Не е променяно от 1932 г. – Русия вдига възрастта за пенсия

Увеличава се и ставката на ДДС от 18 на 20 процента
Обновена: 14 юни 2018 21:52 | 14 юни 2018 21:32, Елка Василева
13
Не е променяно от 1932 г. – Русия вдига възрастта за пенсия
Снимка: архив, Reuters

Руското правителство предложи да се вдигне постепенно определената преди близо 90 години възраст за пенсиониране от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете. Това решение досега беше табу и многократно отхвърляно от президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

Правителството предлага "реформата да започне през 2019 година, за да се достигне постепенно възрастта за пенсиониране от 65 години за мъжете през 2028 година и 63 години за жените през 2034 година", каза премиерът Дмитрий Медведев на заседание на министерския съвет, цитиран от руските медии.

Тази реформа ще "ни позволи да разполагаме с допълнителни средства, за да увеличим пенсиите над равнището на инфлацията", добави той.

Пенсионната реформа е съпроводена от друга доста болезнена за покупателната способност мярка: увеличаване на ставката на ДДС от 18 на 20 процента.

Възрастта за пенсиониране в Русия е определена през 1932 година и не е променяна оттогава. Това е социална придобивка от съветско време и е сред най-ниските в света.

До 30 процента от руснаците могат да излязат в пенсия по-рано, отколкото е официалната възраст за това, благодарение на специални режими, които облагодетелстват множество категории.

Като се има предвид демографският спад, пенсионната система представлява постоянен товар за държавния бюджет въпреки ниските пенсии (най-много неколкостотин евро).

Тази много ниска възраст за пенсиониране дълго време беше аргументирана със слабите очаквания за продължителността на живота главно през 90-те години, които се подобряват през последните години.

В страна, където многобройните пенсионери често пъти трудно се издържат, тази реформа се очертава доста чувствителна.

Владимир Путин неколкократно призна, че реформата ще бъде необходима, но досега твърдеше, че не е настъпил моментът за нея въпреки призивите на икономическите среди, пише БТА.

Като жест към една прослойка от населението, която особено много пострада от скока на цените през последните години, Кремъл обяви все пак през март, че подготвя мерки, с които да позволи на пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.