Маршът на триумфа: Дължина на крачката – 70 см, дистанция – 265 м

Петте най-запомнящи се парада на Победата в Москва
Обновена: 9 май 2018 10:51 | 9 май 2018 09:15, Елка Василева
273
Маршът на триумфа: Дължина на крачката – 70 см, дистанция – 265 м
Снимка: архив, Reuters

Дистанцията – двеста шестдесет и пет метра на паважа, скоростта на марша – сто и шестнадесет крачки на минута, дължина на крачката – седемдесет сантиметра. Аритметиката на парада на Победата на Червения площад не се променя с годините.

Нюансите и детайлите са отдавна отработени на тренировките и репетициите, регламентът е ясен до секунда, всички знаят какво и кога трябва да се направи. Всяка година обаче в тържествената церемония бива внасяно нещо ново. РИА новости разказва за новостите в парадите на Победата през изминалите години.

Най-символичният

Първият следвоенен парад на Победата на Червения площад се състои на 9 май 1965 г. на двадесетата годишнина от капитулацията на хитлеристка Германия. По нареждане на Леонид Брежнев този ден е обявен за неработен в страната. Пред строя за първи път тържествено преминава Знамето на победата – легендарният щурмови флаг на 150-а стрелкова дивизия, издигнат над Райхстага на 1 май 1945 г. Освен това на 8 май 1965 г. ръководството на страната утвърждава новото почетно звание "град-герой", с който същия ден са удостоени Москва, Ленинград, Одеса, Севастопол, Волгоград (Сталинград) и Киев.

Трябва да се отбележи, че парадът на Победата през 1965 г. преминава в разгара на Студената война и надпреварата във въоръжаването. За да изпрати ясен сигнал на "западните партньори", съветското ръководство приема решение в парада да бъдат включени макети на междуконтиненталните балистични ракети (МБР) 8К713, 8К96 и 8К99. И трите МБР са експериментални и серийно производство не започва. Възможно е това да е бил преднамерен опит за дезинформация на вероятния противник, който внимателно е следял парада – на бойно дежурство в СССР по онова време са съвсем различни ракетни комплекси.

Най-историческият

Следващият тържествен парад в чест на Деня на победата се провежда на Червения площад на 9 май 1985 г. Негова особеност е мащабната историческа част с колони ветерани и бойни машини от Великата Отечествена война: танкове Т-34-85, самоходни артилерийски установки СУ-100, гвардейски реактивни миномети БМ-13.
Всички участници са в униформа като тези от военните години.

Парадът на Победата през 1985 г. беше запомнен и с гръмкия дебют на най-новите в онзи момент съветски системи за ПВО: зенитно-ракетните комплекси "Стрела-10", "Бук", "Оса". Освен това по паважа на Червения площад преминават танкове Т-72, боени машини на пехотата БМП-2, бронирани разузнавателни машини БРДМ-2, реактивна и стволна артилерия, оперативно-тактически ракетни комплекси "Точка" и "Луна".

Най-нестандартният

Петдесетата годишнина от Победата беше отбелязана в Москва в нов формат – по Червения площад преминаха около 5 000 ветерани от страни от бившия СССР, представляващи всичките десет фронта на Великата Отечествена война. На трибуните за първи път бяха гости отдалеч като генералният секретар на ООН Бутрос Гали, президентът на САЩ Бил Клинтън, премиерът на Великобритания Джон Мейджър, президентът на Китай Цзян Цзъмин, премиерът на Канада Жан Кретиен и други.

За първи път в историята на следвоенните паради на Победата над Москва прелетя бойна авиация, включително и стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160, изтребители Су-27 и МиГ-29.

Най-съюзническият

Парадът на 9 май 2010 г., посветен на 65-годишнината от Великата Победа, продължи не както обичайно един час, а час и половина. Причината – в него за първи път участваха военни от страните от антихитлеристката коалиция -  САЩ, Великобритания, Полша и Франция, общо около хиляда души. Участваха и войници и офицери от Въоръжените сили на почти всички бивши съветски републики.

На парада бяха демонстрирани най-новите зенитни ракетно-пускови комплекси "Панцир-С1" и пускови установки на ракетния комплекс "Топол-М". През 2010 г. над Червения площад прелетяха рекорден брой самолети и хеликоптери на ВВС на Русия - 125 единици.

Най-иновативният

Парадът на Победата на 9 май 2015 г. беше запомнен от мнозина с небивалия си размах /над 16 000 души, от които 700 чужденци/, както и първото публично показване на руска бойна техника от ново поколение: основни бойни танкове Т-14 и бойни машини на пехотата Т-15 на платформа "Армата", БМП Б-10 и Б-11 на платформа "Курганец-25", колесни бронетранспортьори на шаси "Бумеранг", бронеавтомобили "Тайфун-К" и "Тайфун-У", самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ" и др.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви минута мълчание за първи път в историята на парадите на Победата. А министърът на отбраната Сергей Шойгу се прекръсти преди началото на церемонията. Преди това никой от приемащите парада военачалници не беше правил това. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бобито ,на какъв изтребител е летял Александър Покришкин?!Ако си чувал за него....
141
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците дават жертви колкото три Българии.Американците-колкото за автомобилни катастрофи за година.Докато не усетят яката тояга по яката дупара нема да се освестат.
140
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Германия много добре знаем, че пpocтитутките са българки, а руските ги търси по света в скъпите модни бутици в Париж, Лондон, Ню Йорк където като чуят руска реч и всички се строяват и започват да се кланят, защото знаят че ще има голям оборот.
139
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боби пак ли ти бе ***. Предната седмица спорихме, кога почна договора. И ти показах с факти. Лъжецо.Концепцията на Заем-наем дава на американския президент пълномощия да помага на всяка страна, чиято отбрана се смята за жизненоважна за САЩ. Законът за Заем-наем, приет от Конгреса на САЩ на 11 март 1941 година. Много преди 43та идват първите доставки. Охльовв измислен. Вземи я научи тая история.
138
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червената армия воюва три години срещу Германия сама. САЩ и другите се включват едва когато Русия прекършва гръбнака на Германия.
137
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-често ходя в САЩ, бил съм и в Русия, работил съм с американци и руснаци. Америка е велика държава, развита и дава възможност на умния да учи и остане там. Американците са практични и тях ги интересува колко долара ще изкарат. Имат самочувствие и е нормално. Руснака е от друго тесто, друг манталитет. С него винаги ще се разбереш. Но като дух и войн е с класи на американците. Способен е на чудеса, на саможертва. Несравними са. И двата народа имат качества. Руснака чете много за разлика от амери
136
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, грешиш. Съдът в Страсбург заключи, че "документите", които сочат, че в разстрела на десетките хиляди полски офицери край Катин е виновен Сталин и съветската държава, са фалшиви. Русия няма нищо общо с разстрела в Катин и това е решението на съда.
135
9
 
22
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 130Ано умни значителни доставки по Ленд Лиз започват МАРТ 1943 годинаТехеранската конференция е ноември-Декември 1943 вече 9 месеца СССР получава РЕАЛНА ПОМОЩ и няма как Сталин да не признае тази помощ - И каква точно е тази помощ реално? Важната помощ - ХРАНИ, Стругове, Материали за промишлеността с които СССР да произвежда оръжия и влакове и камиони за да се подобри ЛогистикатаОръжията доставяни в СССР са като цяло ПОСРЕДСТВЕНИ
134
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12990% от пpocтитутките в Германия са българки.За Германия не знам, но в света са рускини.Не случайно рускиня в цял свят е синоним на лека жена.
133
2
 
21
 
! Отговори
Българка преди 5 години
До dМомче, айде по-спокойно го давай! Няма как един достоен човек да прости предателството и присъединяване към армията на окупатора! Вземи прочети някоя книжка, ама не измишльотини, документалистика нещо... И внимавай какво пиеш и какво пушиш, а?
132
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 4% от военното обурудване и оръжия на СССР са доставяни от САЩ. Руснаците нямали валута и плащали в злато, диаманти и други ценни суровини, било е чист обир. Безработицата в САЩ спаднала почти на 0%, САЩ благодеснтвали, по това време възниква проблемът със затлъстяването на населението в САЩ, докато в Русия хората умирали от глад заради германците.
131
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КатинНяма такова нещо.Тогава руснаците казваха, че ще покажат документи, които сочат, че нацистите са виновни, но това беше поредната им лъжа.Беше ми много интересно и следях процеса.В крайна сметка се оказа, че руснаците са виновни.
130
7
 
24
 
! Отговори
пора преди 5 години
Време е руснаците да ни освободят от 20% българи.
129
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като гледам армията им... Стегнатост, отчетливо маршируване, родолюбие. ...и затова им свалям шапка! Ние нито имаме армия, нито нашите могат така да маршируват за съжаление. Полицаите ни едни ...с шкембета, ако се затичат за 100м въздух няма да им стигне, затова им бягат Галеви и баш престъпници. Иванчева понеже и тя не може да тича я хванаха
128
8
 
27
 
! Отговори
Катин преди 5 години
През 2007 и 2009 г. роднини на полски офицери, разстреляни в Катин, по "заповед на Сталин" сезират Европейският съд по правата на човека. На 18 юни 2012 г. съдът в Страсбург се произнася, че предоставените по времето на Горбачов и Елцин "документи", които сочат, че в разстрела на десетките хиляди полски офицери край Катин е виновен Сталин и съветската държава, се оказали фалшиви. Русия не носи отговорност за масовия разстрел на полски офицери в Катин това e решението на съда.
127
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на Техеранската Конференция през 1943 г. Й. Сталин публично признава важността на помощта от САЩ: "Ако не беше американското производство, Обединените нации никога нямаше да спечелят войната."А войната е спечели САЩ , въпроса е затворен още 1945. За това САЩ управлява света. Бягайте да си играете с децата Фантазьорчета форумни.
126
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от пpocтитутките в Германия са българки.
125
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
124
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички жертви на разстреля в Катин са намерени с личните си документи! Доста странно като се има в предвид, че практиката на КГБ е била точно обратната при масовите разстрели.
123
20
 
28
 
! Отговори
щом са тарикати преди 5 години
и са тръгнали да анексират територии , нека се опитат да анексират Аляска !Американците не са украинци ! За броени часове ще им е..... майката на руските алкохолици !