Путин встъпва в длъжност! Президент – за четвърти път!

Той спечели президентските избори в страната с 76,7%
7 май 2018 08:30,
237
Путин встъпва в длъжност! Президент – за четвърти път!
Снимка: Reuters, архив

В Големия дворец в Кремъл в Москва днес ще се състои тържествената церемония по встъпването на Владимир Путин в четвъртия му мандат като президент на Русия, предаде Франс прес, цитира БТА.

Путин спечели президентските избори в страната на 18 март с 76,7 процента. Това бе най-високият изборен резултат за него, откакто дойде на власт, като при това той бе постигнат при по-висока избирателна активност в сравнение с предишния президентски вот, през 2012 г.

През годините на власт Путин се наложи като силния човек в Русия, която той постави отново на първия ред на международната сцена, но с цената на нарастващи напрежения със Запада, отбелязва Франс прес. Поводи за напреженията станаха анексията на Крим, украинската криза, руската намеса в сирийската война, а през последните месеци - и отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитично вещество, за което Лондон вини Русия.

По време на предизборната си кампания Путин направи доста войнствени изказвания и похвали новите руски военни възможности и непобедимите, по думите му, руски ядрени ракети. След преизбирането си руският президент обаче увери, че иска да намали военните разходи през 2018 г. и 2019 г. и отхвърли каквато и да било надпревара във въоръжаването, отбелязва още Франс прес.

Церемонията по полагане на клетва от Путин бе предшествана от протести в събота, организирани по призива на опозиционния лидер Алексей Навални в десетки руски градове. Стигна се до много арести, като самият Навални бе задържан, а после - освободен.

През 2012 г., преди встъпването в длъжност на Путин за трети президентски мандат, антикремълски протест в Москва прерасна в сблъсъци с полицията и впоследствие редица демонстранти бяха осъдени.

Още отсега анализатори вещаят сценарии какво ще се случи през 2024 г., когато изтече мандатът на президента. По конституция той няма право на ново преизбиране. 

Руският лидер вече каза, че няма да променя конституцията и анализатори се чудят кого ще посочи той за свой приемник и дали няма да се повтори сценарият от 2008 г., когато Путин стана премиер при президент Дмитрий Медведев, защото и тогава нямаше право след два мандата да се кандидатира за трети. 

В нощта на преизбирането си на 18 март Путин отговори на въпрос на журналист дали ще се кандидатира след края на мандата си с думите: "Шегувате ли се! Какво трябва да направя? Да остана тук до 100 години? Не."

Засега Путин не е дал индикация кой може да бъде неговият евентуален приемник. 

Според анализатора Константин Калачов не е изключено и предсрочно оттегляне на президента. 

"Той е уморен и разбира, че трябва да си тръгне, докато е във върхова форма", коментира експертът пред Франс прес. Той прогнозира, че "оттеглянето (на Путин) ще бъде красиво и неочаквано за всички". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
12
 
! Отговори
ушанко без ушанка преди 5 години
До Анонимен 114Встъпва ,щото го избират 75%.Нашите встъпват и без да ги избират.
119
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"руската намеса в сирийската война"да се чете руската намеса срещу:- американската война против Сирия и сирийския народ- американската подкрепа на ИД- американската спедиция на всякакви емигранти за ЕСДа живей Русия!!
118
3
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Военният бюджет на САЩ е 600 милиарда долара. Моенният бюджет на ЕС е 300 милиарда долара. Военният бюджет на Русия е 60 милирда долара!!!! И я обвиняват за агресор !!!!! Логика, баце ?
117
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
CNN- АДЪТ СЛЕЗЕ НА ЗЕМЯТА В ХАВАЙ .ВУЛКАНА КИЛАУЕЯ ДОНЕСЕ АПОКАЛИПСИСА ЗА ЩАТА ХАВАЙ.ИЗРИГВАНЕТО НА ЛАВА И ЗМЕМТРЕСЕНИЯТА НЕ СПИРАТ КЪЩИ И СКЪПАРСКИ ИМЕНИЯ ИЗЧЕЗВАТ ЗАЛЯТИ ОТ ГОРЕЩАТА ЛАВА.. ХАВАЙ ВЕЧЕ НЕ Е СЪЩИЯ ...ТОВА СА САМО ЧАСТ ОТ ЗАГЛАВИЯТА В СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ....МАЙ НА ОНЯ ГОРЕ И НА НЕГО МУ ПИСНА ОТ КРАВАРСКАТА НАГЛЕЩИНА И ГОСПОД ВЗЕ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ,ЗАТОВА ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД КИЛАУЕА И ЙЕЛОУСТОУН ДА СЕ СЪБУДИ.
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ няма голяма търговия с Русия, но Европа има. А падането на рублата удря европа. При падането на покупателните възможности на Европа намаля продукцията, която ще внасят от САЩ. А в момета цели сектори на Европа заминават. Например - спират се субсидиите за земеделието, защото вече не могат да си позволят такива субсидии, а загубите там се увеличават, защото Русия влезе на тоя пазар здраво с евтина и екологична продукция. Усилено губят китайския пазар, руския пазар, египет, турция, либия...
115
12
 
3
 
! Отговори
Бай иван преди 5 години
Виж какво става с пенсионните фондове на Русия. За 3 години си опаткаха фонда за спешни нужди от 150 млрд. $, и подкараха пенсиите.
114
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел от коя година е канцлер на фермания? ;)))
113
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
111, ДОБРЕ ЧЕ МИ ОБЯСНИ- АХ ТИЯ ПРОСТИ АМЕРИКАНЦИ- ТЕ ФАЛИРАЛИ ТОТАЛНО, А НЕ РАЗБРАЛИ, ЗНАЧИ СЕ ОКАЗВА ЧЕ НЕ РУСИЯ Е САНКЦИОНИРАНАТА, А САЩ- НИЕ НАЛИ НЕ РАЗБИРАМЕ ОТ ТАКИВА ТЪНКИ ИГРИ, А ГЛЕДАМЕ МИН ЗАПЛАТА В САЩ- ФАЛИРАЛ- МИНИМАЛНА ПОЧАСОВА СТАВКА ОТ 7-16 ДОЛАРА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЩАТА, В РУСИЯ ДЕТО ФАЛИРАЛА САЩ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 270 ЛЕВА- ВЛЕЗ В РОССТАТ И ВИЖ КОЛКО % РАБОТЯТ НА ТАЯ ЗАПЛАТА.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Девалвираща рубла на фона на пстоянно нарастващи цени на петрола и на курса на долара с който се търгува петрол и прирооден газ.И на децата е ясно кой е на най голяма печалба в този случай.
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ вадят от навталина втори флот, а това значи, че с обявените проекти за обновяване на ядрената защита, самолетите, флота, противоракетитите, подводниците и пехотата, плщс и космическите програми на Пентагона, трябва да удвоят военния си бюджет, а те смятат да го намалят. Тоест, за новите играчки ще трябва да плаща някой друг. Кой? Новите членки или ще нападнат някоя друга ресърсна държава за да смучат? нямат възможност в момента. Не могат да си го позволят. Рискуват твърде много.
110
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо стъпва в длъжност като никога не е отстъпвал. Некви идеи у.шанки ?
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако съдя по България, Украйна, Литва, Латвия, Естония и Черна Гора, по - добре да бяхме стояли извън НАТО.Косово и Украйна са държави - сбственост на криминални елементи с изави на геноцид и са за съда за престъпления срещу човечеството. Русия няма проблем всеки който иска да влезе в НАТО - остава си за негова сметка. Само взема мерки, ако си забелязъл.
108
2
 
4
 
! Отговори
чугунена логика преди 5 години
Когато рублата девалвира, добре е за износа, когато се качва-добре е за вноса, когато не мърда положението е стабилно...
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АНАЛИЗАТОРЪТ КАЗАЛ ЧЕ ОТТЕГЛЯНОТО НА ПУТИН ЩЯЛО ДА БЪДЕ ВНЕЗАПНО И КРАСИВО- ТОЙ ОЩЕ НЕ СТЪПИЛ В ДЛЪЖНОСТ А ГОВОРЯТ ВЕЧЕ ЗА ОТТЕГЛЯНЕ- ТОВА МЕ ОТВЕЖДА КЪМ ПРИКАЗКАТА ЗА''НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО СА ГЛАСУВАЛИ, ВАЖНО Е КОЙ Е БРОИЛ'', НАЛИ НАРОДА ГО ОБИЧА, ЗАЩО ГО УСПОКОЯВАТ, ЗАЩО ПО ТОЯ НАЧИН ТЪРСЯТ СПОКОЙСТВИЕ А НЕ БУНТОВЕ И ДЕМОНСТРАЦИИ.
106
5
 
6
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Чуйте какво ще каже днес най-големият лидер сега ! От неговите думи ще зависи животът ви занапред.
105
3
 
3
 
! Отговори
д окупанта преди 5 години
Девалвирането на рублата играе основна роля в намалянето на вноса, а не в обратното изкупуване на държавни ценни книжа. Това е основното, което притеснява запада. Русия няма много емитирани ценни книжа - външния и дълг е 8% от БВП. А свои активи не продава и не ПОДАРЯВА както нашите евроатлантици. Когато падне рублата руснаците започват да забравят вносните стоки и да купуват собственото производство и китайските елитни марки. От това страда запада и САЩ. Тръмп за това води търговски войни.
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99"Колкото по-дълго Путин е на власт, толкова по-бърз ще е разпада на ***. Това е добра новина за Сащ и ЕС?".......Ха-ха-ха..........сам си си поставил "въпрос" в края на изречението, КОЕТО ОЗНАЧАВА ЧЕ ДАЖЕ ТИ НЕ СИ ВЯРВАШ!!! А че тоя път задокеанската кошара е на път да се разпадне..............ТОВА ВЕЧЕ СЕ ВИЖДА ДАЖЕ ОТ ДЕЦАТА! Е, змията хапе даже преди смъртта си, НО ТОВА НИЩО НЯМА ДА ИЗМЕНИ!!!!
103
0
 
2
 
! Отговори
Бай Некой си туриста преди 5 години
До 777:Колега путин ти го каза на последният си предизборен митинг, че 20 процента от руснаците тънат в крайна Бедност и "щял да Работи" за тях. До сега май не е ходил на работа. П.С Ако искаш приключения, запиши се в Армията...........русия е Враг 1 на България. Стиска ли ти?!............И Демографията им е катастрофална. + 17 млн. китайци взеха руски бабички за жени в Сибир. До Якутск е "в недарожие" няма път. Отскочи до Сургут или Челябинск който е "затворен град", магазините са празни.
102
1
 
3
 
! Отговори
Православен патриот преди 5 години
До Еврохомосексуалист ""Чакаме потресаващото сгромолясване на Русия""Абе не знам. Аз съм на 42 години. Още като бях първи клас, ми говориха как САЩ и Запада ще се сгромолясат. И вече 35 г чакам... Сега пак чета , ще ще стане скоро. Ама ако трябва още 35 г да минат, няма да мога да го видя. Все пак аз не съм Путин и няма да живея вечно.
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поведеннието на Русия спрямо английските , френските и другите евролилипути е като на слон , покрай когото лаят някви пинчери. Нула внимание и респект :D