"Български поток" – защо Москва ще откаже офертата от София

Газета.ru: България няма да стане важен хъб в Югоизточна Европа
21 май 2018 18:45, Елка Василева
303
"Български поток" – защо Москва ще откаже офертата от София
Снимка: архив, Reuters

Непосредствено преди срещите си с руските власти президентът на България Румен Радев предложи да бъде построен пряк газопровод от Русия. Експертите не вярват във възможността за реализация на "Български поток". По-рано София провали строителството на "Южен поток", а Турция се оказа много по-сговорчив партньор, пише Газета.ru.

"България е заинтересована да стане енергиен център в Югоизточна Европа, което също така означава да стане държава, разпределяща природния газ. Що се отнася до доставките на газ от Русия, смятам, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Да наречем това "Български поток", цитира руския вестник "Комерсант"думите на Радев.

Българският президент подчерта, че "този подход се диктува от здравия смисъл и изискванията за енергийна безопасност и ефективност" както за България, така и за целия ЕС. И стремежът на България изобщо не се различава от намеренията на Германия да реализира "Северен поток – 2", смята Радев.

Още по темата

"България твърдо възнамерява да укрепи своите позиции на регионален газоразпределителен център и ЕС ни подкрепя в това. По линията на европейските предприсъединителни фондове безвъзмездно ни бяха предоставени €920 000 за предпроектни проучвания", разказа Радев.

По време на двудневното си посещение в Русия българският държавен глава ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев и след това във вторник с колегата си Владимир Путин. И като че той възнамерява сериозно да ги убеди в целесъобразността на възобновяване на проекта за транзит на природен газ през територията на България, пише руското издание.

"Най-безопасният, най-надеждният и най-евтиният път е прекият. Особено когато става дума за доставки на допълнителни количества руски природен газ в България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия", убеждава Радев. При това той настоява, че за двете страни най-логичният избор за разширяване на доставките на руските газ за Европа е пътят през българската територия.

"В наш общ интерес е да бъде получен пряк излаз на руския газ на черноморското крайбрежие на България. Убеден съм в това", казва Радев.

Като плюс за България той посочва действащата газопреносна система: "Газовите интерконектори със съседните страни ще обезпечат достъп и до страните от Централна Европа".

Експертите не вярват в перспективата за осъществяване на "Български поток", пише обаче руското издание.

"Това е популизъм чиста проба, няма да има връщане към проекта "Южен поток", е категоричен аналитикът на "Алор Брокер" Алексей Антонов.

Русия беше принудена да се откаже от проекта "Южен поток" в края на 2014 г. заради противопоставянето на Европейската комисия и действията на България, която фактически провали работата по проекта /според една от версиите това е било направено под натиск от страна на САЩ/, обяснява Газета.ru.

Но дори през 2014 г. българските власти продължаваха да говорят за крайната важност на проекта за горивно-енергийния сектор на ЕС като цяло и на България в частност и за това, че той е приоритетен.

"Всички тези изявления по никакъв начин не пречеха в продължение на над 3 години да бъде спъвана реализацията на проекта по искане на Брюксел и Вашингтон. Въпреки наличието на културни и исторически връзки България е страна член на ЕС и НАТО, с достатъчно слаба икономика, зависима от външна подкрепа. Неуспешният опит за реализация на съвместния проект "Южен поток" нагледно показа зависимостта на вътрешната политика от указанията отвън", казва Антонов.

Руският президент Владимир Путин характеризира тогава позицията на България за "Южен поток" като "беззъба", противоречаща на интересите на страната. "По повод на "Южен поток". Ние бяхме готови да го реализираме, но на нас просто не ни дадоха. Не искат, така че няма да го правим", каза Путин.

По-нататък нееднократно беше съобщавано за възможността за връщане към идеята за "Южен поток". Особено активно темата се обсъждаше в края на 2015 г. - началото на 2016 г. в периода на изостряне на руско-турските отношения.

След като обаче Анкара поднесе извинения за сваления руски военен самолет, а Москва подкрепи Ердоган при опита за държавен преврат в Турция, отношенията между двете страни отново се нормализираха. В резултат Москва направи избор в полза на алтернативния проект "Турски поток".

"Предвид на това, че от 2014 г. геополитическата ситуация се задълбочи, САЩ, премахвайки ограниченията върху износа на петрол и газ, сега активно се борят срещу реализацията на руските експортни тръбопроводи. Турция, която при администрацията на Ердоган показва несравнимо по-високо ниво на политическа самостоятелност, изглежда много по-изгоден и по-малко рисков партньор", смята Антонов.

Появата в скоро време на още един газопровод, който да доставя газ директно в България и през нея в други страни от Европа, изглежда малко вероятно, е съгласен и Богдан Зварич, вицепрезидент на Гилдията на финансовите анализатори и риск мениджърите.

"В момента се реализират няколко проекта едновременно, включително "Северен поток – 2". Отвъд океана се опитват да попречат на неговата реализация. Активизирането на още един проект може да се натъкне на по-съществена съпротива", отбелязва Зварич.

Така че България, уви, няма да стане главен европейски хъб в Югоизточна Европа. Такъв вече стана много по-сговорчивата и независима Турция, пише Газета.ru.

"Освен действащия "Син поток" вече е завършена подводната част на "Турски поток", през 2018 г. се планира да бъде пуснат ТАНАП, по който газът от Азербайджан ще тръгне към Южна Европа. А България вече изгуби двата най-важни за нея проекти - "Южен поток" и "Набуко", резюмира Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
17
 
1
 
! Отговори
до 146 преди 5 години
Щото тръбопровода, по който получаваме газ, минава през Украйна и от края на следващата година руснаците спират да подават газ през Украйна - просто украинците крадат и се стараят да ги заобиколят.----------------------------------------------------------------------------------------------Ами това си е проблем на руските окупатори. Ако не бяха тероризирали Украйна нямаше да има нужда от Турски,Южни и други потоци. А когато спрат газта пре Украйна си е за руска сметка-ще гладуват всички в д
134
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До опетковАбсолютно си прав ! От търговия с Русия нито една държава хубаво не е видяла ! Единствено приходи дават руските туристи ! Но да купуваш стока от руснаците ,това означава ,че си вътре с двата крака ! Вижте Куба на какво заприлича , все още не може да се съвземе от загубите които понесе от търговията си с СССР ! Турците също ще си получат " подаръка " ! Досега печелеха от руски туристи , но щом започнаха да допускат руски тръбопроводи за газ , строене на руски АЕЦ и др. , ще загазят !
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 142 АнонименНякои джендари се опитват да се правят на мъже ...
132
12
 
1
 
! Отговори
Ей отрепки спиро преди 5 години
Спри да обиждаш за да не свършиш неочаквано жалкото си живуркане отдай Слава на Бога и спри да възхваляваш тези грешници радев и путин че Господ Исус Христос не си дели Славата с никого жалко нещастно чивече
131
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До въпрос 142Щото тръбопровода, по който получаваме газ, минава през Украйна и от края на следващата година руснаците спират да подават газ през Украйна - просто украинците крадат и се стараят да ги заобиколят.
130
14
 
10
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен129 Явно не си запознат със схемата на "Южен поток". Той беше измислен основно за крадене на едни пари от джоба на българите. За целта цената му беше утроена, беше уреден заем от ГАЗПРОМ при лихва, определена от същия, беше ужким избрана руска фирма за главен изпълнител при фалшив търг, таксите за пренос пак определени така че с тях да се плащат лихвите по заема и нито стотинка за народа. Големи комисионни и други благинки за рублофилите и петата колона. Руски газ? Не, благодаря.
129
10
 
7
 
! Отговори
causa perduta преди 5 години
Интересно защо българския президент все се захваща с провалени каузи?
128
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" На такива като теб в Руися казват - ***! "".................а на такива като тебе в целия свят казват - в*а*т*а
127
4
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
Ние и сега получаваме руска газ по тръбопровод.Защо трябва да се строи по дъното на Черно море?
126
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С горното заглавие Кремъл казва директно на русофилите, че за да получат поток ги иска голи, а не само да развяват руския байрак !
125
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135НЕ говори глупости, или си неусведомен, но по вяпвам че си платен. На такива като теб в Руися казват - ***!
124
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
червените, *** памперси - пенсионери и децата им прости селяни "патриоти" с руски знамена ...сега резидента радев ще ви донесе блага вест от Москва:Яжте на другаря Утин социалистическия Буй !
123
10
 
4
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До за съжаление За Щастие, но не е сигурно и за съжаление не е затворена тема. Не ни трябва на руснаците нито жилото, нито меда. Виждаме "братските" им цени-най-високите за страна от ЕС. По-лошото е, че дори не предявихме претенции за компенсации, когато ЕС осъди ГАЗПРОМ за монополни цени. А манджата, която се опитва да ни пробутва фуражката вече сме я хапвали от др. Първанов във вид на Голям... шлем. Като президент той няма никакви права или задължения в икономическата област.
122
8
 
12
 
! Отговори
Спиро: преди 5 години
Тук сте няколко човека,дето сте пълни ***-пишете платените си коментари!ТОВА ЗНАЧИ ДА СИ ПЛАТЕН ПРЕДАТЕЛ!!! НИЩО НЕ СТАВА ОТ, ВАС!!! САМО РАДЕВ,САМО ПУТИН! НЕКА ГОСПОД ДА Е С ТЯХ!!!
121
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да правят мигрантите в Русия та самите обикновенни руснаци живеят в пълна мизерия!Бил ли си на 5 километра извън Москва?Пълна мизерия, изтормозени хора,нищета разкривани външни тоалетни и дървени къщи.В Русия живеят добре само олигарсите и приятелския кръг на Путин.Аз лично се прекланям пред измъчения руски народ защото не заслужава това .
120
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вай, вай, вай............."късно е либе за китка"!!!!! Бегайте при боко...........той раздава разни "хъбове"!
119
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ванга 126Мммдддааааа............."еуропейски ценности"...хи-хи-хи....с такива *** като тебе въобще се чудя как още съществува такава държава като България! Всъщност, ако продължава така.....няма да е за дълго!
118
2
 
7
 
! Отговори
за съжаление преди 5 години
Това отдавна е затворена тема................
117
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не 400, а 1400$ да ви направи ВВП газта, джандъри.
116
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проектът беше налице и газ вече щеше да е стигнал до България, но тук едни американски сенатори и Хилари Клинтън леко натиснаха българските управници, те клекнаха и блокираха проекта. А транзита през България щеше да носи около 400 млн. евро годишно, щяха да се открият хиляди работни места и цената за България щеше да е ниска, защото сме първата страна по трасето и нямаше да плащаме на никого транзитни такси. Който спря проекта, трябва да бъде обявен за национален предател.