Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"

По-добре е Балканите да бъдат снабдявани директно, не през Турция
29 май 2018 09:20, Елка Василева
201
Руски експерт: Москва може да се върне към "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

В бъдеще Москва може да се върне към проекта за газопровод "Южен поток", твърди руски експерт пред официоза "Росийская газета". България спомена, че трябва да бъдат подновени преговорите в тази насока, припомня Сергей Правосудов, директор на компанията "Институт за национална енергетика".

"Погледнем ли картата, става ясно, че е по-добре Балканите да бъдат снабдявани директно, а не през Турция. Още повече като знаем, че дори ако се пуснат "Турски поток" и "Северен поток-2", остава тенденцията за растеж на доставките в Европа, а собственият европейски добив на газ намалява", обяснява аналитикът пред руския ежедневник, цитиран от БТА.

Ако потреблението на газ в Европа расте и занапред, ще се наложи да бъде изградена и трета тръба от "Северен поток", прогнозира той. Такъв трети клон може според него да стане бъдещ газопровод за преки доставки на руски газ през Черно море, който българският президент Румен Радев, посетил преди седмица Русия, предложи да бъде наречен "Български поток".

Още по темата

Днес България получава руски газ само от тръбата, минаваща през Украйна, припомня Константин Симонов, оглавяващ руското дружество "Фонд за национална енергийна сигурност". След 2019 г. доставките за София ще минават през "Турски поток", който се прокарва по дъното на Черно море, но тогава ще трябва да се използва газов транзит през Турция.

По думите му има две причини България да се нуждае от отделна тръба. Първо, София би могла да се сдобие с източник на преки доставки от Русия, като избегне рисковете, свързани с украинския транзит. "Второ, ако си представим, че "Турски поток" отива не към Турция, а към България, проличава, че не само за Русия ще е по-изгодно втората тръба да тръгне директно към ЕС. Тогава България би станала макар
и малък, но транзитьор", изброява експертът предимствата на "Български поток".

Още нещо изтъква Сергей Пикин, директор на руския неправителствен Фонд за енергийно развитие. "Преките доставки винаги означават по-ниска цена на газа. А кой ще откаже да прави икономии?", разсъждава той.

При все това, "когато българите казват, че трябва нова тръба, ясно е, че става дума да бъде възроден "Южен поток". Ние обаче помним, че заради позицията на ЕС точно България се отказа от нов газопровод" - затова нова тръба със сигурност няма да има, убеден е руският специалист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
13
 
! Отговори
До:26 преди 5 години
Няма да разберете!Преди години една медия направи страхотно интервю с един от руските шефове.Аргументира се с числа човекът.Такъв доклад няма да видите в БГ.Както и на СВода с Веолия, тези доклади не са публични.Алчни български посредници, оскъпяващи газ и далавери с мито - от БГ.Обясни загубите, стойността и % за БГ.Един милиард евро от транзит на газ губи БГ.ЕС иска през руските тръби да минава газ от трети страни.БГ и Русия плащат и поемат рисковете, 3-ти *** ще ползва тръбите.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президент Болгарии Румен Радев позвонил российскому лидеру Владимиру Путину. В Кремле эти данные подтвердили, однако тему беседы раскрывать не стали. По сообщениям СМИ, речь шла о проекте строительства газопровода "Южный поток".
38
16
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Всички възможни потоци за рушка газ, са добре дошли за маскава и кремълската клика ... Това е единствената и възможност в касичката на бензиноколонката да влезнат долари и евра и в Мадър-РАША да може изобщо да се говори за някаква икономика. Светът се развива и създава нови технологии за да подобрява бита на хората, а *** от Сибир само дрънкат железа и държат ръката си на кранчето на гъзопровода ... !!!
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са виновни
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частната армия която ще пази Южен Поток ще е с по-голяма численост т нашата
35
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Браво. Дано бъде осъществен този важен за България проект.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни сме за нещо, ама не помня какво
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Южний паток, няма да има мирясване. Руснаците никога не са се отказвали от него, въпреки изявленията, че спират проекта. То това ясно.
32
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Анонимни 11Всички останалиЮжен поток беше подписан много на бързо едва ли не 2 седмици преди да влезе 3 енергиен регулаторен пакет. За това и започна но не завърши наказателна процедура - ако беше я довършила щеше да бъде нарушен принципа ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ тоест не може да осъдиш някой по закон създаден след деянието(изключение Убийство и подобни престъпления)Три страни са прецаквали РФ икономически и РФ им прави сечено колкото както и където може - САЩ, Украйна и за съжаление Ние България
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво пак сме виновни на Кремъл?
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашка поиска железобетонни гаранции за тръба през турция до ЕС. ЕС им показа среден пръст. Рашка обяви тия дни, че ще строи за своя сметка тръба от ТП до Гърция. Та, България не трябва да се натиска за тръба. Рашка сама ще се наведе в партер.
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На руснаците им трябваха 4 години за да променят договорите за Южен поток така, че да се спазва законодателството на евросъюза.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До: 1И за кво ти е голям икономически обект .. каквото и да значи това ?Много по добре е развита средна класа и малък и среден бизнес.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са виновни за краха на рублата
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах, защо южен поток е изгоден. Няма никаква логика - скъпо строителство, скъпа поддръжка, корупция и измами
25
3
 
4
 
! Отговори
До: 1 преди 5 години
А сега какво ни пазят трите америнскански военни бази?Не НАТО-вски - американски с двустранни договори.И аз не искам окупационни войски - но американските са тук.И какво пазят - г*ащите ни пазят?Стига с това лицемерие - за САЩ войски - може - в качеството си на какви са тук -Окупация?Интересува ме икономическия интерес.След 1989 г. нямаме един голям икономически проект!Една ВЕЦ, 1 милиард загуби само от транзит на газ изгубихме.Каза ви руснака - имате много бг посредници и двойни мита!
24
3
 
4
 
! Отговори
Б преди 5 години
ББ КАТО НЯМА ЯСНО МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ РУСНАЦИТЕ НИ НЕ СА ВИНОВНИ,НИЕ ***,СЕГА ДА СЕ МОЛИ НА ТУРЦИЯ,ТОЙ МНОГО НЕ МОЖЕ ДА СЕ МОЛИ,ТЪЙ ЧЕ ОСТАВАМЕ БЕЗ ГАЗ,ТОВА Е БОЙКОВАТА ПОЛЛИТИКА.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни сме, че съветите загубиха студената война и от велика сила се превърнаха в държава на олигарсите
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите са виновни, че има санкции в Русия
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да направим, все сме им виновни на кремълските диктаторчета