Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море

Никакви санкции не са вечни, заяви президентът пред руско издание
Обновена: 21 май 2018 14:14 | 21 май 2018 10:15, Елка Василева
377
Радев поиска руски газ по... "Български поток" през Черно море
Румен Радев. Снимка: архив, БТА

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант".

Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум.

"Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.

България не може да купи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС, заяви също така президентът.

Това изискване е логично от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна", посочва Радев.

Още по темата

Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29 и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка.

В интервюто си Радев уверява, че санкциите срещу Русия не са повод за замразяване на отношенията. Той обаче предупреди Москва да не се намесва в българската вътрешна политика.

"Моето отношение към санкциите е известно - казва Радев. - Те не са повод за замразяване на отношенията. Никакви санкции не са вечни. Санкциите нанасят щети на всички страни и са неефективен инструмент", посочва държавният глава.

Предстоящата утре в Сочи среща на Радев с руския държавен глава Владимир Путин е първата от десет години насам.

"Толкова дълга липса на диалог на най-високо равнище не отговаря на интересите на нашите народи, обединени от многовековни духовни и културни връзки", казва Радев, като обаче отбелязва, че "народната дипломация", общуването между туристи, артисти, професионалисти, журналисти, културният обмен и прочее никога не са прекъсвали.

"Липсата на политическа воля и смелост винаги са били компенсирани от историческата и човешката близост", заявява държавният глава, като посочва, че днес е важно да бъде възстановено доверието и да се пристъпи към конкретни действия.

Радев обаче припомня, че ограничителните мерки на ЕС срещу Русия имат за цел да бъде разрешена кризата в Украйна.

"Отмяната на санкциите е свързана с пълното изпълнение на Минските споразумения от всички страни. Реализацията им ще позволи да бъде възстановено доверието между ЕС и Русия", посочва президентът.

Радев припомня, че България вече предприема мерки за опростяване на визовите изисквания за руските граждани, като те вече дават резултати. Той отбелязва, че над 450 000 граждани на Русия са купили недвижими имоти в България, основно в морските курорти.

Запитан дали според него е обосновано изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия финансира политически партии и се намесва във вътрешните работи на България, Радев казва, че в страна, в която към Русия исторически се отнасят със симпатия, подобни действия могат само да й навредят.

В интервюто Радев съобщава, че отново ще покани руския президент Владимир Путин да посети България през 2018 г.

Днес президентът Радев започва двудневно работно посещение в Русия. През първия ден е планирана среща с руския премиер Дмитрий Медведев, а утре са разговорите на българския държавен глава с руския му домакин Владимир Путин в Сочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
8
 
17
 
! Отговори
Ефенди Коритароолу преди 5 години
АЗ ПОМНЯ ЧЕ В ГОДИНАТА НА ЧЕСТВАНЕТО НА 1300 ГОДИНИ НРБ, ПРЕЗ МАЙ 1981 Г...-ТОГАВА СССР НЕ ИЗПРАТИ НИКОГО ДА УВАЖИ НЕ РЕ БЕ--ТО....А НЕОФИЦИАЛНО БРЕЖНЕВ И ЮРИИ АНДРОПОВ---ТОГАВА ШЕФ НА КГБ. СА ИСКАЛИ ДА НАВРЕДЯВТ НА БИЛГАРИЯ..И ВЕРОЯТНО АЛИ АГДЖА Е ТЯХНОТО ОТМЪЩЕНИЕ КЪМ БГ...НЯМА СЛУЧАЙНО ЧЕ АГДЖА СТРЕЛЯ В ПАПАТА ТОЧНО В МЕСЕЦА НА ПРАЗНИЦИТЕ ЗА 1300 ГОДИНИ БИЛГАРИЯ .СССР НЕ МОЖЕ ДА ПОВЕРЯВАТЧ Е ТАЗИ МАЛКА ДЕРЖАВИЦА ПРАЗНУВА НЕЩП ПОДОБНО, И ИМАХА ДОСТА ЗАДНИ МИСЛИ ЗА БИЛГАРИЯ.
285
8
 
23
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГЛЕДАМ НЕЩО "САНКЦИИТЕ" СРЕЩУ РУСИЯ НЕ СЕ ОТРАЗЯВАТ НА ДОСТАВКИТЕ НА РУСКИ ПРИРОДЕН ГАЗ ЗА ГЕРМАНИЯ! ДАЖЕ МЕРКЕЛ И ПУТИН ПОДПИСАХА ЗА НОВА ТРЪБА971
284
5
 
6
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 5 години
До Анонимен (286)Ей го поредния клавиатурен евробоец...Какви "червени точки" си бил писал Борисов в тефтера с европредседателството, като графика е написан за 12 години напред?
283
7
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ПрофесорВасилевАнонименхубаво ми еЖоре Амебатальотчик-нисък рейтинОбачеВоенните-много умниПО Кротко РАдевхахапрезидент на РусияЛизането на......са част от стотиците регистрации на антибългарските *** на ясла при др. Шорош..те за_ср_аха един друг форум-тоя на "ВестиБг"...Сега гледам са се нахвърлили на тоя....ХОРА,БДЕТЕ!!!!!!!
282
17
 
15
 
! Отговори
Лизането на преди 5 години
Рушки дирници Е престъпление освен че е отвратително Анти-българско поведение От пРезидента друго не сме и очаквали
281
4
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Ако успеят да изпързалят. Дребния пиддал да плати още ена търба, евала!
280
4
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
Г-н Президент,нека първо получим ,азерската газ на тиквата,после руската.
279
3
 
11
 
! Отговори
ко речи ???? преди 5 години
До Анонимен 259 Интересно , каква газ ще минава по СП2 освен руска ???
278
16
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До <><>Млъкни , руска подлого ! Марш в Сибир !
277
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президент на БКП.
276
13
 
14
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Не ни трябва руска газ. Ще купуваме газ от Турция през турски поток.
275
18
 
14
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Румбата е много хубаво момче, той е човек на руските олигарси евреи!!!Неговата задача е да работи против българските интереси!!!Агент Върджил Шонеси!ЦРУ!!!
274
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие какво очаквахте, когато гласувахте за него ? С Нинова от лявата му страна ? Като вие толкова акъла....хванахтее се на супер скълъпена ПР схема. Човекът от народа идва и ви оправя :) Колко пъти още че кълвете не знам. Когато имаш правителство следващо дясна политика, неможе да слагате ляв глава.
273
15
 
12
 
! Отговори
хубаво ми е преди 5 години
таварищ със свалени *** политика не се прави
272
18
 
16
 
! Отговори
Жоре Амебата преди 5 години
Такова мекотело като генералисимус ел хефе президенте Ал Гумен Бънди не сме имали- да отиде, за да го тъпчат и унижават в Масква е равно на предателство, спрямо държавата която за съжаление представлява. Ще му надърпат ушите, ще го плеснат зад врата по военно му и накрая ще го турят пред камерите за едно показно конско....а той миличкия ще мънка ли мънка колко ценен партнер са ни москалите..УЖАС И БЕЗУМИЕ!
271
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЙ такъв гъзoлизец, като този рядко се ражда на света!
270
17
 
17
 
! Отговори
льотчик-нисък рейтин преди 5 години
И какво ще прави сега Радев зеления чорап като му е паднал така... рейтинга , че даже и Слави и Мая(Костинбродска) го бият.
269
14
 
22
 
! Отговори
ЧАР преди 5 години
МНОГО ПРОСТОТИЯ В ТОЗИ ФОРУМ - ПРЕКАЛЕНО МНОГО. АКО ПО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯ НИВОТО НА ЕДНА НАЦИЯ СМЕ ДОСТА ПОД НУЛАТА. ВИЖ ЗА ПЛЮЕНЕ СМЕ 10 ПО ПЕТОБАЛНАТА.ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ВЯРВАТЕ В СВЕТЛОТО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ ПОД ДИКТОВКАТА НА САЩ. ТЕ НАЛАГАТ НАВСЯКЪДЕ ЛЮБИМАТА ВИ ДЕМОКРАЦИЯ С БОМБИ И РАКЕТИ.
268
16
 
11
 
! Отговори
Обаче преди 5 години
Недоразумението преЦедент е вече доказан топсерсем (топ = върховен, а не топка) и никой не го взема на сериозно.
267
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
281 не можеш им го обясниш. Плаш за 16, а потребяваш 3 мрд кубика газ + тръба близо 10 мрд лева. И това е братска любов. То от тези братски истории сме на тоз хал. Някога още 1985 г тея същите братя фалират България и искат да свалят Живков. Другаря чак на германеца е ходил да се моли да му помогне. Ама нещо това не го говорят путифилите.