Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"

По-добре е Балканите да бъдат снабдявани директно, не през Турция
29 май 2018 09:20, Елка Василева
201
Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

В бъдеще Москва може да се върне към проекта за газопровод "Южен поток", твърди руски експерт пред официоза "Росийская газета". България спомена, че трябва да бъдат подновени преговорите в тази насока, припомня Сергей Правосудов, директор на компанията "Институт за национална енергетика".

"Погледнем ли картата, става ясно, че е по-добре Балканите да бъдат снабдявани директно, а не през Турция. Още повече като знаем, че дори ако се пуснат "Турски поток" и "Северен поток-2", остава тенденцията за растеж на доставките в Европа, а собственият европейски добив на газ намалява", обяснява аналитикът пред руския ежедневник, цитиран от БТА.

Ако потреблението на газ в Европа расте и занапред, ще се наложи да бъде изградена и трета тръба от "Северен поток", прогнозира той. Такъв трети клон може според него да стане бъдещ газопровод за преки доставки на руски газ през Черно море, който българският президент Румен Радев, посетил преди седмица Русия, предложи да бъде наречен "Български поток".

Още по темата

Днес България получава руски газ само от тръбата, минаваща през Украйна, припомня Константин Симонов, оглавяващ руското дружество "Фонд за национална енергийна сигурност". След 2019 г. доставките за София ще минават през "Турски поток", който се прокарва по дъното на Черно море, но тогава ще трябва да се използва газов транзит през Турция.

По думите му има две причини България да се нуждае от отделна тръба. Първо, София би могла да се сдобие с източник на преки доставки от Русия, като избегне рисковете, свързани с украинския транзит. "Второ, ако си представим, че "Турски поток" отива не към Турция, а към България, проличава, че не само за Русия ще е по-изгодно втората тръба да тръгне директно към ЕС. Тогава България би станала макар
и малък, но транзитьор", изброява експертът предимствата на "Български поток".

Още нещо изтъква Сергей Пикин, директор на руския неправителствен Фонд за енергийно развитие. "Преките доставки винаги означават по-ниска цена на газа. А кой ще откаже да прави икономии?", разсъждава той.

При все това, "когато българите казват, че трябва нова тръба, ясно е, че става дума да бъде възроден "Южен поток". Ние обаче помним, че заради позицията на ЕС точно България се отказа от нов газопровод" - затова нова тръба със сигурност няма да има, убеден е руският специалист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та Огнянчо да та питам , проумяваш ли как за пореден път Ердоган се изгаври с Путин и го направи за смях? Та чак до Боко опря великия император. А Меркел да даде пари за проучване за хъб ,защо си мислиш ,че няма да спомене тънко с тон на Путин ,че ще пуска газ :))) То вече сме си взели пуканки и гледаме как отвсякъде руския сладкиш го бъзикат , ама пропагандата си върви за някво величие:)))
159
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите не разбрахте ли ,че Европа вече доставя газ от 7-8 места и ако Путин чупи стойки ще го порежат лошо!?!?! Само вие още се надлъгвате ,че нещо зависи от Путин. Щом опря до нашите *** пак ,дето нали уж му се изплюха в лицето и приказваше против тях ,значи работата много лоша станала. Ама как да го видят русофилите !!!
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огнянчо , много ти е червен погледа.Предполагам и петолъчки виждаш.Точно Русия няма избор. Турски поток трябваше да прекарва 60 млрд кубика газ ,а за сега само 15 млрд. В същото време Танап вече пуска газ( още 11 дни). Танап ще се удвои с тръба от Тюркменистан. А Гърция има договорка с Катар. Ийст мед вече е договорен и остава няколко формалности ,за да го почват. Италия няма нужда от Руски поток.Та затова питам разликата къде отива между Украйна и С.поток-2? Ха сега помисли и познай сам? ?????
157
0
 
6
 
! Отговори
я па тия преди 5 години
ще кацнат на дядо Ганьовия
156
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да няма нови избори тея дни? Бойко да не се опитва пак да си оправи разложения имидж с такива новини? Или руснаците изнудват турчетата с такива изказвания? Или искат да ги накажат за азерския газопровод? Вероятно Бойко си плаща за да му оправят имиджа - не е лесно, когато цял народ де смята за масов убиец само защото си спрял няколко тръбички...
155
6
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 154: Проблема при теб е, че си мислиш че всичко ти е ясно. Ако някой няма избор, това не е Русия. Ако Русия построи Турски поток, без проблеми може да спре транзита през Украйна или поне да го намали в пъти. Но да не гадаем отсега, до края на 2019г. има време. Да видим какво ще направи Бойко при посещението си. Шоуто продължава.
154
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бобчо айде спри се с про руските си фантазии. Северен поток е готов отдавна и без него се транспортира през Украйна между 110 и 140 мрд/ куб. С какво ги заместваш се пита. И там ти е писано. С. Поток 2 с 55 и една турска тръба от 15. И до там. Турски 2, 5 или 10 тръби няма. Говорим за готови неща които да сменят Украйна. Няма такива. И да мислят...опират до 1 тръба в Турция за 15 още и...ааа Путин иска да види Боко. Що ли? Щото Боки има уговорка с Азърбейджан и Катар. А Сърбия иска 12 мрд/ куб
153
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 145Неточноедна тръба пропуска около 15 милиарда кубометра за годинаСеверен поток 1 е 4 тръби или 60 милиардаСеверен поток 2 за сега е 2 тръби тоест още 30 милиардаТурски поток е с две тръби или 30 милиарда - тоест почти колкото целия трансфер през УкрайнаВарианти за разширение 1 или 2 тръби на северен поток 2 - няма начин да не са си оставили вратичка Газпром1 или 2 тръби за нов БГ Паток или разширение на Турски поток което не толкова икономически колкото политически е по оп
152
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гиви МотороловДолбоеб, засунь себе в жопу свой повисок стандарт живота. Мы живем как нам нравится, а вы побирушки
151
2
 
5
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До АКО БЕШЕ БАЙ ТОШОГрешка!!!Това са точно хората на бай ти Тошо!Точно те са избирани по метода на послушанието и манталитет на крадци!Но проблемът ,че не бяха сменени след 1990 година , е пак манталитетът!!Но този път на целия български народ!Или мнозинството на обществото ни е сманталитет на дребен мошеник!Които си мисли ,че работата може да бъде сменена от първото място ,като източник на доходи !Това е истината!
150
2
 
8
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До мазепаТръбата не е проблемът!Проблемът е при нас, българите!Никой не може да бъде сигурен ,че България може да има самостоятелна и независима икономичиска политика!Русия знае какви хора е създала преди ,които сега са още на върха на българската пирамида!Русия не може да им има доверие!А ние българите им имаме доверие!! --Пардокс !Никой няма доверие на нашия елит, а българите гласуват за него и му имат доверие!Та този елит не може да направи нищо правилно!
149
3
 
4
 
! Отговори
АКО БЕШЕ БАЙ ТОШО преди 5 години
СЕГА ЩЯХМЕ ДЕ СМЕ И ГАЗОВ,И НЕФТЕН,И ЕЛЕКТРИЧЕСКИ,И ДЪРВЕН ХЪБ НА БАЛКАНИТЕ.АМА ЗАРАДИ ГЕРБ И ПЛЕВНЕЛИЕВ,И ОНЯ ОРЕШАРСКИ СЕГА ЩЕ МИЗЕРСТВАМЕ.А С КАКВА РАДОСТ СВАЛИХМЕ БАЙ ТОШО....*** НАРОД СМЕ И ЗА ТОВА СЕГА ЩЕ ТЕГЛИМ...
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Огнянчо и да му обяснявате той си знае руска пропаганда. Съдим по тона на Меркел и веднага завоя на Путин и шефа на Газпром ако не знаеш кой е Милер.Завоя е от преди 5 дни. Съдим по това че Северен поток не е готов, Турски поток има капацитет 1/10 от украинските тръби и газа е само за Турция. Европа има избор, Путин пък няма. Не продава ли газ- фалит. Имаше един лаф " Не ме слушай кво говоря а гледай кво правя". Путин е бетер Боко. Кво е казал, все е обратното. Само хвалби и накрая нищо.
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До посещението на Бойко в Русия, кремълските анализатори, независими и по-независими газета, ще ни обясняват, като по съветско време, че Русия дала, а не, че Българя - купила !
146
1
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До ognyanzДоговорът между Газпром и Украйна изтича на 01.01.2019г. След което ако Газпром иска да продава газ в ЕС трябва да се договори наново с украинците. А какви ще са условията, зависи от поведението на Москва това лято в Донбас, където Киев започва офанзива. Севере поток -2 и ЮП ще са готови поне пет години след 2019г. и пак през Украйна ще минават 100млрд. м3 руски газ.
145
3
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 148: Това не го решаваш ти драги. Чети в руската преса кой какво е казал. Това, което е известно засега:1. Газпром не станет продлевать действующий контракт с Украиной после 2019 года2.Газпром ожидает от украинской стороны предложений по транзиту газа после 2019 года. У нас пока переговоры не ведутся, только консультации.Информацията е от 24.04.2018. По-нова информация няма.Ако от това си правиш извод, че Газпром няма да спира транзита, си е твой проблем. Няма нищо сигурно.
144
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами те от това живеят продават газ и петрол другото им е непродаваемо така че ще почнат да се молят да им минат тръбите през наша територия към Европа
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя Европата даде пари за тръбата с Гърция.
142
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та огнянчо с гръб от ЕС и наскоро обяснено на Газпром че са рекетьори, България вече може да договори наистина изгодни неща. Руснака няма файда да не дава газ щото минава не минава, има да плаща такси на България до 2030. Иначе съд и няколко милиарда. Отделно Сърбия иска 12 мрд/куб които отде мислиш ще дойдат? Та Бг все ще транзитира газ напук на русофилите и плюнките им. Само дето Русия няма вече да има монопол
141
2
 
5
 
! Отговори
ПО Кротко преди 5 години
От 2000 година нагли престъпници цакат яко Путин и лидерите в София со с тн "Енергиини проекти"..От тогава заради въведени визи БЪлгария загуби стотици милиарди живи долари инвестиции от частни руски инвеститори.Престъпниците на власт в София прецакаха трайно БЪлгарската енергетика като затвориха малките перфектни блокове на Козлодуй.Вдигнаха цената на тока от 2 стотинки на 23 стотинки з а киловат час. Подариха ЕНЕРГОТО с цел допълнително ограбване на народа