Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"

По-добре е Балканите да бъдат снабдявани директно, не през Турция
29 май 2018 09:20, Елка Василева
201
Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

В бъдеще Москва може да се върне към проекта за газопровод "Южен поток", твърди руски експерт пред официоза "Росийская газета". България спомена, че трябва да бъдат подновени преговорите в тази насока, припомня Сергей Правосудов, директор на компанията "Институт за национална енергетика".

"Погледнем ли картата, става ясно, че е по-добре Балканите да бъдат снабдявани директно, а не през Турция. Още повече като знаем, че дори ако се пуснат "Турски поток" и "Северен поток-2", остава тенденцията за растеж на доставките в Европа, а собственият европейски добив на газ намалява", обяснява аналитикът пред руския ежедневник, цитиран от БТА.

Ако потреблението на газ в Европа расте и занапред, ще се наложи да бъде изградена и трета тръба от "Северен поток", прогнозира той. Такъв трети клон може според него да стане бъдещ газопровод за преки доставки на руски газ през Черно море, който българският президент Румен Радев, посетил преди седмица Русия, предложи да бъде наречен "Български поток".

Още по темата

Днес България получава руски газ само от тръбата, минаваща през Украйна, припомня Константин Симонов, оглавяващ руското дружество "Фонд за национална енергийна сигурност". След 2019 г. доставките за София ще минават през "Турски поток", който се прокарва по дъното на Черно море, но тогава ще трябва да се използва газов транзит през Турция.

По думите му има две причини България да се нуждае от отделна тръба. Първо, София би могла да се сдобие с източник на преки доставки от Русия, като избегне рисковете, свързани с украинския транзит. "Второ, ако си представим, че "Турски поток" отива не към Турция, а към България, проличава, че не само за Русия ще е по-изгодно втората тръба да тръгне директно към ЕС. Тогава България би станала макар
и малък, но транзитьор", изброява експертът предимствата на "Български поток".

Още нещо изтъква Сергей Пикин, директор на руския неправителствен Фонд за енергийно развитие. "Преките доставки винаги означават по-ниска цена на газа. А кой ще откаже да прави икономии?", разсъждава той.

При все това, "когато българите казват, че трябва нова тръба, ясно е, че става дума да бъде възроден "Южен поток". Ние обаче помним, че заради позицията на ЕС точно България се отказа от нов газопровод" - затова нова тръба със сигурност няма да има, убеден е руският специалист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
:):) преди 5 години
1234ами да от къде ще го пълниш този хъб...ето потвърди се само от газпром дригия вариан е тръба от космоса....кое не ти е ясно, как ББ веднъж казва Белене е гьол а сега ще търси инвеститор да реши да я прави АЕЦ.
19
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Южен поток ще е полезен за Европа и вреден за САЩ и Украйна.Германия също не го желае,но по друга причина-евтин газ за Южна Европа ще подбие собствената и хим.индустрия,която благодарение на ниските цени,постигнати чрез Северен поток изживява разцвет.Колкото до ВПГ от САЩ-тоя газ има следното неприятно свойство-много е евтин,когато не трябва на никого и безумно скъп,когато е остро необходим.При газа от Русия няма такива колебания.Поинтересувайте се какво стана в Прибалтика със ВПГ.
18
3
 
7
 
! Отговори
А преди 5 години
АБЕ НИЕ ЗА КАКВО СЕ БОРИХМЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ,КАТО ПАК ЕС ЩЕ НИ НАРЕЖДАТ КАКВО ДА ПРАВИМ И КАК ДА СИ РАЗВИВАМЕ ИКОНОМИКАТА,ТЕ ОТВСЯКЪДЕ ЗАДМИНАХА СОЦИАЛИЗЪМА,ТО МИ ПРИЛИЧА МАЛКО НА АШИЗЪМ,ДО КОГА ЩЕ СИ ИГРАЕМ ИМА ПОТОК НЯМА ПОТОК,НЯМА ЛИ УМНИ ГЛАВИ ДА КАЖАТ КАКВА Е ПОЛЗАТА,ПРЕМИИТЕ ОТ ТАКСИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ,СЪРБИЯ,УНГАРИЯ И Т.Н.,НЯМА ЛИ ПРОКУРАТУРА ДА КАЖЕ ИМА ЛИ ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ И ЩЕТИ ДА ДЪРЖАВАТА,АМИ СИ ИГРАЯТ ЗА 5 ЛВ.СТАНАХМЕ ЗА СМЯХ.БОРИСОВ КОЛКОТО СИ МЪЖЕСТВЕН ТОЛКОВА СИ ПЛАХ,НАПРАВИНЕЩО
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са виновни
16
1
 
2
 
! Отговори
до11 преди 5 години
нещо си скаран с правото, имаш ли представа какво е наказателна процедура....просто казано разследване по сигнал което трябва да завърши с определени санкции.Ми санкции няма, доклад също....само партенки....заплахи..
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
To проблема е с многото събирачи на комисионни. Къде от руска, къде от други страни. За всички държави винаги има добър и лош вариант, само България успява да намери трети от хиперлицензирани консултанти, от който може да се напишат книги, колко по-ефективни са от латино-нарко-картелите.И всичко това все в името на човека. Е кой е човекът?
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като гледам картата, най-удобно е да мине през Румъния, обаче там продажните политици бързо им навличат раирани костюмчета
13
5
 
5
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Путин и милер се въртяха като фурнаджийски лопати па седнаха на бат бойковия хъб.И ко? Путин ще си плюе на сурата и ще се извинява за думите си в Истанбул "ОМРЪЗНАХА МИ ТЕЗИ БЪЛГАРИ".А русофилите дето разправяха, че щели сме да пълним хъбчето с пръдня де са?
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей тези братушки не спряха да ни обиждат. Ние сме търпелив народ, но това вече преминава всякакви граници
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През юни 2014 година Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната за действия по Южен поток, извършени в периода 2008-2011Значи имало е престъпления, за които ние данъкоплатците сме плащалиОсъдени няма
10
1
 
8
 
! Отговори
до9 преди 5 години
споко ще се спазват, щом за меркел се спазвст и тук ще стане, но да видим тогава пък за какво ще виете, сигурно за полярните мечки..
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова тръба само ако се спазват законите на ЕС. Иначе, Рашка да продава на пингвините.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ставам русофоб при тези неспирни хули на официални лица от правителството на Русия срещу моята родина и моя народ.България над всичко
7
1
 
9
 
! Отговори
до5 преди 5 години
знаеш ли кои са тез хибридки както им казваш, всички отрочета на някогашното СДС, сега гладни на изчезване, много добре разбиращи че русофобията може само да ги закрепи по скоро *** от нея. Да се разходят до Бургас и Варна и да видят тръбите са на стендбай...що ли ;)
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
'Ние обаче помним, че заради позицията на ЕС точно България се отказа от нов газопровод'И ние помним, че 'Южен поток' нарушаваше законодателството в ЕС и поради нежеланието на руската страна да промени договорите към проекта нещата се оплетоха.
5
2
 
11
 
! Отговори
до бг преди 5 години
стига лъжи платени и дезинформация, май хибридките и фобите ги владеете. Как беше, крадеца вика дръжте крадеца...
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Охраната на южен поток е възложена на частна армия вагнер, така че очкавайте танкове и хеликоптери на чужди наемници да тъпчат нашата свята земя
3
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак сме им виновни на московците
2
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Южен поток само ако си го платят те. Явно разбраха че Ердоган ще ги цака и пак се връщат към васалите от БГ.
1
10
 
10
 
! Отговори
бг преди 5 години
Трасето на тръбата става собственост на Гззпром-т.е. руска територия и се пази от руснаци .Айде мерси ,няма нужда