Путин или Тръмп – кой от тях ще спечели повече? Вече е ясно!

Руският президент ще действа вероятно като лидера на КНДР
29 юни 2018 20:42, Елка Василева
185
Путин или Тръмп – кой от тях ще спечели повече? Вече е ясно!
Доналд Тръмп и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

За какво му е на Тръмп тази среща с Путин? Никак не е трудно да се отгатне още отсега, пише кореспондентът на Дойче веле в САЩ Миодраг Сорич. Ето аргументите му.

Какво може да постигне Доналд Тръмп на срещата си с Владимир Путин? Малко. Русия няма да се изтегли от Крим, ще продължи да подкрепя бунтовниците в Източна Украйна, както и президента Асад и иранските войски в Сирия. Тръмп така и няма да успее да промени Путиновото "Russia first".

Затова пък шефът на Кремъл може да очаква доста повече от срещата си с Тръмп. Ако двамата съвместно обсъдят ядреното разоръжаване, това би показало на целия свят двама политици, които разговарят като равен с равен. А това ще е точка в полза на Путин, независимо дали ще постигнат някакъв резултат или не.

В същото време подобна среща на върха, проведена точно в сегашния момент, би помогнала на Путин да внесе допълнителен разкол в западния лагер. Целта на Великобритания да доведе Русия до международно изолация след аферата „Скрипал“ би се оказала провалена не от кого да е, а тъкмо от "Големия брат" отвъд Атлантика. Украинците също ще се почувстват излъгани, ако не и направо предадени от САЩ.

Още по темата

А Киев ще е принуден да си признае, че Вашингтон винаги го е подкрепял със силни думи, но много рядко с пари. Путин може и да се съгласи на някакви отстъпки по отношение на конфликта в Украйна, но само ако в замяна на това американците прекратят съпротивата си срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2".

Какви ще са последствията?

САЩ несъмнено ще запазят санкциите си срещу Русия и след срещата на двамата лидери. По чисто процедурни причини американският Конгрес не може да ги отмени от днес за утре. А на конгресмените в момента им липсва и нужната за това политическа воля.

Защо му е тогава на Тръмп тази среща с Путин? От една страна той иска да изпълни предизборните си обещания, сред които фигурираше и подобряването на отношенията с Русия. От друга страна Тръмп явно се нуждае от подобни политически инсценировки, с които да напомпа допълнително личното си его. Подобно себелюбие автократите винаги използват в своя полза. Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун, например, де факто не направи никакви отстъпки пред американците, но Тръмп се постара да представи срещата си с него като исторически успех. Путин със сигурност е регистрирал това и ще действа по същия начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странджа, децата ти хетеро ли са, или са като тебе?
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ще предложи на Тръмп Русия да построи и плати стената с Мексико срещу отмяна на санкциите.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е за Путин - Русия first, както и САЩ first за Тръмп.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Финландската водка е добра. Ще се напият едно хубаво ами ние да му мислим.
55
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
ЦРУ, ФБР, Скотланд ярд, МИ 6, Мосад... - вкупом заедно не са толкова ефективни срещу Русия, колкото Путин...
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп знае как да си поддържа теcтостерона винаги на макс. Освен че има топ мaдaма за жена, от време на време чeлacтри и пopнoзвезди
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда че горивото в автомобила на Тръмп е на привършване щом ще ходи до бензоколнката Русия и главния бензинжия Путин.
52
11
 
4
 
! Отговори
Хорацио Нелсън преди 5 години
Среден пръст за враговете на Британия!
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мистър Тръмп и тов. Путин дали няма да смажат глобалистите?
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се хвали с Иван Грозни, който е един друг луд от нашите.
49
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевПрекалено много залагаш на Германия. Някога наистина си заслужаваше, но днес е една жалка държавица подчинила се доброволно на Русия. Германия може за 3 месеца да сложи Русия на полагащото и се място до Зимбабве, достатъчно е да спре да купува нефт и газ от кoчината.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МдаПрав си,но Казанското ханство е остатък от Волжска България,Иван Грозни им взима короната и виж как се нарича,освен цар на Русия е и цар на българи.А самия Иван Грозни има българско потекло и от Дунавска България в семейството си.
47
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЮСА да живей САЩ!
46
9
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Русия и САЩ унищожуха Украйна, за да бе бъде засмукана от австро-немската велика икономика!!!Агент Кларк Гейбриъл!ЦРУ!!!
45
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Тръмп ще спусне опорните точки на г-н Путин който ще ги приеме с охота!
44
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямата мъка на Путин е, че не може да накара подчинения си да отмени санкциите. Тъй-като за никого в американския Конгрес не е тайна че Тръмп е дълбоко законспириран руски агент му отнеха тези правомощия за да стане непотребен за Путин. Сега само ще се срещат ще хвърчат плюнки от устите им докато си изказват взаимни комплименти и до там свършват правомощията на Тръмп.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмпа с такива пopно звезди е спал че ви е бедна фантазията. Тая която се разприказва миналата година е само една от малко, тоя е страшен играч евала
42
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До Hafen die WahrheitИ ти си май от тия дето гледат,ама не помнят какво са видяли!Въпросните кубета не са на Кремъл,а на църквата отсреща-"Василий Блажени",построена по заповед на И.Грозни по повод победата над Казанското ханство.Което обяснява азиатския орнамент.Мога да ти обясня и защо руснаците си закачат килимите по стените,а не ги постилат на пода,където им е мястото,ама не ми се занимава.
41
1
 
11
 
! Отговори
Дойчо преди 5 години
Така е. Днес като раздаваха дипломите от 93 абитуренти някъде около 20 бяха с чужди имена и имаше 5 черни момичета.И ние барабар с едно румънско семейство заедно с тях. Немците не правят деца ами си карат поршета или яздят коне ( жените). Само ние бачкаме и продукцията не знам колко е качествена. Хайде наздраве че нчма мач днеска.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп е мъжкар в пълния смисъл на думата. Дните му били преброени? Ами ок, хейтвайте го, сигурно тая стара мома Мepкел повече ви харесва, слушайте и на нея глупостите