Евросъюзът не пуска туристи и пари от Крим

Санкциите за анексирането на полуострова – удължени с 1 година
18 юни 2018 18:57, Екип на Dnes.bg
80
Евросъюзът не пуска туристи и пари от Крим
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз удължи с една година санкциите, които прилага срещу присъединения от Русия Кримски полустров. До следващото лято се забранява вносът на стоки, произведени на полуострова, туристическите пътувания и европейските инвестиции в анексираната територия.

Кримските икономически санкции са единствените, които ЕС поддържа на годишна база, за разлика от останалите ограничения, свързани с Украйна, които се подновяват на всеки шест месеца.

До 23 юни 2019 г. европейските компании няма да могат да купуват недвижимост в Крим, да финансират местни компании или да осигуряват услуги, предлагани от тях. Европейските круизни кораби в Черно море няма да могат да спират на кримските руски пристанища, нито живеещи на полуострова местни жители, ще могат да пътуват на туризъм в Европа.

Забранен остава и износът на стоки и технологии за кримски компании или за използване в Крим през чуждестранни фирми в областта на енергетиката, транспорта и телекомуникациите. ЕС не допуска европейско участие в търсенето на газ, петрол и минерални ресурси на територията на руски Крим, както и доставката на апаратура и технологии за тях. Ограничено е и предоставянето на европейско ноу-хау и изпълнителско участие в каквито и да е инфраструктурни проекти в региона.

ЕС е силно ангажиран със суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви върховният представител за външната политика на Съюза Федерика Могерини. ЕС не признава присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. и го смята за нарушение на международното право.

Очаква се ЕС да поднови и други икономически санкции, наложени на Русия заради анексията, които изтичат в края на юли. Става дума за забраната близки до Кремъл банки и компании да се търгуват на европейските борси, както и ограниченията за вноса и износа на оръжия, стоки с двойна употреба и технологии за добив на нефт и газ на територията на цялата федерация.

Решение за тях се очаква да бъде взето от европейските лидери на срещата им в края на месеца в Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще докладват на колегите си за изпълнението от страна на Русия на ангажиментите й по Минските споразумения, чието цялостно прилагане е условие за отпадането на този вид санкции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: РусияЕСсанкциикрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин нападна суверенна Украйна и изби няколко хиляди прявославни християни.Това никой няма да му го прости.
23
8
 
9
 
! Отговори
горд европеец преди 5 години
До РуснакаКато не им пука , още много време ще пият почистващи препарати вместо водка ! До там я докараха ,че 70 % от руснаците нямат пари да си купят най-любимото питие ! Youtube - Жизнь в России
22
9
 
7
 
! Отговори
Българинът европеец преди 5 години
До РуснакаА пък, ако знаете на тях колко им пука за вашите простотии ................................Пука ти щом постоянно висиш в нашите сайтове ! И не само на тебе ,а и на товариш Путина му пука понеже постоянно отправя предложения да спрем санкциите ! От глад ще умрете , това трябва да ви е пределно ясно ! Понимаеш ?
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не би трябвало да ги притесняват тези неща. Нали тука все еврогейове сме. На мен ми е чудно защо все още руснаци се виждат из западна Европа?!
20
4
 
18
 
! Отговори
и сега преди 5 години
и сега по същество, Крим е руски и си има мост. Световното е в Русия, хората се кефят. Нефта се вдигна и парички се удвоиха и кой е прекарания ,ние, от лев и 47 за година нафтичката стана 2,37, а честито санкции....за балъците.
19
15
 
4
 
! Отговори
гладни въшки преди 5 години
бяха , сега са такива и такива ще си умрат ! Това е Русия ! Може би Господ ги наказва за стотиците хиляди избити християни от Ленин и Сталин , за над 30 000 хиляди избити невинни българи , за над 20 000 избити украинци от 2014 г. до сега ! Вижте как живеят руснаците ,мизеруват дори офицери с висше образование Youtube - Жизнь в России !Къде и как живеят офицерите във велика Русия
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само се надъхвам повече да си прехвърля и фирмата и капиталите и ноу-хауто там предвид, че 35% от работата ми я вършат руснаци не виждам смисъл да храня европолюцията, която от бюрократизъм смаза икономикатаа ни и станахме дупката на кавала, която ...., абе ясно е в Крим и с нами бог...
17
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧичоВ Косово имаше етническа чистка , десетки или стотици хиляди избити ,погребвания в масови гробове ! В Крим какво имаше ?! На руските апаши не им стигна Крим ами дори и още територии искат да откраднат от Украйна като пращат там военни без опознавателни знаци да разцепят страната !
16
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много мразя руснаци.
15
5
 
5
 
! Отговори
До Чичо преди 5 години
Ха ха ха. Ти самият, вярваш ли си?
14
3
 
21
 
! Отговори
Руснака преди 5 години
А пък, ако знаете на тях колко им пука за вашите простотии ...
13
8
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Крим е незаконно присъединен към Русия а Косово е законно откъснат от Сърбия с помоща на ЕС и НАТО.Ама че стандарти.
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но пуска терористи, които мачкат хората с коли по улиците. Какво да се прави, европейски ценности.
11
3
 
23
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
А г-жа Могерини знае ли какво стана в Одеса на 02.05.2014 година?Ако не(малко вероятно) не И го пожелавам никога да преживее такова нещо........
10
27
 
3
 
! Отговори
Крим руски ,ама преди 5 години
мизерията също е руска и кримска ! Вечно ще мизерувате , не го ли разбрахте още !Когато Крим беше украински ,там кипеше от живот ,индустрия , търговия ,туризъм ! А сега се превърна в подобие на полуостров Камчатка ! Всичко руско прилича на руснаците , мизерия и винаги мизерия , мръсотия и винаги мръсотия !Youtube - Жизнь в России
9
12
 
5
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ИМАМ ЧУВСТВОТО, че съм попаднал в руски сайт.Пишете на български!
8
26
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Шишкото клекна... - и жужето ще клекне...
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тръмп пред лидерите на Г-7: Крим принадлежи на Русия"
6
26
 
6
 
! Отговори
санкции до дупка преди 5 години
но само санкции не са достатъчни ! ЕС и НАТО трябва сериозно да помислят за въоръжаването на Украйна с модерни оръжия за да може украинският народ да се защитава от руските агресори !
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, Болгария поддержала продление санкций в отношении русского Крыма?Но раз продлили, значит - да