КРАВИТЕ И СЕГА В ХАВАЙ ,А СЪВСЕМ СКОРО И В ЙЕЛОУСТОУН.
134
7
 
32
 
! Отговори
ПУТИН Е ИЗВЪНЗЕМЕН! преди 6 години
ПУТИН Е ВЕЛИК! ЧЕСТИТО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ И БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ!
133
7
 
17
 
! Отговори
Йхх преди 6 години
Ей тия *** руснаци начело с тоя Путин..вместо да изнасят газ петрол и природни ресурси за долари и да си живеят като царе теглейки заеми тръгнали армия да правят и да се правят на световна сила...на Ви сега няма за Вас кока кола и мкдоналдс...*** от глад...щъ са праите на интересни на най-великата демокрация ....няма за вас Кардашиан шоу
132
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 125Съвременници сме на велика личност, която ще остави името си в историята.==добре беее, хубаво.ама за го казваш така пламенно и разпалено, сякаш си руснак и "се гордееш" с пътин ?ей тази чуждопоклонна разпаленост, не мога да проумея в уж т.н. "родолюбци" и "патриоти"схващаш ли ми мисълта, "патриоте" ?
131
6
 
27
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Запада никога няма да прости на Русия две неща:1. Изправянето и на крака и предотвратяването грабежа на природните и богатства2. Предстрочното изплащане на външният дълг оставен в наслество от СССР и Елцин.
130
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече встъпи! Гледах го как върви прав под килима.......
129
2
 
12
 
! Отговори
ПЛЯСКАЩО СТАДО преди 6 години
До АнонименКое стадо,дето пее "Заблеяло ми агънце"?Заради предателя оФчар от банки.
128
5
 
21
 
! Отговори
ЧЕСТИТО преди 6 години
ВЕЛИК Е...МЪЖ НА МЯСТО,ДЪРЖАВНИК С РАЗМАХ--РОДОЛЮБЕЦ.ПРИ НЕГО РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА Е НА КОЛЕНЕ ПРЕД ЕВРОГЕЙТЕ И КРАВАРИТЕ..МЕРАЦИТЕ ИМ НЕ СЕ СЪСТОЯХА---УДАРИХА ГИ ПРЕЗ ДЪЛГИТЕ И ГРАБЛИВИ РЪЧИЧКИ-ВЕЛИК ПУТИН!!!!!!!!!!!!!!!!!
127
2
 
12
 
! Отговори
Цветаноф преди 6 години
Боби,имам две новини. Едната е,че спечелихме изборите.Другата-че никой не е гласувал за нас.
126
14
 
4
 
! Отговори
до 123 преди 6 години
Цените с 40% по-ниски, а заплатите защо не напишеш с колко ПЪТИ са по-ниски?
125
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А стадото ръкопляска ли ръкопляска :D
124
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Външния дълг на загиваща Русия е 8% от БВП. Могат да си позволят растеж от 0.3% и пак щеимат по - висок растеж от де що има евроатлантическа държава ;)))И всичко това благодарение на Путин. Сигурен съм, че ако се сравняват статистиките и икономическите показатели, 90% от евроатлантиците ще си поръчат по един Путин за президент ;)))
123
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвременници сме на велика личност, която ще остави името си в историята.
122
4
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Интересното е, че когато Тръмп изрева на умряло, че Русия умишлено девалвира рублата, след секунди обвини в това и Китай, като заяви, че двете страни са съгласували своите действия.
121
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какъв фонд са опаткали за 3 години руснаците, но за същите тея последни 3 години си намалиха външния дълг със 70% и си увеличиха значително зланите резерви. Инзасят по 200 000 коли на година, а на вътрешния пазар се продават по 2 милиона, от които 70% се произвеждат на място. За 4 години си увеличиха земеделския износ над 3 пъти. Западните коли там са с 30% по - евтини отколкото в България. Компютрите и телефоните с 40%. Тока, бенина, хляба, месото... Всичко е на смешна цена спрямо нас.